Denník princeznej (#1)

BOOK


Originál: The Princess Diaries (#1)
Autor: Meg Cabot
Vydavateľstvo: IKAR, 2001
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Mia
Vedl. postavy: Miina babka, otec, mama, Lilly, Michael, pán Gianini, Josh, Lars, Tina
Hl. záporáci: Lana, médiá

Žáner?
dievčenský román

Obálka?
Veľmi sa mi páči malá korunka nad písmenom i v slove "princeznej" 8) Inak obálka v celku obyčajná.

Strany?
228 strán deja + poďakovanie

Filmové spracovanie?
Áno, veľmi úspešné rovnomenné filmy s Anne Hathaway a Julie Andrews, ktoré sa však od knihy v určitých veciach odlišujú.

Má pokračovanie?
Áno - dokopy je 13 častí.

O čo ide?
Mia je celkom normálne 14 ročné dievča, ktoré má síce kopu mindrákov kvôli svojmu výzoru, no zato má dobrú kamarátku Lilly, s ktorou ju spája pevné puto už od detstva. Po problémoch v škole a s mamou sa jej jediným dôverníkom stáva denník, do ktorého si zapisuje všetko, čo sa okolo nej deje. Jej život sa však mení, keď sa dozvie, že jej otec je knieža a ona princezná, následníčka trónu.

Humor?
Mia má krásny humor špecifický pre mladé americké vzdorovité pubertiačky 8D Jej zápisky do denníka boli skutočne plné emócií a humoru.

Nuda?
Nakoľko som videla rovnomenné filmy, ktoré zbožňujem, na začiatku som bola trošku mimo, že tam je veľa odlišných vecí. Neskôr som sa snažila vnímať to ako úplne inú knihu a čítanie ma bavilo.

Láska?
Klasická pubertálna 8)

Akcia?
Nie.

Napätie?
Nie.

Smrť?
Nie.

Koniec?
Veľmi zle ukončený, tesne po plese, myslím, že autorka mohla dej ešte predĺžiť.

Čo som čakala?
Zase musím spomenúť filmovú adaptáciu, ktorú zbožňujem, takže som dúfala, že kniha bude rovnako dobrá.

Čo som dostala?
Kniha sa naozaj podarila, nakoľko zápisky do denníka sú naozaj plné klasického pubertálneho humoru a štýl písania, tak veľmi typická Meg Cabot, mi sadol. Páčila sa mi rôzna dĺžka zápiskov do denníka, niektoré mali 2 vety, iné aj 2 strany!
Čo sa týka postáv, Miina babka a otec - kniežatá zo Genovie, mi boli veľmi nesympatickí. Takí aristokrati, ktorí si o sebe bohviečo myslia. Vo filme sa mi Miina babka lúbila omnoho viac a Miin otec bol dokonca mŕtvy! Takže ma hneď na začiatku zarazilo, že sa v príbehu vyskytuje 8D Inak som nemala problém so žiadnou postavou.
Denník princeznej je kniha skôr pre mladšie generácie, ktorých sa jej problémy skutočne dotýkajú. Napriek tomu sadla aj mne a ako oddychovka vôbec nie je zlá, takže si rada prečítam aj zvyšné diely 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek


E_V_E   

Komentáre

  1. Ja tú knihu zbožňujem aj film :) také oddychové proste... :)škoda len, že nie všetky knihy sú vydarené... ale Mia je Mia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No budem si z knižnice vypožičiavať zvyšné časti 8)
      ale film u mňa vedie 8)

      Odstrániť
    2. Film je super :) A michael...joj...O:-)

      Odstrániť
  2. Uf, už dávno som nenatrafila na niekoho, kto sa do tejto série púšťa. Na týchto knihách sa mi hrozne nepáčilo, že nikdy (myslím obal) neboli napísané predchádzajúce diely po poradí, takže napriek tomu, že sa mi páčili som o nich stratila prehľad a ukončila čítanie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. našťastie v knižnici nalepujú číslo dielu na knihu, inak by som ani ja nevedela 8D

      Odstrániť
  3. Ja mám všetky diely doma a milujem túto sériu :D Tretí a štvrtý diel som prečítala za jeden deň! Ale myslím si, že desiaty (Navždy princeznou) je aj tak najlepší. Určite ti odporúčam prečítať to všetko, je to jedna z mála sérii, ktoré sú zaujímavé ešte aj po šiestej časti.
    Keď sa nad tým tak zamyslím... iné ani nepoznám... možno ešte Artemis Fowl, ale neviem, či ťa taký štýl zaujíma. To je ďalšia pecková vec.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Artemis nepoznám, ale Miu rozhodne dočítam 8)

      Odstrániť
    2. Tiež to je super kniha a má dobrý humor. Len je to o super múdrom dvanásťročnom chlapcovi, ktorý je už aj mafián a žije v írsku. Nejako sa mu podarí objaviť svet škriatkov, ktorí žijú hlboko v podzemí a majú oveľa lepšiu techniku ako ľudia. :D Sú to super knihy. Ale starších čitateľov odradí anotácia a to, že si myslia, že je to určené pre deti. Skôr si myslím, že je to niečo na štýl Harryho Pottera. A decko by sotva pochopilo polovicu z toho, o čom tam autor píše. :D

      Odstrániť
    3. Tak to znie naozaj zaujímavo! 8D určite prehľadám knižnicu kvôli tej knihe 8) ďakujem za tip.

      Odstrániť
  4. Když mi bylo patnáct, tak se mi hrozně líbila, teď už bych jí ale nemusela. Postupem dílů mi Mia přišla čím dál sebestřednější a řešila čím dál větší blbosti...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak puberta s ľuďmi zamáva 8D som zvedavá na zvyšné časti 8)

      Odstrániť
  5. Pro Meg Cabot a její knihy mám strašnou slabost:)
    Tahle série byla docela fajn, ale řadila bych ji spíš k autorčiným slabším knihám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte ju veľmi hodnotiť nemôžem, lebo som čítala len 2 knižky od nej, ale obe sa mi páčili 8)

      Odstrániť
  6. Pre mňa osobne táto kniha strašne moc znamená, lebo práve s touto knihou som začala svoju čitateľskú kariéru. Ak by som sa pred 3 rokmi nenudila, neviem či by som ti tu práve komentovala recenziu :D Recenzia je skvelá :D A do poručujem aj ostatné diely ! Prvá kniha je len začiatok, skvelého a vtipného príbehu ! :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára