Hry o život (#2): Skúška ohňom

BOOK


Originál: Catching fire (#2)
Autor: Suzanne Collins
Vydavateľstvo: IKAR, 2010
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Katniss
Vedl. postavy: Peeta, Haymitch, Cinna, Effie Trinket, Gale, Primrose...
Hl. záporáci: prezident Snow

Žáner?
dystópia

Obálka?
Tá červená je pekná, ale inak nič moc 8D

Strany?
272 strán + venovanie

Filmové spracovanie?
Chystá sa.

Má pokračovanie?
Áno - Drozdajka (#3).

O čo ide?
Katniss a jej priateľ z 12. obvodu Peeta Mellark napriek nepriazni osudu prežili Hry o život a zvíťazili. Katniss sa vracia k rodine a k svojmu dávnemu priateľovi Galovi, doma však nič nie je také, ako si predstavovala. Gale si udržuje chladný odstup a Peeta sa k nej obrátil chrbtom. Medzi ľuďmi sa navyše šepká o vzbure proti sídlu, ktorú mohli podnietiť práve oni dvaja s Peetom. Čím bližšie je Katnissina a Peetova návšteva obvodov, ktorú majú absolvovať v rámci turné víťazov, tým viac je v stávke. Ak sa im nepodarí presvedčiť obyvateľov Panemu, že sú do seba bláznivo zamilovaní, následky budú hrozivé. Navyše, keď si Katniss myslí, že sa to konečne celé skončí, začínajú sa Hry štvrťstoročia. Ani tejto aréne sa Katniss nevyhne. Dokáže zvíťaziť znova?

Humor?
Haymitch nikdy nesklame a dokáže trúsiť ironické poznámky aj počas problémov. 

Nuda?
Na začiatku, keď boli Katniss a Peeta doma, bolo to pre mňa trošku nezáživné, lebo sa nediala veľká akcia, iba som čítala o vnútorných pocitoch hlavnej postavy, čo nebolo zlé, len sa to dlhšie ťahalo. Keď nastúpili Hry štvrťstoročia, všetko sa obrátilo k lepšiemu 8)

Láska?
Pokračuje romanca medzi Katniss a Peetom, ktorí musia každého presvedčiť, že sa vášnivo milujú, až na to, že Katniss má v srdci miesto aj pre iného, ktorým je jej kamarát Gale.

Akcia?
Veľmi sa mi lúbila nová aréna! Hry štvrťstoročia, v ktorom sa stretli bývalí víťazi Hier o život bola vzrušujúcim oživením.

Napätie?
Kritické momenty pri snažení sa prežiť.

Smrť?
Zase veľa mŕtvych.

Koniec?
Hry štvrťstoročia sa skončili inak, ako sa plánovalo a nastáva vzbura proti Sídlu.

Čo som čakala?
Nevedela som akoby mohla autorka vymyslieť niečo nové oproti minulej časti, lebo scény v aréne boli pre mňa najobľúbenejšie z celej knihy. Autorka ma ale príjemne prekvapila novou arénou, ktorú som vôbec nečakala 8)

Čo som dostala?
Knihu som dostala do ruky už ako trilógiu, takže som mala pomerne rýchlo prečítané všetky 3 diely, knihy sú tenké, bohužiaľ.
Začiatok knihy sa vliekol v podobe Katnissiných pesimistických myšlienok a strachu. Všetko sa začalo obracať, keď nastúpila do Hier štvrťstoročia. Vtedy začala pravá akcia, naháňačky, boje o život, len teraz to malo väčšie grády, keďže súperili už minulý víťazi Hier o život. To sa mi na celej knihe lúbilo najviac 8)
Nevyhli sme sa ani milostnému trojuholníku, ktorý bol dosť komplikovaný, ale vlastne ani moc nerozoberaný. Iba proste bol a Katniss sa nad všetkým dosť často zamýšľala, ale stále som z nej nemala pocit, žeby bola aspoň do jedného z chlapcov zamilovaná. Viac sa starala o to, aby prežila ona sama a jej rodina.
Kniha sa kvôli začiatku nevyrovnala úplne svojej 1. časti, ale za tú arénu a zvyšok skvelých častí knihy jej dávam 4,5 hviezdičiek 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek


E_V_E   

Komentáre

  1. S tou arénou mě to strašně překvapilo. Začátek byl pro mě kapičku delší, ale ta aréna.. :O Tuhle sérii nějak nezvládám. Počkej na trojku, to si teprve užiješ. Ta je brutální až moc.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tá aréna sa aj mne velmi lúbila 8D
      ja mám Hunger games už dávno prečítané, len dorábam recenzie 8D a ironicky, mne sa 3. diel lúbil najmenej 8D asi že tam nebola konkrétna aréna, ale ten 13. obvod bol tiež premakaný 8)

      Odstrániť
    2. Mně se taky líbil nejméně. Ale spíše proto, kolik lidí tam umřelo. A je fakt, že kvůli tomu 13. kraji to bylo takové... divné. A hlavně jak Katniss pořád trpěla. :/

      Krásní: Ono je to zamotanější. Já nechtěla moc spoilerovat, aby ti co si to přečtou, byli překvapení. :) Každopádně nevím, co si myslela tím, že ji chytí. Oni ji nechytí, ona se jim sama vydá... :)

      Odstrániť
    3. Hej presne ten 13. kraj bol taký divný trošku. A moje obľúbené postavy mi tam autorka vyzabíjala, to ma naštvalo

      Mne nevadí mierne spoilerovanie, lebo som už čítala recenzie na to :-D
      no ešte som len pri tej časti kde vtrhli do Dymu...takže som len predpokladala, že ju chytia 8D no tak to bude ešte zaujímavé teda :-)

      Odstrániť
  2. Mám zimomriavky dokonca už len pri čítaní tvojej recenzie. Kniha sa mi veľmi páčila a mňa dostal už len samotný začiatok, keď navštevovali ostatné obvody. O aréne ani nehovorím a na konci zo mňa autorka dostala slušný vodopád sĺz.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ten koniec to teda bolo dačo naozaj, som mala otvorené ústa že čo!

      Odstrániť
  3. Musím to říct ještě jednou - fakt se mi líbí tvůj styl recenzování. To je tak úžasně přehledný!:) Souhlasím s tvým hodnocením, druhý díl HG dokonce považuji za svůj nejoblíbenější vůbec. Nebo na něj alespoň mám ty nejsilnější vzpomínky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8__) Ďakujeeem, si strašne zlatá, moc sa tomu teším 8_)

      Odstrániť
  4. Súhlasím s tým, že trojuholník nebol príliš rozoberaný. Za to som bola naozaj vďačná. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, ja som tiež privítala menej dramatického trojuholníka 8D ten príbeh bol lepší aj tak 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára