Záhrada večnosti (#1): Pasca

BOOK


Originál: The Chemical Garden trilogy - Wither (#1)
Autor: Lauren DeStefano
Vydavateľstvo: Fortuna Libri, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Rhine
Vedl. postavy: Linden, Gabriel, Cecily, Jenna, Rose, Deirdre, Adair, Elle
Hl. záporáci: správca Vaughn

Žáner?
dystópia

Obálka?
Prenádherne spracovaná, na obálke je krásna dievčina (zrejme Rhine) a po celej knihe sa tiahnu rôzne grafické obrazce, v ktorých je kdečo označené. Ešte aj venovanie a citát sú takto vyznačené. Budí to veľmi pekný dojem 8)

Strany?
350 strán deja + venovanie, poďakovanie a citát

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Áno - je to trilógia, ďalšie časti nesú názvy: Fever (#2) a Sever (#3).

O čo ide?
Čo keby ste presne vedeli, kedy zomriete? Vďaka modernej vede sa každý novorodenec stal tikajúcou genetickou bombou. Muži sa dožívajú 25, ženy len 20 rokov. V tomto pochmúrnom prostredí zberači unášajú mladučké dievčatá, ktoré sú prinútené vstupovať do polygamných manželstiev, aby ľudstvo nevymrelo.
Zberači jedného dňa odvlečú 16-ročnú Rhine Elleryovú, čím sa jej otvoria dvere do luxusného sveta najvyššej spoločenskej vrstvy. Hoci ju jej manžel Linden naozaj ľúbi a medzi ňou a jej sestrami manželkami sa vytvorí hlboký vzťah, Rhine má jediný cieľ – utiecť, nájsť svojho brata dvojča a ísť domov. Rhine však nebojuje len so stratou slobody. Lindenov otec naháňa strach a je posadnutý hľadaním protilátky na genetický vírus, ktorý má už o 4 roky zabiť jeho syna, a je pre to ochotný urobiť čokoľvek – aj zbierať mŕtvoly, aby na nich mohol robiť svoje experimenty. S pomocou Gabriela, sluhu, ktorý ju čoraz väčšmi priťahuje, sa pokúsi utiecť, aby tú trochu času, čo jej ostáva medzi živými, strávila na slobode.



Humor?
Je to typ vážnejšej knižky, ktorá je založená na citoch a túžbe po slobode.

Nuda?
Knihu som prečítala počas 10 hodinového maratónu (skoro bez prestávky) a nezaujímalo ma ani, že na ďalší deň je škola! Proste som nevedela prestať čítať a keď som zdvihla zrak od knihy, že mala by som ísť spať, tak som hneď otočila ďalšiu stránku a túto myšlienku zavrhla 8D

Láska?
Pán domu - Linden má svoju celoživotnú lásku, ktorá ale umiera. Tak mu jeho otec únosom zaobstará 3 nové manželky. To sa nedivte teraz - v knihe to nie je nič nezvyčajné, niektorí majú aj 7 manželiek, ale o láske sa tam hovoriť nedá. Napriek tomu, to však Lindena ťahá k Rhine, ale ona túži iba po slobode. A keď pri tom zoberie so sebou aj sexi sluhu, ktorý jej vo všetkom pomáha a má ju rád, tak to bude len bonus 8P
Takže taký divný mnohouholník: Linden - Rose, Jenna, Rhine, Cecily a Rhine - Gabriel, Linden 8D 

Akcia?
Tak tej sa tu naozaj nedočkáte 8D Ale viete čo? Nebude vám to chýbať! 

Napätie?
Hneď na začiatku sa stresujeme spolu s hl. hrdinkou, ktorú unášajú. V priebehu knihy sa tam nájdu vypäté situácie.

Smrť?
Áno, keďže chlapci zomierajú v 25ke a dievčatá v 20tke. (Nemyslíte, že to je diskriminácia?!)

Koniec?
Veľmi rýchly. Ani som nevedela, čo sa deje a už bol koniec. Ale som teraz naozaj veľmi zvedavá, čo dá autorka do 2. dielu 8)

Čo som čakala?
Ďalšiu dystópiu v rade, ktorú by som si veľmi rada prečítala 8)

Čo som dostala?
Veľmi krásny a citový príbeh, ktorý bol niečím výnimočný a nedostatok akcie mi vôbec nechýbal! Ten koniec bol trošku uponáhlaný, akoby to už nasilu chcela autorka ukončiť, ale celých 350 strán som zhltla naraz a ešte som aj chcela viac!
Hlavná hrdinka Rhine bola dokonalá! Vôbec sa nechovala na 16 rokov, pretože deti tam museli veľmi rýchlo vyrásť, aby sa udržali pri živote. Bola rozumná, prefíkaná, zvedavá, dobrá k ľuďom, snažila sa prežiť a utiecť.
Jej sestry-manželky mali tiež vlastné perfektné povahy. 18 ročná Jenna, ktorej zabili sestry, chce iba v bohatsve prežiť zvyšok svojich rokov, no neprestáva rebelovať. Malá 12-ročná Cecily zase túži iba po tom, aby sa do nej ich manžel zalúbil a aby boli veľká šťastná rodina. Je ku každému protivná a užíva si blahobyt a svoje nové postavenie. Myslím, že keby bol hocikto iný konečne vytiahnutý zo sirotinca a chovali sa k nemu ako ku kráľovi, tiež by sa choval podobne namyslene ako Cecily. Napriek tomu bola ešte malá a naivná. Páčilo sa mi ako spolu všetky manželky držali a navzájom sa podporovali 8)
Správca Vaughn - Lindenov otec tu vystupoval ako zloduch, čo si robí pokusy, aby zachránil život syna. Bolo na ňom však niečo dostatočne zlovestné, aby som ho spolu s Rhine neznášala.
Pán domu Linden bol taktiež chúďa iba naivný, mladý, ovládaný svojím otcom a ani nevedel, čo za zverstá sa vonku robia. Naproti nemu bol sluha Gabriel, ktorý sa naozaj snažil Rhine pomôcť a myslím, že sa našli.
Autorka nás najprv hneď vtiahla do deja a potom nám vysvetľovala udalosti z Rhine-inej minulosti pomocou retrospektív. Dej plynul ľahko a rýchlo na to, že zachytáva viac ako rok života. Tento príbeh doporučujem všetkým, ktorí by si na čas chceli oddýchnuť od akcie či bojov a chceli sa zamyslieť nad hrôzou a nezmyselnosťou budúceho sveta.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Trvalo mi polhodinu prečítať tvoju recenziu :D rodičia stále niečo potrebujú :D Kniha sa aj mne neskutočne páčila :) Bolo tam dosť krutosti, a ani by som sa nečudovala keby Vaughn mal tan liek a len to tajil! Mne sa tam hrozne zapáčila taká drobnosť, a to spomenutie Európi a rieky, podľa ktorej ma Rhyne meno. Bodaj by o tom bolo v ďlaších častiach spomenutého viac =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa to tiež páčilo! Aj ako všetko skúmala a tak 8)
      Teší ma, že si ju predsa len dočítala do konca 8D

      Odstrániť
  2. Veľmi zaujímavý príbeh. Ale neviem, či by som sa vedela zmieriť s tým, že má môj muž na každý jeden deň v týždni inú ženskú. A smrť?
    No v dnešnej dobe už zomierame v rôznom veku a častejšie je to kvôli chorobám, nehodám a podobne ako na starobu. Ten, kto zomrie na starobu, sa pokladá za šťastlivca a ja mu závidím.
    Knihu si chcem určite prečítať a už dlhšie po nej pátram na nete. Kupovať si ju teraz nechcem, lebo som minula všetky zásoby určené na knihy :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš úplnú pravdu, ja rátam s tým, že zomriem skoro na nejakú hlúpu chorobu, ale neviem si predstaviť, žeby som už teraz (podľa knihy) mala za sebou smrť, keďže mám už po 20tke 8D

      Odstrániť
  3. Velmi zajímavá recenze :). Tato kniha mě oslovila, ale ještě jsem ji nečetla...pokud se mi mezi četbou do školy najde malé místečko, tak se po ní podívám ;).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tuto knížku mám moc ráda :)
    Mimochodem chci Ti moc pochválit blog - máš to tady BOŽÍÍ! Od designu až po články a recenze.. úžasné!! Určitě sem budu pravidelně chodit, přidávám si Tě na Bloglovin :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeeem 8_) To je krásna pochvala, veľmi sa z nej teším 8)

      Odstrániť
  5. Tuhle knížku už bych si vážně měla přečíst! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvělá recenze, na tuhle knížku už se moc těším ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Past se mi líbila. Byla to taková kniha, u které by jsme se měli zamyslet na tím, co všechno se může stát, když něco zajde moc daleko. Byla jsem dojatá i znechucená. Každopádně má krásnou obálku. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára