Draki (#1)

BOOK


Originál: Firelight (#1)
Autor: Sophie Jordan
Vydavateľstvo: CooBoo, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Jacinda
Vedl. postavy: Will, Tamra, matka J. a T., Katarína, Azure
Hl. záporáci: Xander, Cassian, lovci, Brooklyn

Žáner?
fantasy - draci

Obálka?
Krásne dievča na obálke, predstavujúca hlavnú hrdinku, s náznakom dračích šupín na tvári - dokonalé!

Strany?
311 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Áno - Vanish (#2) a Hidden (#3).

O čo ide?
Život 16-ročnej Jacindy, jej dvojčaťa Tamry a ich matky je dobrodružný a veľmi nebezpečný – patria totiž k svorke drakov, ktorá má s neobyčajnou Jacindou svoje plány. Jacinda hlboko vo svojom vnútri skrýva oheň, miluje lietanie a pod kožou má mocné svaly pradávneho tvora. Jej matka sa ju rozhodne ochrániť a tak sa celá rodina presťahuje do púšte. Jacinda si veľmi ťažko zvyká na nové prostredie a na nových spolužiakov. Bojuje so svojou túžbou po lietaní a tiež s vlastným telom, ktoré sa v kritických okamihoch mení na „draki“. V škole si okamžite všimne tajomného Willa, ktorý ju neuveriteľne priťahuje. Will však skrýva nejedno tajomstvo, okrem iných aj to, že patrí do klanu lovcov drakov. 
Prečítajte si fantastický príbeh plný napätia, túžby po slobode, vášne a lásky!


Humor?
V knihe sa nájdu aj zábavné hlášky 8)

Nuda?
Myslím, že nebola kapitola, ktorá by ma nudila. Aj keď hl. hrdinka trochu často rozoberala svoje city, hneď ako som si hovorila, že by sa už niečo mohlo stať, sa aj dačo stalo! 8D

Láska?
Tak tej je tu naozaj veľa, pretože vzťah Jacindy a Willa je rozoberaný celou knihou a aj keď obaja vedia, že by nemali byť na seba tak viazaní a vôbec sa mať radi, aj tak to v sebe neudržia 8) Bozkávajúce scény patria medzi NAJ okamihy knihy! 8P 

Akcia?
Okamžite na začiatku aj na konci, v strede je to skôr stres z odhalenia, ale žiadne priame boje.

Napätie?
Je citeľné od začiatku knihy.

Smrť?
Priamo nie, ale zabíjanie "draki" je to, čo sa rieši.

Koniec?
Otvorený pre ďalšiu časť knihy. Čakala som trochu viac akcie, bol to skôr smutný koniec, ktorý ma ale dokonale navnadil na 2. diel trilógie 8)

Čo som čakala?
Príbehy o drakoch mám veľmi rada, sú pre mňa výnimočné inak ako obyčajná fantasy, preto som sa na túto knihu veľmi tešila 8)

Čo som dostala?
Príbeh je naozaj kvalitne spracovaný. Autorka sa krásne pohrala s hlavnou myšlienkou, je tu veľa scén, ktoré apelujú na city a každé dievča si bude priať takého chlapca ako je Will, ktorý rozbúši v krvi oheň 8P
Samotná hlavná hrdinka - Jacinda mi bola nadmieru sympatická, pretože keby mňa donútili postupne zabíjať v sebe svoju draki podstatu, tiež by som protestovala! Ale zároveň chápem Jacindino dvojča - Tamru, ktorá draki gén nezdedila a aj ich matku, ktorá sa svoje deti snaží iba chrániť, aby nedopadli ako ich otec. Napriek tomu mojou najobľúbenejšou postavou ostáva Jacinda 8)
Will bol veľmi pekne vymyslený! Žiadny namyslený chuligán, dobrý človek, ktorý si toho v živote veľa vytrpel a tiež iba uteká a prispôsobuje sa, aby prežil. Je ochotný pre Jacindu riskovať život, ale má aj svoje tajomstvá. Aj keď zväčša obľubujem bad boy charaktery, Will je proste dokonalý 8P
Páčilo sa mi, že chodili dvojičky do školy 8D Znie to ako klišé, ale bolo naozaj zaujímavé sledovať, aké povrchné sú tie high school deti - podaktoré 8D
Ale zase som bola zmätená, že boli Jacinda a Tamra vzhľadovo rovnaké - ako dvojičky je to samozrejmé 8D ale mne to tam vadilo, lebo keď prišla scéna s Tamrou, vždy som si najprv predstavovala blonďatú staršiu sestru, ktorej tvár sa ani nedala porovnať s Jacindinou. Proste mi to nesedelo, že majú byť vzhľadovo rovnaké. Napriek tomu, keďže som ešte nečítala nič, v čom by boli dvojičky, bol to pekný nový prvok 8D
Nie je tam toľko scén s drakmi, čo bolo asi jediné, z čoho som naozaj očakávala viac. Myslím, že až v 2. dieli sa môžeme podrobenejšie zoznámiť so svetom draki. V tejto knihe sa skôr viac dozvieme o lovcoch.
Príbeh vás hneď na začiatku vtiahne a už vás nepustí. Nemyslím si, že by bolo niečo, čo by mi extrémne vadilo a nenašla som nič, čo by ma nudilo, preto dávam knihe zaslúžený počet hviezdičiek a vrelo ju odporúčam 8)

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. jop, fakt myslím, že tohle by mě mohlo bavit :) Skvělá recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc děkuju, za ten seríál a ano je to on :-)
    Jinak Drakie už mám taky doma, ale ještě jsem se k ní nedostala. Po přečtení tvého článku se na tu knihu těším ještě víc :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nmz 8) ja som bola maniak do toho seriálu! 8P
      Knihu určite odporúčam, teším sa na 2ku 8)

      Odstrániť
  3. Máš neskutočne prehľadné recenzie, strašne sa mi ten štýl páči :) Recenziu na túto knihu som už videla nejednu ale voľáko až túto som si prečítala .)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já už si to vážně budu muset přečíst! :) Velmi hezká recenze - navnadila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tá obálka je nádherná. S drakmi som sa zatiaľ stretla iba v série Dračích jazdcov od Paoliniho, takže by som mohla rozšíriť svoj čitateľský obzor a siahnuť aj po Draki. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som čítala len Eon-Eona, ale to je zase úplne niečo iné 8D

      Odstrániť
  6. Tebe sa vždy akýmsi zázrakom podarí prečítať tie najnovšie knihy hneď na začiatku a totálne ma navnadiť. Už sa knihy neviem dočkať!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neodolala som a musela som si aspoň nejaké moje vysnívané knižky zohnať 8D pokupovala som si za september asi 7 kníh 8D

      Odstrániť
  7. Drakie jsem dočetla zrovna včera a byla jsem trochu sklamaná. Ale vážně jen trochu. :D Připadalo mi, že čtu jinou verzi twilight s jinými kulisami... Těším se na druhý díl- Tamra bude konečně zářit. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Mě se knížka nesmírně líbila! ;) Všechny postavy jsem si ihned zamilovala, tedy až na Cassiana, který se mi ze začátku nijak zvlášť nelíbil, ale poté šlo vidět, jak o Jacindu opravdu stojí :)) Na žádné stránce jsem se vůbec nenudila a četla se mi opravdu rychle, musím říct, že patří mezi mé nejoblíbenější..těch moc není, takže veliká pocta :D ;) nejdřív se mi do knihy nechtěla kvůli tématu draků, ale rozhodně nelituju! ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Buu, to som jediná, ktorú to k smrti nudilo? No dobre, k smrti zase nie, ono je to pekné, napätie sa fakt našlo, láska nie je naškodu a Tamra je Tamra ale...mne to nestačilo. Bolo to suché. Možno preto, že na túto knihu som mala privysoké nároky, čo nie je dobré. Uff. :D Ale pokračovanie si chcem prečítať. :)
    Pamätám si však niektoré scény zo školy, Tamru a aj bozkávaciu scénu, ktorá sa mi páčila skoro najviac z celej knihy. Oproti skvelému začiatku mi potom Jacindino rozprávanie prišlo až neprimerane presítené Jacindiným egoizmom výnimočného decka. Tfuj, provnávam ju s Tamrou, ktorej nesiaha ani po podrážku bôt. Viem! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Máš asi nejlepší recenzi co jsem četla. Knihu jsem přečetla za jediný den a moc se mi líbila. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára