Zamyslený havo #2




Raz za čas mám chuť slovne vytvoriť niečo iné ako recenzie.
Preto tu občas pribudnú články s nejakou mnou zvolenou tematikou, ktorá sa bude rozoberať. 
Kludne sa pripojte komentárom 8)
Táto moja nepravidelná rubrika sa volá:


Zamyslený havo 8)



Téma: Paperback vs. e-book vs. tvrdé knihy?


Tak táto téma je dosť často rozoberaná a veľmi diskutabilná. Paperback je kniha s mäkkou väzbou, e-book je kniha v počítačovej verzii a tvrdé knihy sú klasické veľké "bichľe". 

tvrdá kniha
Ja osobne mám najradšej tvrdé knihy. Keď to držíte v ruke, vnímate vôňu stránok a viete, že vám vydrží v dobrom stave ešte veľa rokov, aby ste sa k nej vždy vedeli ľahko vrátiť. Ten pocit je nezaplatiteľný. Niekedy sa aj 10 minút pozerám na obálku a "čuchám" papier 8P 
3/4 mojej knižnice tvoria tvrdé knihy. Všetko dobré má však aj zápornú stránku. Treba si k týmto knihám kúpiť aj veľkú knižnicu, kde ich budete uchovávať. A tie často zaberajú priestor. Čo sa však mňa týka, tak u mňa knihy nikdy nebudú zbytočne zaberať priestor! Radšej budem spať na menšej posteli alebo si písať či učiť sa na posteli či na zemi, aby som im uvoľnila priestor, stôl, skrinku. Tieto tvrdé knihy sú však často drahšie, lebo na ich výrobu treba viac papiera, viac roboty, je to pochopiteľné, ale nie každý na to má. Ja si však vždy radšej kúpim knihy s tvrdým obalom.

paperbacky
Na tieto cenové záležitosti sú však paperbacky. Je to o niečo menej nákladné a takéto knihy sú často menšie a tenšie. Menej nákladov na výrobu = nižšia cena. Neuprednostňujem takéto paperbacky kvôli vyššie zmieneným veciam o tvrdých knihách, ale ani ich nijako neodsudzujem a dosť často je to pre nás, vášnivých čitateľov, veľmi výhodná kúpa. Sama mám doma niekoľko paperbackov a vďaka ich nižšej cene som si ich mohla prečítať. Veď uznajte, nie sme všetci milionári, že? 8D 

e-book
A čo také e-booky? Tak tam je už naozaj smiešna cena titulov. Je to najvýhodnejšia kúpa kníh. Využívam ju hlavne, keď si chcem niečo strašne prečítať, ale mám v hľadáčiku pre mňa dôležitejšie tituly. Takéto knihy si nemôžete však podržať v ruke a obdivovať obaly. Sú totiž v elektronickej podobe a preto sa pre mňa horšie čítajú, keďže ma z PC bolia oči. Avšak e-booky prečítam omnoho rýchlejšie. Netuším prečo 8D Asi prestávam vnímať strany a čítam rýchlejšie.





Je tu ešte jedna záležitosť, ktorú by som chcela prebrať v súvislosti s tvrdými knihami. 
Obaly! 
papierové prebaly
Ak sa pozeráte na tvrdú knihu, páči sa vám viac taká, ktorá má vytlačený predný obal konkrétne na knihe alebo má kniha oddeliteľný papierový obal? Ja som za tú 1. možnosť. Papierové prebaly mi strašne vadia. Zavadzajú, padajú a ak sa poškodia a budete ich musieť odstrániť, knihe ostane originálny tvrdý obal, ktorý je často bez obrázka, bez pôvodného obalu. Nie všetky knihy, ale väčšina áno. 
Na druhej strane, ide o obsah knihy, že? Zaujíma ma, aký je príbeh knihy a ak má mnou strašne chcená kniha papierový prebal, neznamená to, že si tú knihu nekúpim. Je to všetko o rozhodnutí vydavateľstva a zase tu hrajú rolu aj výdavky na výrobu. S takýmito vecami však my nezmôžeme asi nič a ja som naozaj rada, že je tá určitá kniha vôbec vydaná a tieto obaly už až tak neriešim. 

A ako ste na tom vy?
Ktorú z možností uprednostňujete?


 E_V_E

Komentáre

  1. Obaly mi taky moc nevyhovují. Lehce se zničí. E-booky si chci začít kupovat (no spíše stahovat, e-booky si asi kupovat nebudem, to už si raději koupím tu knihu), protože knihy už nemám moc kam dávat. Raději mám asi paperbacky. Nevím proč. V knihovně jich mám víc, ale když se nad tím zamyslím, vlastně to nikdy moc neřeším. Řídím se podle ceny. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej, cena je dosť dôležitá, niekedy si namiesto 1 tvrdej knihy vieme kúpiť 2 paperbacky.

      Odstrániť
  2. Ja mam rada aj paperbacky a aj tvrdú vazbu. Na paperbackoch po prečítaní tak pekne spraská ten zadok a mne sa to nekutočne páči =) neviem prečo, ale mám rada keď je na knihe vidieť že je ochytaná a mnohokrát čítaná :) Elektronických kníhm mám zopár v angličtine a to také ktoré su zadarmo dostupné na roznych zahraničných stránkach vydavateľstiev. Keď ide o prebal, to mi neprekáža =) naučila som sa čítať to tak, že mi to nepadá. Ale keď niekomu knihu požičiavam, tak si prebal nechávam doma :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no ja som raz dala aj s prebalom a potom to tak nešťastne dopadlo 8D

      Odstrániť
  3. Ja som si v poslednom čase obľúbila paperbacky, pretože keď mám vyhliadnutú knihu v angličtine, väčšinou si ju objednám z bookdepository a ako som si objednala prvú, strašne sa mi zapáčila ich mäkká väzba :D najprv som si myslela, že sa to bude lámať, ale nie, ono to je tak dobre spracované, že sa to pekne ohne aj bez toho, že by sa kniha nejako poškodila. Teda aspoň tie tenšie knihy, také Games of thrones by som nedokázala čítať bez poškodenia :D
    No je pravdou, že tou klasikou je hrubá väzba, ktorá má tiež svoje čaro a rovnako ako ty ani ja nemám príliš v láske obaly :D keď čítam, musím ich dať dole, a keď má kniha obálku vytlačenú priamo na tvrdom obale, tak sa ňou môžem kedykoľvek kochať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. súhlasím 8) tie tenšie paperbacky sa až tak nepoškodia ale ani Eragona by som nechcela veľmi v paperacku, to by dopadlo 8D

      Odstrániť
  4. Jééé :D na obrázku máš môj kindle! :D Inak to je tak úžasná vec.
    Ja medzi druhom knihy nerozlišujem. Príbeh je príbeh a je mi jedno, či ho mám v čítačke, alebo v paperbacku :D
    Ale je pravda, že paperback sa rýchlejšie zničí a tak, ale mal by byť aj lacnejší, hlavne ak ide o zahraničné knihy, cena je najmenej o polovicu nižšia, ako keď má kniha tvrdý obal. Ale keďže my sme výnimka, u nás to neplatí. Paperback je rovnako drahý ako kniha s tvrdým obalom a ja si čoraz viac uvedomujem, aké nevýhodné je nakupovanie kníh na Slovensku.
    Ale čo... s našou ekonomikou to ide dolu vodou, za chvíľu budú všetci nezamestnaní, iba politici si budú žiť na veľkej nohe.
    Vôbec sa tomu nečudujem. Nakoniec tu zostanú iba cigáni a aj knižný trh zanikne. O pár rokov bude Slovensko starodávnou civilizáciou a zostanú tu po ňom iba ruiny.
    A ja o tom všetkom potom napíšem knihu a vyjde ako paperback!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D ty máš teda pesimistický pohľad na svet 8D ale aspoň na tom zániku zarobíš 8D
      no mne sa zato tie paperbacky zdajú aspoň o niečo lacnejšie, ale asi za to, že sú väčšinou tenšie, so zahraničím som to neporovnávala

      to je tvoje? 8D ja len z googla si požičiavam obrázky a tento sa mi páčil 8) dúfam, že ti to nevadí 8)

      Odstrániť
    2. Nie tak som to myslela, že je to môj obrázok :D Ale tak, že takú istú mám doma čítačku :D
      A že pesimistický pohľad? :D Ale kde, hovoria mi, že som optimista, no iba som napísala, ako asi vidím našu situáciu. Len mi nehovor, že si myslíš, že jedného dňa osvieti našich politikov, dobrovoľne si znížia platy a zachránia náš štát. :D To skôr sa stane, že meteorit, ktorý k nám smeruje, nás neobíde, ale padne nám rovno na hlavu :D

      K tým knihám... no čo ja viem... tie paperbacky, čo som ja videla, stáli okolo 10 euro, čo nebolo o nič menej ako pri normálnej knihe. Keď si vezmem, že Pobrežie hrôzy malo tvrdý obal, oveľa viac strán a stálo to 11 euro, je to teda poriadny rozdiel.

      Odstrániť
    3. 8DDD jaj tak nič teda 8D
      tak určite nekukám ružovými okuliarmi na našu vládu 8D

      tak keď si ale porovnáš Eragona v tvrdej a mäkkej väzbe, tak tam je rozdiel zhruba 6 eur, takže asi ako ktorá kniha.

      Odstrániť
  5. Každej typ má něco do sebe. Hardbacky se krásně vyjímají v knihovně, nepoškodí se tak snadno jako paperbacky i při častým používání. Co se týče obalu, nevadí mi, když tam je, ale jen za podmínky, že kniha vypadá úplně stejně i bez něho - dost často se mi stávalo, že jsem si ho trochu natrhla a co pak s tím? Když jsou desky knihy bez obrázku, nevypadá to ani trochu hezky. Ale obě tyhle fyzický verze knih mají strašnou nevýhodu oproti e-bookům. Jsou těžký, zabírají místo (už je doma nemám kam dávat, válí se mi už i po stolech a po zemi). Když jsem někam na delší dobu jela, vzala jsem si s sebou pár knih. Ale co když mě nezaujmou? Mám si jich vzít víc? Co když nebudu mít na čtení čas? Potáhnu se s nima zbytečně? A co když najednou dostanu chuť si znova přečíst nějakou svou srdcovku, kterou jsem si s sebou samozřejmě nevzala? A já cestuju hodně, takže tohle je pro mě hodně důležitý mínus.

    A tím se dostávám k e-bookům. Nedám na ně dopustit. Od tý doby, co mám čtečku, čtu mnohem víc. Nemusím se starat o to, který knihy si s sebou vzít a kolik. Do čtečky se mi jich vejdou tisíce. A je udělaná tak, že ze čtení vůbec nebolí oči. Protože je lehká, můžu ji s sebou tahat kamkoliv. Nikdy by mě nenapadlo si vzít do městský dopravy fyzickou knihu. Tahat s sebou celej den takový závaží by mě asi zabilo (i když ty svaly by za to možná stály).

    Samozřejmě se u e-booků nemůžu kochat krásnýma obálkama, ale když nejsem doma, tak to platí i pro ty fyzický knihy v knihovně. A vůně papíru? Je nádherná. Ale kdesi jsem četla, že to je v podstatě "vůně" rozkládajícího se nearchivního papíru. Takže je to vlastně vůně umírajících knih. Jaká ironie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to som ani nevedela o tom papieri 8D
      e-booky sú praktickejšie áno, ja ale necestujem tak veľa a keď hej tak si beriem 1-2 a tenké knižky, síce ich rýchlo dočítam, ale zatiaľ u mňa vedú 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára