Hry o život (#3): Drozdajka

BOOK


Originál: Mockingjay (#3)
Autor: Suzanne Collins
Vydavateľstvo: IKAR, 2011
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Katniss
Vedl. postavy: Peeta, Gale, Haymitch, Finnick, Effie Trinket, Primrose, Plutarch, Flavius, Anna...
Hl. záporáci: prezident Snow, Mierotvorcovia, Coinová

Žáner?
dystópia

Obálka?
Modrá mi evokuje mier a táto kniha je celá o vojne 8D Drozdajka ako symbol rebelov je ale výstižná.

Strany?
293 strán + venovanie, epilóg a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Chystá sa.

Má pokračovanie?
Je vyvrcholeným trilógie Hry o život.

O čo ide?
Ani v záverečnej časti trilógie Hry o život nie je autorka Suzanne Collins k svojej hrdinke milosrdná. Naopak. Katniss Everdeen prežíva najťažšie obdobie svojho života. Hoci z Hier štvrťstoročia ako-tak vyviazla so zdravou kožou a mama so sestrou sú v bezpečí, jej starosti sa ešte neskončili. Sídlo zrovnalo so zemou 12. obvod, zahynuli tisíce ľudí. Katniss pripisuje vinu za ich smrť sebe. Peeta Mellark, jej partner z Hier, zostal v rukách nepriateľov, ktorí ho kruto mučia. Na čelo odboja sa postavil 13. obvod, aj keď len donedávna sa o jeho existencii takmer nič nevedelo.
Vojna prináša obete na obidvoch stranách, rozdiely medzi dobrom a zlom sa čoraz viac stierajú. Víťazstvo sa síce prikláňa na stranu rebelov, no koniec je stále v nedohľadne. Krviprelievanie môže zastaviť iba Katniss. Ak chce zachrániť Peetu, zabrániť ďalšiemu mareniu životov, poraziť Sídlo a nenávideného prezidenta Snowa, musí sa znova chopiť roly drozdajky. Opäť zisťuje, že o svojom osude nerozhoduje sama, ale do istej miery sa stáva nástrojom v mocenskom súboji. Ešte stále nevyriešila dilemu, ktorému z dvoch najbližších priateľov patria jej city.

Humor?
Tak tu je toho humoru pomenej, ale občas trepne niečo dobré Finnick či Haymitch 8P 

Nuda?
Od začiatku to bolo dosť divoké, pretože všade je vzbura a preto sa stále niečo dialo. Niekedy sa však stalo, že ma to, čo sa dialo, nebavilo 8D

Láska?
Katniss je v 13. obvode s Gale-om, Peeta je mučený v Sídle. Je to komplikované 8D V tomto dieli (až úplne na konci!) sa však konečne dozvieme, pre koho sa hlavná hrdinka rozhodla. Uvítala som, že tu mal Gale viac priestoru 8) a navyše Peeta, po ovplyvňovaní liekmi, nebol už až tak veľmi zamilovaný do Katniss. Mne sa ten jeho nevinný look nie vždy páčil 8D Ako to celé dopadlo si však musíte prečítať samy 8P

Akcia?
Jednoznačne, všade sa bojovalo 8D

Napätie?
Keď sa na vás rúti padajúce lietadlo alebo vidíte smrť priateľov, o napäté a stresové situácie nie je núdza.

Smrť?
Strašne veľa mŕtvych! Už som sa na autorku aj hnevala, že mi pozabíjala niektoré moje obľúbené postavy. Pripravte sa na smrť mnohých nevinných ľudí a dopredu vás upozorňujem, aby ste si nikoho neobľúbili, lebo budete autorku preklínať 8D

Koniec?
Niečo dopadlo dosť hrozivo, niečo zase fajne. Budete mať zrejme zmiešané pocity, keďže sa tam stalo toľko zlého, ale celkovo vzaté, bol to super koniec 8) A ten epilóg na konci? Ten si zamilujete. Ja som sa nemohla prestať smiať a hovoriť: "ČOOO?!"

Čo som čakala?
Konečne som chcela vedieť ako to celé dopadne a v hĺbke duše som dúfala, že mi tam autorka dá ďalšiu arénu a ďalšie Hry 8P

Čo som dostala?
Knihu som dostala do ruky už ako trilógiu, takže som mala pomerne rýchlo prečítané všetky 3 diely, knihy sú tenké, bohužiaľ.
Táto kniha je pre mňa najslabšia z celej trilógie. Nebola zlá, práve naopak, bola skvelá! Ale predsa len, ten 13. obvod som si nejako neobľúbila a tie neustále rozkazy, ktoré musela Katniss poslúchať, dovádzali k šialenstvu viacej mňa než ju!
Moja bezkonkurenčne najobľúbenejšia postava z celej trilógie je Finnick!!!!! 8*) Zbožňujem toho chlapa! To je prototyp super krásneho, zaujímavého, múdreho a aj milujúceho chlapca 8P Iste, bol mierne nafúkaný na začiatku, ale tak kto v Sídle nebol? Ja mu to prepáčim 8)
Tešila som sa aj Gale-ovi, ktorý tu dostal viac priestoru a mohol prejaviť svoje schopnosti ochrániť rodinu a prežiť 8)
Veľmi zaujímavo sa vyvinul aj Peeta, ktorý bol v pazúroch nepriateľov a potom bol aj mučený tak, že svoju lásku Katniss aj nenávidel! Páčilo sa mi to 8D Neviem, bolo to pekné oživenie, úplný zvrat, keď ho musela presviedčať, že nie je nepriateľ.
Čo sa týka záporných postáv, tie boli fakt zlé, manipulatívne, majetnícke - proste skvelé 8)
No a samotná Katniss? Vždy sa mi zdala taká čudná, ale tu už asi fakt nevedela, že čo má robiť a komu veriť. Páčilo sa mi, ako sa zhostila úlohy Drozdajky a ako nakoniec všetko vyriešila! Bol to perfektný koniec! 8)
Napriek tomu koľko mojich obľúbených postáv tu zomrelo, príbeh a samotný dej bol pekne vyriešený, boli tam aj rôzne prostredia, kde sa bojovalo, čím chcela autorka zrejme ulahodiť fanúšikom jej arén 8D Ako som napríklad ja 8)
Priznám sa, že tam boli nejaké pasáže, ktoré ma nudili. Z tohto dielu mám pocit, že niečo nebolo také, ako v minulých dieloch. Je to však posledný diel trilógie a tak máme ukončený krásny a prepracovaný dystopický príbeh, ktorý nám ukazuje, ako môže náš svet raz skončiť. Politika je sviňa a preto treba dávať pozor! 8)

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Já mám tuhle knihu fakt ráda. Protože je realistická, protože si (a ani čtenářům) nedělá iluze o dobrotě lidí... Ale tvé čtyři * chápu, i když já jsem pořád na pěti :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, je dostatočne realistická 8) a strašne veeeľa mŕtvych, čo sa vo vojne aj stáva 8( ale mne tam dačo chýbalo, to je také niečo, že to neviem pomenovať 8D ale je to skvelá kniha 8) a dobrý koniec.

      Odstrániť
  2. Já HG miluju ale v posledním díle umřelo až moc lidí! :D hlavně jedna moje oblíbená postava :/ :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej aj veľa z mojich obľúbených postáv tam umrelo, ale akurát keď TEN môj dotyčný umrel, som si po vyplakaní povedala, že keď mi autorka nenechá po ňom dieťa, tak sa budem veeeľmi hnevať! a nechala teda dieťa 8D

      Odstrániť
  3. Ja som tiež zúrila, keď mi na konci zabila istú obľúbenú postavu na F. teda možno to nebolo až úplne na konci, ale pointa je jasná. Ostala len mŕtvola.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej presne 8D strašne som sa hnevala a plakala 8_(

      Odstrániť
  4. mne len vadilo ze katniss nakoniec zostala s peetom ......a nie s galom.......mozno je to aj tym ze som videla film.....a predstavitel gala sa mi viac paci ako predstavitel peetu.....ked namieto josha dali niekoho ineho tak by som nebola taka sklamana......keby ze som najprv nevidela film tak asi tiez fandim peetovi....ale v tomto pripade fandim galovi aj ked viem jak to nakoniec dopadlo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úprimne sa musím priznať, že ja tiež. Ja som čítala knihy, keď už bol známy filmový Peeta a zase až tak paf z neho nie som narozdiel od Galea 8P Ale aj v knihe sa mi páčil viac Gale, lenže potom ako tuto opustil Katniss, tak som bola nahnevaná na neho, takže som ju podvedome nechala s Peetom, ale ten koniec som už ani nevnímala, lebo to bolo akože "prečo skoro všetci umreli?" 8(

      Odstrániť

Zverejnenie komentára