Nadpozemská (#1)

BOOK


Originál: Unearthly (#1)
Autor: Cynthia Hand
Vydavateľstvo: CooBoo, 2012
Čítané v jazyku: CZ (neoficiálny preklad)

Hl. postavy: Clara
Vedl. postavy: Christian, Tucker, Wendy, Angela, Jeffrey, Clarina mama, Kay
Hl. záporáci: Čierne krídlo

Žáner?
fantasy - anjel

Obálka?
Jednoducho nádherná 8)

Strany?
372 strán

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Áno - Hallowed (#2) a Boundless (#3).

O čo ide?
Clara je bytosť s anjelskou krvou. Má poslanie, ktoré sa jej po častiach zjavuje. Musí zachrániť neznámeho chlapca z horiaceho lesa. Netuší však, kto je ten chlapec a prečo ho má zachrániť. 
Po presťahovaní sa do nového mesta sa Clara zoznámi s Christianom, tajomným chlapcom z vízie. Christian je charizmatický, milý, veľmi pekný, ale má priateľku a tak si Claru sotva všimne. 
Podarí sa Clare splniť svoju anjelskú úlohu a vyhovieť tak svojej mame? Je Christian skutočne tou pravou láskou alebo len dobrým priateľom?
Clara si postupne zvyká v novom prostredí a zároveň objavuje záhadný svet anjelov. Zisťuje, čo všetko ešte o sebe a o ostaných nadpozemských bytostiach nevie – nie všetci sú totiž dobrí...


Humor?
Je tam dosť veľa srandovných hlášok 8D Napríklad podpichovanie Clary a Tuckera alebo poznámky Angely 8D 

Nuda?
Nie!!! Príbeh bol neuveriteľne dobrý! Nadpozemský! 8D Čítala som jedným dychom, bolo to skvelé, bola som do toho úplne zažratá a proste ma to nepustilo, lebo vždy tam autorka vsunula niečo, pri čom som len otvárala ústa do korán! 8P

Láska?
Jednoznačne krásna! Nádherný vzťah medzi Clarou a... prečítajte si v knihe 8D ale poviem vám, že ten chlapec je najlepší na svete! O Claru sa staral, učil ju nové veci, chodil s ňou všade, všímal si ju, miloval ju a nakoniec aj došiel na to, že je anjel. A to sa dokonca neťahalo vôbec od začiatku knihy! To sa mi lúbilo, že Clara žila svoj život a potom spoznávala lásku. Tie romantické scény alebo teda tie, kde boli spolu, boli krásne a prežívala som to tak, akoby som aj ja skutočne bola na rande s ním. Bolo to neuveriteľne krásne 8)
Samozrejme, nebolo by to ono, keby sa tam nepriplietol ešte jeden chlapec, veď čo, robme nervy fanúšikom 8D

Akcia?
Na konci to bol úžasný boj o záchranu obidvoch chlapcov! Pretože všade, kde existuje dobro, existuje aj zlo. 

Napätie?
Boli tam napäté situácie, ktoré mi doslova brali dych 8)

Smrť?
Áno.

Koniec?
Úplne iný ako som čakala! Čo sa tam na konci stalo, to bolo neuveriteľné, úžasný koniec, vpodstate ho môžem nazvať happy-end, ale predpokladám, že zápletka v ďalších dieloch bude mať tiež čo to dočinenia s Čiernymi krídlami.

Čo som čakala?
Nevedela som, čo čakať. Myslela som, že to bude taká klasická anjelovina.

Čo som dostala?
Hl. postava Clara je múdre dievča, ktoré prechádza životom ako vie, bola mi sympatická, lebo sa chovala reálne, normálne, proste na jej mieste by som určité veci urobila rovnako a hlavne sa mi páčilo, že si aj priznala koho v skutočnosti miluje!
Wendy je Clarina najlepšia kamoška, ktorá mi trochu pripomínala mňa, keď žiarlila na Clarino priateľstvo s Angelou. Niekedy sa chovám podobne, ale napriek tomu som dobrá kamoška 8P
Tucker je Wendino dvojča, s ktorým sa Clara neustále podpichuje a navzájom sa buzerujú sarkastickými narážkami 8D Veľmi sa mi páčilo, ako sa k nej potom choval a ako sa vedel nakoniec otvoriť a toľko o sebe prezradiť 8)
Christian je ten, koho má Clara zachrániť, je pre každého stelesnením dokonalosti a každé dievča po ňom túži. On je napriek tomu skromný a nikomu nechce ublížiť.
Viac vám o postavách nepoviem, aby ste neuhádli, kto je Clarinou skutočnou láskou 8P Napriek tomu som už čítala spoiler k 2. dielu o tomto milostnom trojuholníku a strašne som z Clary sklamaná, ale tak ešte uvidím ako sa to nakoniec vyvŕbi. Ale prečítajte si túto knihu bez toho, aby ste vedeli o nej čokoľvek podstatné, lebo verte, že vám to môže pokaziť zážitok. Dúfam, že moja recenzia neobsahuje spoilery, ktorými by som vám to pokazila 8)
Čo sa týka príbehu, anjelská tematika mi ešte nie je až taká známa, preto som uvítala svet anjelov a ich potomkov s ľuďmi v takom scenári, ako ho pripravila autorka.
Existuje čistokrvný anjel. Ak sa dá dokopy s človekom, vznikne polovičný anjel a ak sa polovičný anjel dá dokopy s človekom vznikne štvrtinový anjel (Clara). Potom je tam ešte aj Padlý anjel - to sú tzv. Čierne krídla, ktoré vykázal z neba Boh. Bolo zaujímavé, ako autorka vložila do deja aj Boha, ale napriek tomu neprezradila či v jej svete skutočne existuje alebo nie. Myšlienka vízií je takisto pekne spracovaná, ale nepochopila som, čo sa stane ak Clara to svoje poslanie nesplní a čo teda autorka dá do 2. dielu. Verte či nie, nemám ani najmenšie potuchy, ako bude príbeh pokračovať a ako sa vyvinú tie vzťahy 8o
Cythia Hand píše naozaj krásne, vie dobre vystihnúť detaily a pekne vykreslila aj charaktery. Vrelo vám túto knihu odporúčam aj keď nie ste napríklad fanúšikom anjelov. Je to príbeh úplne obyčajný a predsa výnimočný. Je tam svet ľudí, normálna škola a potom Clara s anjelskou rodinou. Čítanie som si naozaj užila 8)

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Tak! Oficialne mamáš na svedomí. O pár dní je tá kniha moja:D naštastie mám odložené zásoby. Chcela som to nechať až na Rezistenciu, ale máš dokonalé presviedčacie schopnosti :D Nejako cítim, že s Clarou aj s Tuckerom (všimla som si tvoj teaming) si dokonale sadnem =) Veľmi pekná recenzia =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aleee celú recenziu sa snažím nepovedať to koho milujem 8D ale áno priznám sa, lenže nebude to také jednoduché, no sama si to prečítaš veď 8D

      ďakujem za uznanie 8_)
      veď aj rezistencia bude na mojej poličke, ale asi potrebujem vyhrať loteriu inak sa nedoplatím! 8D

      Odstrániť
    2. keď sa ti bude snívať so šťastnými číslami, určite ma kontaktuj a výhru si rozdelíme :D

      Odstrániť
    3. 8D neviem či sa rozdelím 8D trh s knižkami je preplnený perfektnými vecami, takže možno ti ale požičiam potom nejakú 8D

      Odstrániť
  2. Ty máš doma Nadpozemskou? závist! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie nemám, čítala som ju v inej forme 8)
      ale raz si ju kupim 8)

      Odstrániť
  3. tak túto knihu plánujem mať doma na poličke, obálka je jednoducho nádherná a ako vidím aj príbeh bude dobrý :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jednoznačne odporúčam, je to skvelá kniha a tie obálky vymýšlal genius 8D

      Odstrániť
  4. Už to máš prečítané? Aj ja chcem. Veľmi sa na túto knihu teším. Chcela som si ju prečítať už v ANJ ale nedostala som sa k nej. BTW: recenzia je veľmi pekne napísaná. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Určite odporúčam, kniha ma nadchla 8)

      Odstrániť
  5. Než jsem začala číst tvůj názor, myslela jsem si, že tuhle knížku vynechám. Ano obálka je krásná, ale co zbytek? Už mě nemálokrát obálka zblbla a děj v knize byl na prd, ale po tvojí recenzi se na to zaměřím ;) Skvělá recenze ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem 8_)
      som rada že to zvážiš, naozaj knihu odporúčam 8)

      Odstrániť
  6. Tuto knihu bych si hned pořídila, kdyby to dovolila finanční situace :) A navíc o ní všichni mluví tak hezky :) K té Poslední písni - mě se právě film hodně líbil a kniha je prý hodně silná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Je to nádherná knižka. Zbožňujem Tucka a aj celé prostredie Wyomingu, autorka ho opísala nádherne. Pri čítaní dvojky som polovicu knihy prerevala a ten koniec ma zničil. Keď som zistila, že Boundless vychádza až v januári, skoro ma kleplo! No stále je to lepšie ako Clockwork princess, ktorej posunuli vydanie o dobré štyri mesiace.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už rozmýšľam, že sa veľmi rýchlo pustím do 2. dielu 8D len ešte mám toľko vecí, čo chcem prečítať 8D a na Hallowed si chcem nechať dokonalý klud pri čítaní 8)

      Odstrániť
  8. snáď bude aspoň taká dobrá ako ju všetci opisujete :) dúfam že ma prekvapí :) už som požiadala aj o recenzný výtl. :o) uvidíme

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Svinstvo, ja tejto knihe neverím a tú obálku priam...srším k tomu odporom od samého začiatku, na druhú stranu ti však nemôžem neveriť. Aspoň trochu. Mala by som sa o tom presvedčiť sama, však? Tuto pomôže jedine knižnica. Uff...
    Ale anjelská tématika a to delenie na polovičného a štvrtinového a njela - musela som sa zasmiať.
    No dobre. Christian sa mi môže páčiť veď meno Christian je svojím spôsobom šťastné - ku mne, najprv ten Lissin a teraz sa aj tento chlapček zdá byť nádejným. Chramst! x)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem čo vymýšľaš 8D Táto kniha je super, jedna z tých naozaj kvalitných anjelovín 8P

      Odstrániť

Zverejnenie komentára