Škaredí (#1)

BOOK


Originál: Uglies (#1)
Autor: Scott Westerfeld
Vydavateľstvo: SLOVART, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Tally
Vedl. postavy: David, Shay, Croy, Maddy, Az, Šéf, Peris
Hl. záporáci: doktorka Cablová, Špeciálne prípady

Žáner?
dystópia

Obálka?
Slovenská verzia obálky je veľmi pekne prepracovaná, navyše veľkosť knihy má nezvyčajnú formu, kniha je užšia ako klasický papier A5.

Strany?
370 strán deja

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Áno, je to trilógia - Krásni (#2), Špeciálni (#3), ale autorka sériu rozšírila aj o 4. časť (Extras), ktoré má však iné hlavné charaktery a odohráva sa niekoľko rokov po 3. knihe.

O čo ide?
Každý môže byť oslnivo krásny. Veď čo je na tom zlé? Tally bude mať čoskoro šestnásť a už sa nemôže dočkať, kedy bude krásna. V jej svete znamenajú 16. narodeniny operáciu, ktorá človeka zmení z odpudivo škaredého na dych vyrážajúco krásnu bytosť a katapultuje ho do raja špičkových technológií, kde je jeho jedinou prácou nikdy nekončiaca zábava. Ešte niekoľko týždňov a... Lenže Tallyina kamarátka Shay si nie je celkom istá, či chce byť krásna. Keď utečie na utajené miesto zvané Dym, Tally spozná odvrátenú stránku sveta krásnych. Úrady ju postavia pred najhoršiu voľbu, akú si dokáže predstaviť: buď kamarátku nájde a privedie ju späť, alebo nikdy nebude krásna. Rozhodnutie, ktoré urobí, jej navždy zmení život.

Humor?
Nie, na zasmiatie tam nebolo nič. Iba asi pár hlášok na konci knihy, ktoré hovorila Shay.

Nuda?
Začiatok - dá sa, stred - nuda, koniec - super.

Láska?
Hlavnú líniu má držať hl. hrdinka Tally a (niečo ako) vedúci Dymu - David, ale mne to až také romantické nepripadalo. David bol na ňu strašne namotaný. Na Davida bola veľmi namotaná zase Shay - Tallina kamoška, ktorá utiekla do Dymu ako prvá. Nepostrehla som však, kedy sa stihla zalúbiť Tally. Bolo to také jednoduchšie. Myslím, že za to môže mužský autor 8D aj keď romantika tam určite bola, ale nebolo to vystihnuté tak, akoby to vystihla ženská autorka.

Akcia?
Po poslednej strane som len vyjavene kukala, že: "To je koniec?". Konečne, keď sa tam začalo niečo lepšie diať (aj to len na konci), tak to autorka sekla. Myslím, že 2. diel bude na akciu zaujímavejší.

Napätie?
Tally je zradca - špión a strach, že ju odhalia priatelia je badateľný dosť často. 

Smrť?
Áno.

Koniec?
Tally urobila istú vec, ktorou si podľa mňa len chcela vyžehliť tú zradu, ktorú spôsobila. Posledné kapitoly sa čítali naozaj dobre.

Čo som čakala?
Od tejto dystópie som očakávala veľa. Neviem prečo, asi tá obálka 8D Ale naozaj som na knihu tešila.

Čo som dostala?
Bohužiaľ, nebolo to vôbec také, ako som si predstavovala.
Hl. hrdinka je odporná klamárka, ktorá počas polovice knihy myslela len na seba a potom to bolo také, že u mňa si to teda už nevyžehlila 8D Hl. mužský protagonista je síce skvelá osobnosť a povaha, ale je strašne naivný. Páčila sa mi akurát Shay, ktorá utiekla a nechcela byť Krásna a potom ku koncu to celé krásne zaklincovala 8D Vtedy som sa jedine počas celej knihy smiala 8D Takisto sa mi lúbila zlá doktorka Cablová, ktorá bola naozaj zlá!
Keď Tally strávila niekoľko dní v lese - sama - snažila sa dostať do Dymu, čítanie som si vtedy užívala. Bolo to skvelé, aj keď len objavovala okolo seba prostredie, páčilo sa mi to. Potom keď došla do Dymu, začala som sa nudiť. Dialógy boli suché, nič sa dlho nedialo a ničím to čítanie nevynikalo. Potom posledné kapitoly knihy sa to konečne začalo otáčať a ja som si čítanie užívala. A aj ten koniec bol podarený 8)
Veľmi som sa bála, že budem musieť túto knihu ohodnotiť len 2 hvezdičkami, ale ten koniec to teda vylepšil a čítať sa táto kniha určite dá. Avšak podľa mňa sú aj lepšie dystópie. Určite však neváhajte, ak sa vám zapáčila hlavná téma - meniť ľudí na krásnych. Je v tých argumentoch v knihe určitá pravda a určite existujú ľudia, ktorí by takúto operáciu privítali. Myslím, že sa na tom dá stavať a pevne verím, že autor to v 2. dieli vylepší, lebo potenciál knihe nechýba 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Kniha vypadá docela zajímavě ale obálka se mi vůbec nelíbí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa práveže obálka prilákala 8D samozrejme originály sú najkrajšie 8D ale aj táto sa mi pozdáva 8)

      Odstrániť
  2. Tahle kniha je skvělá a Krásní taktéž :).. už se těším na září, kdy vyjdou Speciálové a Kompars :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten Kompars som zvedavá, že čo to je...asi niečo na spôsob spin-off predpokladám, to by som si prečítala, čo tam asi nové vytvoril autor 8)

      Odstrániť
  3. Tahle kniha mě dost zajímá :) Pěkná recenze, jako vždycky .)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Psal to autor... :) Teda pokud vím Scott je chlapecké jméno. :) A jinak nechci nic říkat, ale máte opravdu zvláštní obálky. :D A mám na to podobný názor. Když se začlo něco dít, konec.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno autor...prvýkrát som niečo takéto čítala od mužského autora 8D mne sa lúbia, mne sa zase veľmi nelúbia tie vaše, kde tam máte tie hlavy divné 8D ale to je zasa len vec názoru :)

      Odstrániť
  5. Ta obálka je strašná, i když ta česká taky nic moc :D Ale knížka je skvělá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa obálky celkom lúbia, len ten obsah až tak nie 8D

      Odstrániť
  6. túto knihu som pravdupovediac ani nedočítala :)mala som 100 chutí ju vyhodiť von oknom :) vôbec ma nebavila :) no čo už :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára