Hry o život (#1)

BOOK


Originál: The Hunger Games (#1)
Autor: Suzanne Collins
Vydavateľstvo: IKAR, 2009
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Katniss
Vedl. postavy: Peeta, Haymitch, Cinna, Effie Trinket, Gale, Rue, Primrose...
Hl. záporáci: prezident Snow, Cato

Žáner?
dystópia

Obálka?
Nič moc 8D

Strany?
272 strán + venovanie

Filmové spracovanie?
Áno, veľmi kvalitne spracovaná 1. časť (2012), ostatné časti budú sfilmované tiež.

Má pokračovanie?
Áno - Skúška ohňom (#2) a Drozdajka (#3).

O čo ide?
Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem, ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje 12 podrobených obvodov. Nenávidené Sídlo vládne železnou päsťou. Raz do roka povolá z každého obvodu chlapca a dievča od 12 do 18 rokov do Hier o život, aby pobavili televíznych divákov skutočným bojom detí na život a na smrť. Medzi nimi sa ocitne aj 16-ročná Katniss Everdeenová, odhodlaná za každú cenu prežiť. Ale bude vedieť zvíťaziť, keď pritom musí zabiť ostatných?

Humor?
Hlavne zo strany večne opitého trenéra a večne pesimistickej hl. hrdinky 8D 

Nuda?
Čítala som skoro bez prestávky, vždy sa niečo zaujímavé dialo.

Láska?
Hlavnú líniu tvorí romanca medzi Katniss a Peetom, ktorá je niekedy neopätovaná zo strany Katniss, pretože to dievča chce v prvom rade prežiť a postarať sa o rodinu, ale keď prežitie znamená predstierať lásku, tak je schopná aj toho. Ale zrejme nečakala, že sa hranie zmení na skutočnú príťažlivosť.

Akcia?
Keď musíte bojovať v aréne o holý život, tak sa vám dostáva dostatok akcie 8D Máte k dispozícii rozmanitosť autorkinej fantázie ohľadom džungle, hybridných zvierat a iné.

Napätie?
Vhoďte 24 deciek, 12-18 ročných, do džungle s rôznymi nástrahami a s úlohou, ktorá znie: "Prežiť môže len 1." Tam vám skrývačky a naháňačky prinesú dostatok napätia.

Smrť?
Dosť veľa postáv bolo zlikvidovaných, niektoré dosť brutálnou smrťou, ale to k tejto hre patrí, publikum do dokonca miluje. Teda ak nejde o ICH deti.

Koniec?
Keďže je to trilógia, nemôžete hneď na začiatku zabiť všetkých 8D Hry o život sa však raz skončiť musia a to víťazom!

Čo som čakala?
Silný dystopický príbeh a silnú ženskú hl. hrdinku.

Čo som dostala?
Knihu som dostala do ruky už ako trilógiu, takže som mala pomerne rýchlo prečítané všetky 3 diely, knihy sú tenké, bohužiaľ.
Mesto Panem malo 13 obvodov (krajov), ktoré sa v minulosti proti hlavnému mestu vzbúrili. "Sídlo" ich však porazilo a zlikvidovalo z povrchu zemského celý 13. obvod. Ako pripomienku týmto strašným udalostiam, ukázanie svojej moci, nastolenie strachu a poslušnosti sa každý rok konajú Hry o život, v ktorých zomrie 23 nevinných detí a len 1 prežije.
Príbeh je skvelý, nechať bojovať deti o holý život a ukazovať svoju moc nad všetkým je vždy príťažlivý príbeh. Páčila sa mi aj autorkina fantázia, v ktorej vytvorila celkom unikátnu džungľu!
Hl. hrdinka - Katniss mala pre mňa fascinujúci charakter, určite to bolo dievča s rôznymi problémami, ale ochotné bojovať za život svojej rodiny a priateľov. Kniha sa nezaobišla bez romantiky v podobe očarujúceho Peetu, ktorý bol ochotný za Katniss položiť život. Nejak navzájom sa podporovali a chránili a je jasné, že Peeta bol z Katniss totálne paf 8D
Ďalšími obľúbenými postavami sú pre mňa večne opitý trenér Haymitch 8D stylista Cinna a super moderátor Caesar Flickerman 8P
Príbeh núti človeka porovnávať "Sídlo" a celý ich systém s našimi politikmi 8D Nachádzajú sa tam mnohé podobnosti a politické otázky, preto si myslím, že príbeh sa zapáči aj náročnejším čitateľom.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Hunger Games ♥ ty jsou úžasné! ;)
    četla jsme také jedním dechem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hunger Games jsou skvělé, naprosto souhlasím s tvým hodnocením :)

    A moc se mi líbí tahle forma recenze. Je to skvěle strukturované, takže se to dobře čte a člověk se dozví přesně to co potřebuje :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeeem 8_) jeej to ma teraz ale krásne potešilo, lebo som nevedela či to aj čitateľom vyhovuje tak ako mne 8)

      Odstrániť
  3. Hunger games je naprostá bomba! :D Haymitch a Peeta <3 :D ti jsou nejlepší :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. milujem Haymitchov humor 8D aj vo filme je super 8D toho herca milujem 8D

      Odstrániť
  4. HG je perfektná séria. Akurát ma nenadchlo to filmové spracovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páčilo aj to 8) Hlavne že sa držali knihy 8)

      Odstrániť
  5. HG jsou skvělé! Peeta je nej, tak zabouchnutý do Katniss. A ona je zase jedinečná postava. Je silná ale zároveň i slabá... myslím, že si s ní ale i s ostatními Collinsová velice dobře pohrála. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Moc se mi líbil první díl a v budoucnu si musím přečíst další.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Teraz to čítam. :D Zase. Už som takmer zabudla, no oživuje sa mi všetko. Som na konci 14. kapitoly, myslím, už zabili Rue a ja tu smoklím. Pred touto časťou sa budem nadosmrti triasť.
    Otrasná obálka ale 3 v 1 ju má peknú, aspoň niečo.
    A ku Katniss. Dá sa do nej vžiť ale, že by pre mňa bola niečo ako Gwendolyn alebo to-dievča-z-Dracov, nehrozí. Matka ju pasovala za detinskú xD čo ma celkom prekvapilo (a ešte viac ma prekvapilo, že matka to čítala).
    Haymitchove hlášky sú super, keď sa rozpráva s Katniss uškŕňam sa v jednom kuse. ;D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára