Filipa Fišerová (#1) - Zázračná víla Filipy Fišerovej

BOOK


Originál: Philippa Fisher´s Fairy Godsister (#1)
Autor: Liz Kessler
Vydavateľstvo: SLOVART, 2009
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Filipa, Grétka
Vedl. postavy: Filipiny rodičia
Hl. záporáci: Paťa

Žáner?
fantasy - víly

Obálka?
Krásna fialová s peknou ilustráciou.

Strany?
244 strán deja + venovanie, obsah a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Áno - Filipa Fišerová a dcéra vládkyne snov.

O čo ide?
Mysleli ste si, že víly existujú iba v rozprávkach? Aj Filipa je tom presvedčená. Navyše je plná smútku za najlepšou kamarátkou, ktorá sa odsťahovala z mesta. Až kým jedného dňa nenastúpi do školy zvláštne nové dievča. Tvrdí, že je víla a sľúbi Filipe splniť tri priania. Čarovný príbeh o sile priateľstva a odvahe byť samým sebou.

Humor?
Taký svojský, detský, jednoduchý.

Nuda?
Kniha nebola nudná, len nie veľmi stvorená pre moju vekovú kategóriu 8D

Láska?
Nie.

Akcia?
Nie.

Napätie?
Miestami.

Smrť?
Nie.

Koniec?
Uzavretý a predvídateľný happy-end.

Čo som čakala?
Liz Kessler ma úlne ohúrila svojou knihou Tajomstvo Emily Windsnapovej, ktorá je o morských vílach, preto som neváhala a pustila som sa do ďalšej série jej kníh.

Čo som dostala?
Kniha je pre deti. Nebola zlá, ani nudná, len sa tam riešia detské problémy ako zapadnúť do kolektívu, ako byť populárny, ako sa vysporiadať s rodičmi...
Filipa má od svojej vílej krstnej mamy Grétky 3 poukážky na priania, z ktorých 2 využije zle. Počas knihy zisťuje, že ani priania vám nezabezpečia šťastie a popularitu a keď chcete niečo dosiahnuť, musíte na tom tvrdo makať a nie si to len priať. Zdal sa mi naozaj krásne vymyslený svet víl, ktoré majú rôzne úrovne zadelenia - jedna je dúha, iná kvetina, ďalšia motýľ atď.
Bolo zaujímavé spoznať vílu, ktorá bola strašne sebecká a egoistická. Samozrejme, počas knihy sa to mení, tak ako sa od seba obe dievčatá učia.
Kniha je písaná cez 2 pohľady. Prevažne čítame pohľad Filipy, ale po každej jej kapitole sa nachádza pár strán z pohľadu víly Grétky. Takéto dvojité pohľady mám rada a preto ma to pri čítaní veľmi potešilo.
Knihu by som odporučila ako darček pre malé školáčky, ktoré si z toho môžu zobrať veľké ponaučenia a naozaj sa vžiť do 11 ročnej hlavnej hrdinky. 


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3.5 z 5 hviezdičiek


E_V_E   

Komentáre

  1. No, zní to zajímavě, v průběhu čtení jsem se střídavě rozhodovala, jestli by mě to bavilo nebo nebavilo. No, k ničemu jsem nedošla, takže to asi aktivně shánět nebudu... :D Jsem přestárlá i třeba na Křídla, takže je možné, že bych si u tohoto rvala vlasy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jednoznačne by si si "rvala" vlasy 8D je to pre deti, ale ono to neobsahuje moc víl, ide skôr o Filipu, o jej život, len akurát dostala víliu krstnú mamu na 3 priania 8D

      Odstrániť
  2. Už podľa tej obálky ma napadlo niečo také, že: "No tykrása, to bude chuťovka!"
    A nesklamalo. Sestre by sa to páčilo, už len tá obálka by ju dostala. Miluje fialovú. ;D
    Ja by som to asi použila namiesto dreva do ohňa...ale nie. Nepálim knihy. Len by som zdochla nudou. Aspoň viem, čo tej malej nevďačnici kúpim. Nembude koník. Kniha bude tieto Vianoce!
    TAK!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Pre mladší ročník je to perfektné 8D ale od tejto autorky sa mi Emily Windsnapová lúbila viacej, to je o morských pannách 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára