Inkarceron (#1)

BOOK


Originál: Incarceron (#1)
Autor: Catherine Fisher
Vydavateľstvo: IKAR, 2011
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Finn, Klaudia
Vedl. postavy: Jared, Keiro, Gildas, Attia, Caspar, Evian, Alys, Maestra, Sapphique
Hl. záporáci: Inkarceron, strážca John Arlex, kráľovná Sia

Žáner?
dystópia s prvkami sci-fi

Obálka?
Základom celého príbehu je kľúč na obálke. Celá je poňatá v tmavom a temnom duchu, čo sa dokonale hodí k obsahu knihy.

Strany?
324 strán deja + na začiatku každej kapitoly je nejaký citát z dokumentov o Inkarcerone, Sapphiquove piesne alebo krátke úryvky z legiend, ktoré sa tam náramne hodili na dotvorenie detailov, ktoré si má čitateľ sám domyslieť

Filmové spracovanie?
Zatiaľ nie.

Má pokračovanie?
Áno - záverečná časť tejto dvojdielne ságy nesie názov Sapphique.

O čo ide?
Predstavte si väzenie, ktoré je také obrovské, že sú v ňom cely, chodby, lesy, hory, mestá a moria.
Predstavte si väzňa, ktorý stratil pamäť, no je presvedčený, že pochádza zvonka - lenže väzenie je už storočia uzavreté a ušiel z neho zatiaľ len jeden jediný človek. 
Predstavte si dievča na panskom sídle, žijúce napohľad v 17. storočí, hoci spoločnosť je ovládaná počítačmi a je v nej zakázaný čas. Je odsúdená na život s nechceným ženíchom a zapletená do plánu na atentát, ktorého sa desí, ale zároveň po ňom túži. 
Jedna je vonku, druhý vnútri. No obaja sú uväznení. A obaja túžia po slobode. Predstavte si Inkarceron - väzenie, ktoré sa vymklo spod kontroly a získalo vlastný rozum a zmýšľanie a bude si s vami hrať, až kým nedostane, čo on chce!


Humor?
V tejto knihe sa nenachádza.

Nuda?
Rozhodne nie! S Inkarceronom sa nudiť nebudete, keď sa totiž nudí väzenie Inkarceron, vy dostanete akciu.

Láska?
Priama love story tam síce nebola, ale sympatie hl. hrdinov sa zvyšovali každou stranou. 

Akcia?
V každej kapitole sa niečo dialo a tak ma autorka neustále prekvapovala.

Napätie?
Mnohé tajomstvá a neskôr zistenia, ktoré vyplávali a aj nevyplávali na povrch ma držali v neustálom napätí, čo sa stane ďalej.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Posledné 3 vety ma úplne dostali! Naozaj som nečakala, že tam autorka vloží také niečo, nikdy by som neuhádla, kde sa v skutočnosti Inkarceron nachádza, aj keď som mala nejaké podobné tipy počas celého čítania.

Čo som čakala?
Oddychovú dystópiu, zaujímavý príbeh.

Čo som dostala?
Kniha je písaná z niekoľkých pohľadov. Hlavnú dejovú líniu tvoria Klaudia vo vonkajšom svete a Finn v Inkarcerone. Ak sú náhodou obaja vo veľmi zlej situácii, reč prichádza od Klaudiinho učiteľa Jareda alebo Finnovho brata Keira.
Postavy mi boli naozaj sympatické, Klaudia bola dievča do boja, ale iba v politickej rovine a reči. Poznala tajné triky a ťahy, ako sa rozprávať s ľuďmi pretvárkou. Finn zase bojoval o život, pričom ho prenasledovali vidiny a preto to tam nemal vôbec ľahké. Mal dobré srdce a snažil sa pomôcť každému. Vedľajšie postavy, ktoré mali v knihe skoro rovnako veľa priestoru boli mladý učiteľ Jared a starý mudrc Gildas, ktorí boli "Múdri" (=ich predkovia vytvorili Inkarceron), ďalej nie moc sympatický Finnov brat - Keiro a otrok - Attia, ktorú Finn zachránil.
Hl. záporáci tu boli: strážca Inkarceronu - Klaudiin otec, ktorý bol prefíkaný až do morku kostí a zlá a mocuchtivá kráľovná Sia. Ani jeden sa však nevyrovnal najväčšiemu tyranovi - väzeniu Inkarceron! Ak sa väzenie nudilo, proste na vás poslalo nejaké to "väzňotrasenie" alebo vás proste zabilo. Už dávno sa tento "stroj-bytosť-monštrum" alebo čím ho nazvať vymkol spod kontroly Múdrich a naučil sa ovládať svoju podstatu. On ovláda život vo väzení, pretože on sám je väzenie, ktoré je samo mysliace a rozhoduje o tom, čo sa v ňom udeje.
Na druhej strane - vo vonkajšom svete (ak vôbec existuje, čo mi autorka pripomenula na každej strane) zase Klaudia rieši nechcené zásnuby a spiknutie proti kráľovne.

Kto z tohto príbehu vyjde živý, som netušila ani po 3/4 knihy! 8D

Príbeh sa mi naozaj veľmi páčil, bol originálny, bol nápaditý, bolo tu prepojené 17. storočie s modernou technikou, ľudia narodení z tkaniva väzenia ("Inkarceron nikdy neplytvá ničím!"), aj taká praveká kmeňová vláda i prepychové kráľovstvo. Vždy, keď som si myslela, že som konečne odhalila nejaké to tajomstvo, tak mi autorka vrazila facku v podobe zvratu, ktorý úplne vyvrátil moju teóriu. Navyše moderná technika alebo transporty sa do deja, ktorý sa mal odohrávať podľa 17. storočia veľmi hodili! V určitých momentoch to pre mňa bolo také sci-fi a niekedy aj pritiahnuté za vlasy, ale v konečnom dôsledku to príbehu iba pridalo na úžasnosti. V takých momentoch som sa dokonca aj pekne zasmiala, že čo tam autorka zase vymyslela 8D
Túto dystópiu vám určite odporúčam, pretože je naozaj skvelá a ja kúpu tejto knihy neľutujem 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Suhlasim s tebou =) a chystá sa aj filmové spracovanie, takže dúfam že to nepokazia. Neviem prečo, ale mne kniha vyeľmi dystopiu nepripomínala. Ja som si ju zaradila ako fantasy s prvkami steampunku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak bude super filmové spracovanie potom! 8D táto kniha sa dá veľmi dobre spracovať 8)
      no ja som tiež dlho rozmýšľala, či to nakoniec nie je spojenie fantasy - sci-fi aj dystópie 8D tak som nevedela dobre, kam to zaradiť 8)

      Odstrániť
  2. Hm, a to mě kolik lidí od téhle knihy odrazovalo! Ale z tví recenze vychází jako super kniha. A představa vězení, které má vlastní vědomí a dělá si, co chce, mě vážně dostala. Musím se po ní ještě podívat :)

    A mimochodem, super napsaná recenze! Moc se mi líbí, jak je rozdělená, jak odpovídáš na všechny otázky, jaké si obvykle čtenář při uvažování nad knihou klade. Teda aspoň já ano! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem 8)
      som rada, že som poskytla užitočný názor 8)
      knihu určite odporúčam 8)

      Odstrániť
  3. Táto kniha bola úžasná a jej pokračovanie sa mi dokonca páčilo ešte o trošku viac, čo u mňa nebýva zvykom, pretože väčšinou sa mi vždy páči zo sérií 1. diel. A naozaj som čítala, že by k tejto knihe mali natočiť film a Finna by si mal zahrať Taylor Lautner (ktorý sa mi ale na túto rolu nejak veľmi nehodí).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Taylor ako Finn? nieeee, to nieee 8D to bude prúser 8D Herec úžasný, ale nie ako Finn 8D
      2ku som ešte nečítala, ale chystám sa, mám doma 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára