Pod vražednou oblohou (#1)

BOOK


Originál: Under the Never Sky (#1)
Autor: Veronica Rossi
Vydavateľstvo: IKAR, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Aria, Sokol
Vedl. postavy: Bes, Rev, Pazúrik, Gaštan, Uhlík, Riava, Ruža
Hl. záporáci: konzul Hess, kanibali, gardisti

Žáner?
dystópia + určité výnimočné schopnosti u niektorých postáv

Obálka?
Nemám rada, keď sú na obálkach ľudia alebo ich hlavy, pretože mi to potom lezie do fantazírovania o vzhľade postáv, ale slečna na tejto obálke pekne vyjadruje cestu, ktorou si v knihe musela prejsť, celkovo dotvára obálke pekný obraz.

Strany?
291 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Zatiaľ nie, ale Warner Bros. už odkúpilo práva na film.

Má pokračovanie?
Áno - Trought the Ever Night (#2) a mala by byť ešte aj 3. časť.

O čo ide?
Mesto, v ktorom žije 17-ročná Aria, sa volá Blaženosť. Azda preto, lebo jeho obyvatelia sú v ňom chránení pred nebezpečenstvom striehnucim mimo jeho dômyselného obranného systému. Svet sa totiž od základu zmenil: z oblohy z času na čas šľahajú ohnivé elektrické prúdy a spália všetko, čoho sa dotknú, hrozia aj epidémie smrteľných chorôb. Napriek tomu aj tam existuje život – v podobe „divochov“ či iných záhadných tvorov. Mešťania a tí „zvonku“ sa odjakživa nenávidia... Osudy dvoch mladých ľudí z rozdielnych svetov Arie a Sokola sa nečakane spojili, keď dievča nespravodlivo vyhostili z mesta, aby nemohlo svedčiť proti privilegovanému konzulovmu synovi. Prežila práve vďaka Sokolovi a „menejcenným“ bytostiam z voľnej prírody. Spoločne sa vydali hľadať Ariinu nezvestnú matku. Aria postupne poznáva výnimočné schopnosti svojich spoločníkov – jeden má dokonalý sluch, iný čuch, ďalší zrak – a uvedomuje si aj vlastné dovtedy neodhalené zručnosti. Naučí sa prežiť v divočine, loviť, variť, hľadať pitnú vodu, unikať pred vlkmi a odhadovať, kedy na zem opäť udrie vražedný éter z oblohy. Láska k Sokolovi ju však postaví pred ťažké rozhodnutie – má sa pridať k divochom, alebo radšej k svojej rodine a spoločne napraviť krivdu?

Humor?
Nachádza sa tam a príjemne osvieži atmosféru.

Nuda?
Nie! Absolútne nie!

Láska?
Vzťah medzi Ariou z moderného sveta a Sokolom z divočiny bol na začiatku veľmi komplikovaný - no proste sa nenávideli 8D Ale postupne sa začali milovať! Ani jeden si to nechcel priznať a ja som sa celý čas na nich tak príjemne smiala, že aké zlaté to vlastne je, keď sa hanbíte priznať svoje city 8)

Akcia?
Okamžite na začiatku, v strede aj na konci, autorka vždy vystihla, kedy tam treba dať nejaký náhodný útok či obranu 8)

Napätie?
Ja som bola veľmi napätá hlavne v romantických situáciách! Ono si to predstavte tak, že do 3/4 knihy len čítate o ich pocitoch a až potom autorka ulahodí vaším nervom a strčí tam prvý bozk 8D Ja by som to dala už skoršie a do viac romantickej situácie, ale autorka to fakt tak dychtivo napísala 8D 

Smrť?
Áno.

Koniec?
Čakala som trošku akčnejší, ale mala som z toho potom pocit, že autorka nás iba pripravila a navnadila na druhú časť. Akcia tam rozhodne bola, ale tie posledné stránky boli vlastne vyriešenie istých problémov a tak môžem len predpokladať, že v 2. dieli tejto trilógie nám autorka ponúkne zase niečo nové 8)

Čo som čakala?
Nejakú dystópiu, rozdeľovanie ľudí na technických a divokých.

Čo som dostala?
Príbeh ma totálne dostal, nevedela som sa od knihy odtrhnúť, hneď na začiatku akcia, úžasné postavy, vždy nejaký nový zvrat udalostí, spoznávanie rôznych prostredí, porovnávanie života voľakedy a dnes.
Jediné, čo sa jej dá vytknúť je rýchle hupnutie do deja. Veľmi nie je vysvetlené prečo a za čo a čo je čo, ale keď sú už v lese, preč z domén, je to lepšie.
Každá postava mala vlastný skvelý charakter - namysleného boháča túžiaceho po moci, najlepšieho priateľa zalúbeného do vašej sestry, dievča vyrastajúce v modernej dobe, ktoré sa v divočine stratí, chlapec vyrastajúci v divočine, ktorý len bojuje o svoj život...
Po celý čas sa obidvaja hrdinovia ženú za záchranou člena rodiny a sú ochotný aj spolupracovať, aby dokázali vrátiť všetko do normálu, nikdy to však už nebude tak ako predtým. Autorka tam vložila toľko rôznych situácií, že sa tie postavy proste museli vyvinúť, tak krásne ako sa vyvinuli a aj zamilovali 8P
Aria sa nádherne vyvinula z mestskej, počítačovými doménami posadnutej dievčiny v statočnú bojovníčku ochotnú riskovať vlastný krk!
Sokol zase dokázal, že sa vie premeniť z neobyčajného divocha bojujúceho za svoj kmeň na chlapa, ktorý sa dokáže zamilovať 8_)
Čo sa týka príbehu a samotného prostredia, dystopický svet bol veľmi pekne rozvinutý, tie prvky s doménami boli naozaj zaujímavé až na to, že keď ľudia nerobia nič iné len prežívajú v počítačovom svete, tak ako môžu byť taký nádherný a štíhly, keď si len sedia na zadku? Nech mi nehovoria, že tá ich naprogramovaná genetika to všetko vyriešila 8D Ale hádam to autorka v ďalšom dieli dotiahne. Svet za hradbami sterilných domén bol podľa môjho názoru jeden veľký obyčajný les 8D až na to, že v ňom žili ľudia, ktorí nemali skoro nič na jedenie, museli sa rozdeliť na kmene, prežiť hoci aj ako kanibali, páčila sa mi táto divošská stránka 8)
Obrovské plus patrí vyrozprávaniu príbehu z 2 odlišných strán a od obidvoch hlavných postáv! Striedali sa pasáže z hľadiska Arie a Sokola.
Knihu odporúčam! Je tam taká pekná neviazaná a vyvíjajúca sa romantika, skvelé postavy a naozaj pútavo napísaný príbeh!

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek


E_V_E   

Komentáre

  1. Tak koukám, že tebe kniha skutečně nadchla :) I mně první díl přišel jako taková předehra a tak od dvojky očekávám ještě něco navíc :) no, uvidíme, jak si autorka s příběhem poradí .)

    Mimochodem - taky jsem na ten jejich první polibek pak už čekala jak na smilování Boží :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tá prvá pusa fakt mohla byť skôr 8D

      Hej, lúbila sa mi kniha veľmi aj keď sme hneď na začiatku hupsli do deja, ale zvyšok knihy bol super 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára