V zajatí snov #3: Osudové rozhodnutie

BOOK


Originál: Dream Catcher #3 - Gone
Autor: Lisa McMann
Vydavateľstvo: Fragment, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Janie
Vedl. postavy: Cabel, Henry, Carrie, Dorothea, Cathy, Kapitánka, slečna Stubinová


Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Všetky v sérii sú rovnaké s minimálnou zmenou farieb, ale tie oči majú niečo do seba, obálka je rozhodne pekne spracovaná.

Strany?
224 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to posledný diel trilógie V zajatí snov (Dream Cather).

O čo ide?
Janie si myslela, že vie, čo ju v budúcnosti čaká. A myslela si, že sa s tým zmierila. Ale neznesie pomyslenie, že sťahuje Cabela so sebou. Vie, že Cabel s ňou zostane, napriek tomu, čo vidí v jeho snoch. Napadne ju jediný spôsob ako mu dopriať život, ktorý si zaslúži - musí zmiznúť. 
Budúcnosť, pred ktorou Janie stojí, má zrazu zlovestný háčik a jej možnosti sú ešte chmúrnejšie než si kedy vedela predstaviť. Úplne sama si musí vybrať medzi dvoma zlami. A jej čas sa blíži...



Humor?
Nie.

Nuda?
Kniha sa čítala dobre, ale mám k nej veľké výhrady, ktoré vám poviem na konci.

Láska?
Janie + Cabel - musím priznať, že realistickosť tohto vzťahu bola vykreslená perfektne, proste mali aj problémy, ale sa aj milovali.

Akcia?
Nie - veľké mínus oproti predošlým dielom.

Napätie?
Na každej strane sa niečo rieši, je tam nejaké tajomstvo alebo prepadnutie do snov.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Veľké prekvapko - bola som z neho trochu sklamaná.

Čo som čakala?
Epický koniec trilógie, ktorý ma chytí sa srdce.

Čo som dostala?
ach jaj...
Ani neviem riadne sformulovať slová, aká som sklamaná. Čakala som naozaj veľkolepé ukončenie skvelej série, ktoré ma krásnu tematiku a namiesto toho som dostala vlastne epilóg. Prisahám, že mi to pripadalo, akoby som čítala epilóg k 2. časti alebo len prológ k záverečnej časti a bola som si na každej strane istá, že tam autorka ešte dá nejakú akciu alebo nepredvídateľnú okolnosť, niečo, čo mi vyrazí dych. Nedala. V posledný deň čítania, keď som sa pozrela na knihu, že koľko mám už prečítané, som sa zhrozila, že som za viac ako polovicou knihy a absolútne nič sa tam nestalo. Janie objavila svojho otca, mala zase hrozné sny, večne opitú matku a Cabela, ktorého od seba len odháňala. Toto všetko by sa však dalo zhrnúť do možno tak 100 strán a nie do viac ako 200. Kniha mala veľmi jednoduchý priebeh, nič sa tam dokopy nestalo, iba sa riešili veľké tajomstvá a odhalenia a "osudové rozhodnutie".
Čo sa však týka plusov, tie sa knihe tiež nedajú odoprieť. Veľmi sa mi páčilo, ako autorka vykreslila život s alkoholovým závislákom. Mám nejaké skúsenosti s takýmto niečím a preto viem, že autorka to chovanie opísala naozaj skutočne a dôveryhodne. Veľa ľudí by si z toho mohlo zobrať nejaké rady.
Veľkým plusom bola samotná hl. postava - Janie. Myslím, že má naozaj skvelý charakter a problémy by najradšej riešila sama, nikoho nechce zaťažovať, ale zároveň sa chce postarať aj o úplne cudzieho človeka. Jej myšlienkové pochody dodali knihe dobrý nádych bolesti a tajomnosti.
Nečakala som napríklad hlavnú "zápletku" so znovunájdeným otcom Janie, ktorá tvorila jadro celej knihy a kniha sa točila vlastne väčšinou okolo toho. Nápad to bol dobrý.
Ak už máte za sebou prvé 2. diely, určite si prečítajte aj tento koniec, aby ste sa dozvedeli, ako sa nakoniec Janie rozhodla, ale inak to bola kniha veľmi priemerná. Strašne mi tam chýbala nejaká akcia alebo nejaký policajný prípad, ktorý by sa mohol riešiť a na základe ktorého by potom Janie rozhodla o svojom živote. Bolo to spracované úplne inak. Napriek tomu, sa kniha čítala dobre. Asi som bola sklamaná skôr na konci, keď som zistila, že sa príbeh nebude nijako ďalej rozvíjať, ale stále budem mať na pamäti iba to, že táto kniha bola skôr takým elipógom série, také niečo doplnkové, aby mali čitatelia nejaký koniec.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Jej, toto mě teda celkem překvapilo. Já se k třetímu dílu dostanu až bůh ví kdy (spousta RC) a až doteď jsem se na něj moc těšila, na pořádnou akci a závěrečné rozuzlení, Ale jak to tak vidím, tak třetí díl bude pěkná nuda :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako nebola to celkom nuda, lebo čítať sa to dalo, ale proste žiadna akcia, nič prevratné sa nestalo, proste som z toho veľmi prekvapená, ako to autorka napísala.

      Odstrániť
  2. Táto séria mi nejako uniká. Myslela som si že má viacej dielov a nie len tri. A okrem toho o knihách takmer nič neviem a to sa mi páči. Takže si pri najbližšom útoku na knižnicu požičiam prvú časť =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Série je veľmi dobrá, odporúčam prečítať, keď ju vieš zohnať 8) len táto 3. časť bola trochu slabá.

      Odstrániť
  3. Miluju dva předchozí díly a to kvůli té odlišnosti příběhu ale teď nevím jestli vůbec třetí díl číst, aby mi tu sérii celou neznechutil. :/ Jinak moc pěkná recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Mne sa tiež veľmi páčili predošlé diely, preto som aj hneď skočila po poslednom 8)
      Naozaj jediné, čo tam chýba, je tá akcia, niečo, čo tomu dodá grády, čo ma donúti v napätí očakávať ďalšiu stranu. Pri mnohých knihách mi to nevadilo, napr. Dokonalý pár, Pasca - ale tam boli tie knihy omnoho lepšie prepracované, takže tu nedostatok všetkého dosť vynikol.

      Odstrániť
  4. Vážne? Ako sa k tým knihám dostávaš tak skoro? Veď toto ešte len vyšlo. :D no nič, recenzia je pekná, určite sa do knihy pustím aj ja. Keby to je otázne. :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kúpila som si ju z literama.sk 8D
      Ja si knihy jedine kupujem alebo požičiavam.
      Teraz budem už len čakať na Vianoce 8D

      Odstrániť
    2. Čakať na Vianoce? Ja dúfam, že niečo kvapne aj z menín. :D

      Odstrániť
    3. tak ja už mám iné oslavy len v novom roku 8D

      Odstrániť
  5. Už bych si konečně mohla přečít alespoň první díl. :D Hezká recenze!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, táto séria je naozaj dobrá, len som čakal akčnejší koniec 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára