Zamyslený havo #1



Raz za čas mám chuť slovne vytvoriť niečo iné ako recenzie.
Preto tu občas pribudnú články s nejakou mnou zvolenou tematikou, ktorá sa bude rozoberať. 
Kludne sa pripojte komentárom 8)
Táto moja nepravidelná rubrika sa bude volať:

Zamyslený havo 8)



Téma: Veríte v to, čo čítate?



Už od čias Harryho Pottera zbožňujem fantasy 8) Všetky tie zvláštne kreatúry ako draci, morské panny, obri, škriatkovia, trpaslíci, rozprávajúce zvieratá alebo osoby s nadprirodzenými schopnosťami ako čarodejníci a bosorky, upíri, vlkolaci, víly,...

Mám takéto knihy rada a nehanbím sa obdivovať ich a chcieť ich schopnosti. Veľakrát si prajem, aby vedľa mňa sedel nejaký zvláštny učiteľ a povedal mi, že ovládam prírodné živly a mágiu. Bol by to omnoho zaujímavejší a lepší život, aký vediem teraz. Knihy mi pomáhajú preniesť sa cez realitu do krásnych snov, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou nesplnia. Mám veľkú fantáziu. Som schopná si vysnívať úplne nové pokračovanie akejkoľvek knihy. Čítam veľa, pozerám veľa filmov, rada veci hodnotím a som ešte radšej, keď so mnou niekto súhlasí 8D Ale pod tým povrchov obyčajného knihomola a "snívača", verím v skutočnú existenciu nadprirodzených bytostí?


Dopredu sa vám priznávam, že neverím v Boha. Podľa mňa sme sa vyvinuli z opíc, ale to je vec každého. Chodila som na náboženstvo aj mám sväté prijímanie, ale potom som si uvedomila, že jediný, pre koho to robím a kto to odomňa vyžaduje, je moja babka. A to sa mi nezdal ako dostatočný dôvod na pokračovanie s náboženstvom. Ale keď som objavila čaro fantasy a YA literatúry, musela som priznať, že tam hore niečo musí byť. Niečo, čo riadi naše osudy alebo nás štuchá do rozhodnutí. A preto verím, že tam sú možno nejaký bohovia podobný gréckym či antickým, ktorých ľudia vyznávali voľakedy. Alebo že tisícky kilometrov odtiaľto môže byť nejaký ten Rokfort 8D

Nechápte ma zle, nie som hlúpa, žijem v realite, je mi jasné, že aby som prežila, musím sa učiť v škole a nájsť si dobrú prácu, vytvoriť rodinu, viem, že ja sama nikdy nebudem súčasťou fantasy sveta a musia ma uspokojiť iba knihy a sny. Občas mám pochybnosti, či som vôbec normálna, keď sa nad takýmto niečím zamýšľam, ale každý potrebuje mať v živote bod, ktorý ho bude posúvať ďalej a ktorý mu vyčarí úsmev na tvári.

A ak moja babka verí vo Všemohúce Boha, nemôžem ja veriť v mágiu??? 8)


Ako ste na tom vy?
Veríte v to, čo čítate? 

E_V_E   



 P.S.: Ak je tento článok príliš pritiahnutý za vlasy, kludne mi to napíšte do komentára 8D Je to niečo nové, nezvykla som len tak písať a podeliť sa o takého osobné veci, takže rada prijmem kritiku a aj nápady na témy, na ktoré chcete vedieť môj názor 8)

Komentáre

  1. Hmmm nemáme rovnakú babku? xD Tiež mám na náboženstvo dosť pochabý názor, ale predstava niečoho dokonalého, može to byť aj Boh mi neprekáža. Napríklad taká Wicca mi dokonale vyhovuje :) na mágiu a nadprirodzeno verím veĺmi dlho a mala som aj zopár nevysvetlitelných zážitkov a dodnes mi z toho ide mráz po chrbte. Škoda len že sa o tom poriadne nemám s kým rozprávať. Moj priateľ pre to nemá pochopenie, a kamošky už vobec nie. Ja sa mágie nikdy nevzdám =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moje kámošky magii taky nevěří.. :D Je zvláštní, ale že na magii věří většinou jen lidi, kteří jsou "posedlí" fantasy tématikou. Což ani jedna moje kámoška není. Když čtou, tak starší knihy nebo dospělácké knihy.

      Odstrániť
    2. So mnou si môžeš o tom pokecať 8D
      moje okolie preto takisto nemá pochopenie...
      preto som váhala s článkom, aby som nedostala také isté reakcie ako od kamošiek

      Odstrániť
  2. Eve, TOHLE vůbec neřeš. Neříkej si, že jsi hloupá. Takhle to má spousta lidí. Proč si myslíš, že čteme fantasy? Je to úžasný svět, kde je všechno možné. Podle mě něco takového člověk k životu potřebuje, pokud ho tedy nedobíjí něco jiného. :) Já miluju fantasy. Miluju upíry, vlkodlaky atd. Jsou knihy, které mě přesvědčily, že ten svět existuje. V Boha nevěřím. I když v poslední době se hodně obracím na Boha či anděla, takže nevěřím, že by nás stvořil, ale věřím, že nade mnou něco je. Věřím v dimenze, jiný vesmír, anděli apod. Věřím v upíry a všechno ostatní. V mém světě zkrátka žijí. Ale přesně jako ty dokážu žít v realitě. Je mi jasné, že se mi to nikdy nestane a že si to všechno vymýšlím, ale není to pěkný? :) // Sakra, to zní hodně "moudře" a "staře"... Ber to s rezervou. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Som rada, že v tomto nie som sama 8)

      Odstrániť
    2. Je nás veľa :) Len sme rozne rozmiestnený :D keby že žijeme pokope, tak pobehujeme lesom a snažíme sa nájsť nejakú magickú ríšu =) myslím že by nás potom pochytali ujovia v bielych plášťoch

      Odstrániť
    3. 8D myslím, že máš úplnú pravdu 8D
      to by dopadlo 8D

      Odstrániť
  3. kamaratky ktore nechapu to z coho mas radost ani kamaratkami nikdy neboli...alebo si prilis konzervativne a nedokazu si pripustit nieco ine na co su zvyknute a zabehane vidia len cierno a bielo ...povinnosti a nevedia upustit na fantazii ....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je dosť možné, sú veľmi upäté na realitu 8D asi už zabudli snívať 8)

      Odstrániť
    2. dakujem ti za privitanie, ale mojim privatnym a jedinym ozajstnym blogom je standyb.blog.cz :D,
      ale planujem aj blogspot vyuzit cisto len na poviedky takze citas rada jednorazovky rada ta u seba uvitam :)

      Odstrániť
  4. Podľa mňa má na tieto veci každý svoj názor. Naše myšlienky, pocity a nápady sú vždy jedinečné a je zaujímavé zistiť, ako sa na to pozerá niekto iný.
    Nepovedala by som, že verím v nadprirodzeno (napríklad nápad o upíroch sa podľa mňa vyvinul z nejakej legendy, neviem si predstaviť, že by bol niekto v tejto dobe nesmrteľný alebo sa na slnku trblietal. Edward by mal na to asi iný názor, ale nechajme tak). Ja verím vo fantáziu a v sny. Verím v to, čo vytvoríme vo svojich hlavách. Ak by všetko nadprirodzeno existovalo, nechápem, aký by mala naša fantázia zmysel. Ide predsa o vymyslené postavy a autor sa teší, že vytvoril niečo svojské. Ak by mu niekto povedal, že tie jeho príšerky sú skutočné a exitovali už dávno predtým, ako ich on vymyslel... no... ja by som bola na jeho mieste sklamaná.
    Vnímanie nadprirodzena nie je iba čierne a biele. Podľa mňa je zázrak, ak niekto miluje alebo sa napríklad dokáže naučiť iný jazyk. Zamýšľal sa už niekto nad tým, odkiaľ máme city a čo to vlastne je? Prečo nie sme iba chodiace bezcitné príšery a ako je možné, že sa dokážeme sami rozhodovať a pri tom každý z nás v podvedomí cíti, ku ktorému rozhodnutiu by sme sa mali prikloniť?
    Je to náhoda?
    Ťažko povedať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. zaujímavý názor 8)
      to je to, že nikdy si nemôžeme byť istý 8)
      ja si to predstavujem, akože to niekto v minulosti našiel a potom vykecal v knihách 8D aj to je možné, ale asi sa mi tak páči, čo tí autori vymysleli, že by možno nebolo zlé, keby existoval aj ďalší svet 8)

      Odstrániť
    2. Podľa mňa existuje veľa ďalších svetov, len my do nich nevidíme, lebo sú od nás ďaleko. A ktovie, čo za príšery pobehujú tam. Neopovážim sa však tvrdiť, že ľudia sú jediné živé bytosti vo vesmíre. To by bolo príliš... ani neviem, ako to povedať. Hlúpe? Namyslené?
      Veriť, že okrem nás nič iné neexistuje. Že sme stredobodom vesmíru... ách, ľudia si radi myslia, že sa všetko krúti okolo nich. Ktovie, možno sme len nenápadným druhom medzi tisíckami iných, oveľa silnejších a dôležitejších.
      Našlo by sa veľa možností, o ktorých by sa dalo uvažovať, ale aby som celý život strávila iba filozofovaním nad tým, prečo žijem, to by bolo zbytočné márnenie času.
      :D

      Odstrániť
    3. hej, tiež si myslím, že nie sme samy 8D
      pár menších zamyslení na toto téma mi nevadí, ale tiež sa nemienim celý život nad tým trápiť 8D

      Odstrániť
  5. Som schopná si vysnívať úplne nové pokračovanie akejkoľvek knihy. >> Toto platí aj na mňa.

    Posledný odstavec>> hovoríš mi z duše.

    Skutočne si takmer presne vystihla to, ako by som poňala túto tému ja. Až na tú pasáž o Bohu, v ktorého ja verím. Inak s tebou v plnom rozsahu súhlasím. *potlesk*

    OdpovedaťOdstrániť
  6. PS: Páči sa mi ten pes, mohla by si takéto niečo vytvoriť častejšie. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budem sa snažiť, keď sa vám to zapáčilo 8)
      To je to, že mne sa tiež páčia na iných blogoch takéto tematické články 8) tak som sa inšpirovala 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára