Kroniky Narnie (#2): Lev, šatník a čarodejnica

BOOK


Originál: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (#2)
Autor: C. S. Lewis
Vydavateľstvo: SLOVART, 2005
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Peter, Susan, Edmund, Lusy
Vedl. postavy: Aslan, Tumnus
Hl. záporáci: Biela čarodejnica

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti, bytosti

Obálka?
Krásna, moderná.

Strany?
175 strán deja + venovanie a obsah

Filmové spracovanie?
Áno.

Má pokračovanie?
Áno. "7 je Kroník Narnie, príbehov tisíc."

O čo ide?
V Európe zúri vojna a deti posielajú rodičia z Londýna na vidiek, aby ich uchránili pred hrôzami bombardovania. Štvorica súrodencov sa takto dostane do vidieckeho sídla nemenovaného profesora, kde pri hre objavia skriňu na šaty, cez ktorú sa dá dostať do Narnie. Tú medzičasom ovládla zlá Jádis, ktorá má teraz meno Biela čarodejnica, lebo svoju krajinu zakliala tak, aby v nej bola navždy zima a nikdy Vianoce. Podľa starej veštby sa jej vláda má skončiť až vtedy, keď do trónov na hrade Cair Paravel zasadnú štyria ľudia. Zatiaľ však kruto vládne a mení všetkých, čo sa jej znepáčia, na kamenné sochy. Zachrániť ich môže iba Aslanov dych.

Humor?
Nachádzajú sa tam vtipné hlášky 8D

Nuda?
Nie, vždy sa niečo deje.

Láska?
Len súrodenecká.

Akcia?
Boj na konci.

Napätie?
Na niektorých kľúčových stranách knihy.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Víťazstvo dobra nad zlom + epilóg.

Čo som čakala?
Najprv som videla film a preto som poznala hrubý náčrt deja.

Čo som dostala?
Kniha ma však milo prekvapila, pretože som si ju nevedela porovnať s filmom. Bolo to tam tak pekne opísané, že som musela o každej stránke knihy inak fantazírovať.
Hlavné postavy mi boli sympatické, vedľajšie postavy krásne prepracované, ale predsa len by som túto knihu doporučila skôr mladšiemu publiku, pretože mne tam niektoré vety pripadali veľmi jednoducho spracované. Takže pre mňa, ako staršieho čitateľa, to bolo trochu detské, ale určite to neuberá nič na kvalite knihy 8)
Kniha je doplnená o krásne obrázkové ilustrácie 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3.5 z 5 hviezdičiek


E_V_E   

Komentáre

  1. Sakra, sakra, sakra... To je škoda, protože vážně moc bych ji chtěla, akorát v češtině. Když už mám většinu dílů v ČJ, tak to nechci měnit.
    Jinak: Já jsem maxi blázen! Byly doby, kdy jsem pravidelně byla navztekaná. Nikdo nechápal proč, já taky ne. Pak jsem zjistila, že se klidně týden vzpamatovávám z nějaké knihy. Ta nespravedlnost, celkově děj apod. se mě držel jako klíště. :D
    To dnem i nocí je opravdu pěkná knížka, pokud překousneš, že děj se vyvíjí velmi pomalu a že ho moc neprožíváš. Já osobně bych tomu po dnešku klidně dala i 4 hvězdičky, nebo aspoň 3,5, ale říkám si, že to musí aspoň trochu odpovídat té recenzi. Zase to podsvětí se tam objevuje jenom ve snech a asi potom až na konci knihy, ALE BYLA JSEM NADŠENÁ! :)
    Ještě Lovkyně? Taky mě to překvapilo. Doufám, že to tak nebylo a že ten můj zdroj není pravdivý. :) http://www.sarden.cz/prliteratura-sny-ktere-odhali-odvracenou-stranu-lidskeho-zivota

    K recenzi: Aslana miluju a Zuzku s Petrem taky. Přemýšlela jsem, že bych si tu Narnii kvůli nim přečetla, abych odhalila jejich charakter. Zatím jsem viděla jen filmy. :)


    Omlouvám se za delší komentář. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je škoda, že tak málo podsvetia tam je 8D ja by som sa v tom vyžívala! 8D

      Narnie si kludne môžeš prečítať, lebo ťa nesklamú 8D ale podľa mňa sú tie filmy lepšie...a hlavne dlhšie..lebo knižky sú také tenšie, že to zhltneš za chvílu 8D

      Odstrániť
    2. Tak vzhledem k tomu, že každá kapitola buď končí nebo začíná sněním, tak tam toho není nějak málo. :)

      Říkala jsem si, že to má nějak málo stran. Takže ta jedna velká kniha Narnie je asi 7 dílů dohromady, co?

      Odstrániť
    3. Vpodstate áno 8D len spolu až tak tie príbehy nesúvisia, niektoré sú v iných svetoch a s inými postavami... ako ktoré...8)

      Odstrániť
  2. Jé, moje první fantasy kniha kterou jsem četla!! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára