Naprieč vesmírom #1

BOOK


Originál: Across the Universe #1
Autor: Beth Revis
Vydavateľstvo: IKAR, 2011
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Amy, Starší
Vedl. postavy: Najstarší, Harley, Orion, Doc
Hl. záporáci: ??? (záhadný vrah)

Žáner?
dystópia s prvkami sci-fi

Obálka?
Dychberúca, komu by sa nepáčila? 8)

Strany?
298 strán deja + venovanie, citát a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to trilógia, ďalšie diely nesú názvy: A Million Suns #2 a Shades of Earth #3.

O čo ide?
Amy sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Opustí svojho priateľa, kamarátov a všetkých blízkych. Podľa plánu sa majú všetci zmrazení prebudiť o 300 rokov na novej planéte. 50 rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zabiť! Amy sa stáva súčasťou malého sveta, v ktorom fungujú veľmi zvláštne pravidlá. Viac ako dve tisícky pasažierov lode sa vo všetkom podriaďujú obávanému tyranovi Najstaršiemu. Starší, Najstaršieho neposlušný nástupca a Amin rovesník, sa usiluje získať jej srdce a popritom sa učí, ako sa má správať, keď jedného dňa prevezme vládu na lodi. Amy mu chce veriť. Ale môže sa spoľahnúť na chlapca, ktorý nikdy nevytiahol päty spomedzi tesných kovových stien vesmírnej lode? Je si istá iba jedným: spolu so Starším musí odhaliť skryté tajomstvá lode, skôr než sa ten, kto ju rozmrazil, pokúsi o ďalšie vraždy. 

Humor?
Pri jednej jedinej scéne som sa naozaj od srdca zasmiala 8D Ono to nebolo ani tak smiešne, ale keď som si tú situáciu predstavila, popri všetkej tej vážnosti predtým, naozaj som sa krásne zasmiala 8D Ŕaz.

Nuda?
Prvých 150 strán ma absolútne nebavilo.

Láska?
Starší je evidentne úplne paf z hl. hrdinky, no ona myslí iba na rodičov.
A veľmi ma pobavilo spracovanie ruje 20ročných 8D 

Akcia?
Vyskytuje sa tu záhadný vrah, ktorý vyťahuje storočia zmrazených ľudí a hl. hrdinovia sa ho snažia odhaliť.

Napätie?
Dosť často, kniha má vážnejší nádych s mnohými tajomstvami.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Uzavretý, pri ďalšom dieli zrejme autorka vytvorila úplne nových záporákov a zápletky, lebo tento koniec bol naozaj ukončený.

Čo som čakala?
Na knihu som sa nesmierne tešila, zaujala ma hlavne obálka a sci-fi nádych.

Čo som dostala?
Na začiatku som ostala veľmi sklamaná.
Začiatok (zmrazenie ľudí) bol neuveriteľne nechutný, ale uznávam autorke body za kreativitu 8D
Prvých 150 strán bolo pre mňa utrpením. Nie žeby tam nebolo nič, o čom by sa nedalo čítať a čo by ma vyslovene nebavilo, ale ono tam proste nebolo nič také, žeby som si povedala "wau" alebo "ty kokso" a musím priznať, že sa mi ten dej v 1. polovici knihy veľmi preplieta. Môjmu zmäteniu dopomohlo aj spísanie kapitol, ktoré sa striedali z pohľadu Amy a Staršieho. Väčšinou boli krátke a veľmi rýchlo sa striedali, kým som si teda stihla uvedomiť, čo sa stalo Amy, už som si musela spomenúť na to, čo robil predtým Starší. Pre mňa mätúce, mohli byť tie kapitoly dlhšie. Hl. postavy sa mi zdali na začiatku absolútne decké, 16 rokov asi fakt nie je pre mňa, nevedela som sa do nich vžiť. A naozaj sa mi nepáčia mená Starší a Najstarší 8D
S druhou polovicou knihy sa však mnohé vylepšilo. Jednak dej, ktorý sa začal posúvať dopredu a k lepšiemu, bavilo ma čítať, ako to na lodi chodí a aké sú pravidlá, ako sa tam ľudia správajú. Takisto hrdinovia sa mi zdali rozumnejší a začala sa aj viac riešiť hl. zápletka - vrah a tajomstvá lode (veliteľa).
Koniec so sebou priviedol vyriešenie tajomstiev a ostala som čumieť ako obarená, lebo som také veci fakt nečakala. Takže ten koniec naozaj vylepšil môj dojem z knihy 8)
Zámerne som vám nenapísala záporné postavy, pretože v tejto knihe nikto nevie, na čom je, ešte aj samotný hl. hrdinovia majú tajnosti pred čitateľom! Takže budete podozrievať každého, koho podozrievala aj Amy a mňa vrah naozaj veľmi prekvapil a jeho zámer a vysvetlenie...myslím si, že v tej vesmírnej lodi sa každý pomiatol 8D
Ten začiatok je veľmi mätúci, rozhodne je to však zaujímavá kniha a príbeh, ktorý je fajnovo spracovaný. Našla som však vyššie menované chyby, preto hodnotím knihu 3.5 hviezdičkami.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3.5 z 5 hviezdičiek


E_V_E   

Komentáre

  1. Mňa na rozdiel od teba vrah neprekvapil. Ale súhlasím, že ten úvod je naozaj nudaaaa! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som ho fakt netypovala, lebo som nevedela kto v skutočnosti je, ale vedela som že ten 1 určitý človek sa vynorí aj keby sa nemal vynoriť 8D To som hneď vedela, že to bude on, ale nakoniec..no chápeš, keď si to čítala 8D

      Odstrániť
  2. Stejně si chci knihu moc přečíst! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa kniha dosť páčila, nepovedala by som, že ten začiatok bol nuda, ale tak 100 ľudí, 100 chutí :D A mňa vrah dosť prekvapil, teda mala som nejaké tušenie, ale nemyslela som si, že to bude naozaj on :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa do toho nevedela proste začítať 8D
      No aj ja som vedela kto to bude, ale nakoniec som netušila, že to je ten človek 8D dosť veľké tajnosti tam boli, to sa mi páčilo 8P

      Odstrániť
  4. Mne to všetko splynulo dokopy celé, lebo som to prečítala za jeden deň. Nejako som nad tým neuvažovala, že by bola prvá polovica knihy nudnejšia. Sedelo mi to dokopy pekne ako celkom a bola som s ňou spokojná. Podľa mňa mala autorka originálny nápad a vydarilo sa jej ho napísať. Som blbá, že som si nevypýtala druhú časť po česky, keďže po slovensky nevyjde. To sú hajzli!
    Vo väčšine bodov s tebou v podstate súhlasím.
    A inak ja vôbec nechám zase ten ich nevhodný výber obálky. Podľa nej to vyzerá na super zamilovanú romancu, pri čom tej romantiky tam bolo biedne málo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak áno, strašne málo romantiky...myslím, že ruja sa nedí považovať za romantiku 8D ale inak je krásna 8)
      No asi preto som si to nejak viac uvedomovala, lebo ja som knihu mala rozčítanú aj 2 týždne, nevedela som pokračovať po 90 strane...

      Odstrániť
    2. Tak to si mala potom blbé. Neviem, ja som nemala pocit, že by som sa na nejakej pasáži zasekla. Rozhodne ma to zaujalo natoľko, aby som chcela aj pokračovanie, čo v poslednej dobe o veľa knihách povedať nemôžem.
      S tými knihami to ide dolu vodou. Ja sem konečne nejakú poriadnu pecku! Alebo mať v čítačke Indigo spell, Clockwork princess a Boundlees - to by možno ukojilo moju zvrátenú túžbu po poriadnej knihe. xD xD

      Odstrániť
    3. 8D Ja mám teraz na čítanie dosť a každá ma zaujala aj táto, určite chcem pokračovanie, len neutekám hneď teraz do kníhkupectva 8)

      Odstrániť
  5. Jestli tě asi prvních 150 stran nebavilo, tak nechápu, jak jsi to vůbec mohla přečíst do konce.Když mě knížka nebaví, tak ji jednodušše nečtu, ale spíše si myslím, že je to velká nevýhoda, ale co nadělám... :D Knížku, která mě do 50 stránek neosloví zavřu a otevřu jinou... :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nie, ja dočítam, ono to nebolo také žeby ma to vyslovene nebavilo, len tam nebolo v 1. polke nič také, že by som padla z toho na zadok. Ja som v živote nedočítala len 2 knihy a to boli filozofické bláboly, inak dočítam väčšinou aj podpriemerné knihy, lebo vždy sa to môže zlepšiť, ako napríklad tu 8)

      Odstrániť
  6. Joooj aj to už chcem mať prečítané :D ale stále ked idem do knižnice tak na to zabudnem :D Peknááá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Určite to nie je strata času, len sa do toho treba začítať 8)

      Odstrániť
  7. Tvoje hodnotenie sa ani veľmi nelíši od môjho a úplne s ním súhlasím. :D Ibaže u mňa bez tej pol hviezdičky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D aspoň viem, že som nepadla na hlavu, keď sa aj inému páčila kniha menej 8D

      Odstrániť
  8. Já zrovna Loď mezi hvězdami čtu a moc se mi líbí. Sice je pravda, že se kapitoly střídají jak na běžícím pásu a je to takové roztěkané, ale i přesto mě to baví. :) Já jsem zatím na sté stránce z asi 350 (hold máme v Česku asi větší písmenka :D), ale doufám, že knížku brzo přelouskám. :) Jinak my máme místo Staršího a Nejstaršího Otce a Syna. Popravdě řečeno jsem si na začátku myslela, že Syn je jméno, takže když ho někdo oslovil Synu a ne Syne, tak jsem byla trochu zmatená. :D
    Snad se mi knížka bude i dál líbit a doufám, že další díl se nám bude líbit oboum. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie mená sú fakt zmätené 8D
      Určite si raz chcem prečítať pokračovanie, lebo nápad je veľmi dobrý 8)

      Odstrániť
  9. ako tak dalej sledujem nastava tu rozpor medzi nasim vkusom xD mne sa to pacilo od zaciatku do konca xD a nedavno mali na martinuse akciu ze som si to aj kupila za 4 eura pod stromcek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som vymenila, prečítať som si to moc chcela 8)
      tak nemôžeme byť vo všetkom kompatibilné 8D

      Odstrániť
  10. Ja som bola knihou nadšená a pri opätovnom čítaní som uvidela, aké to bolo všetko premyslené. Tých prvých 150 strán bolo viac-menej bez akcie pre svoj dôvod. Tiež sa mi tam páčilo, že si hlavná dvojica po dvadsiatich stránkach neskočila do náručia a že je romantika zatlačená viac-menej do úzadia, pretože riešenie tajomstiev o lodi a hľadanie vraha bolo dôležitejšie. Pre mňa je Naprieč vesmírom skvostom v mojej knihovničke. Viem, že to nie je kniha pre každého a neprekvapilo by ma, keby som uvidela také hodnotenie u Luu, Judit alebo Stormy. Asi máme iný vkus na knihy, lebo zatiaľ, čo som si prečítala recenzie, s máloktorou súhlasím, ja by som Škole Noci dala dve hviezdičky. :D Ale ako si napísala, 100 ľudí, 100 chutí. :) Inak, na tvojom blogu sa mi páči, určite sa sem vrátim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každá kniha ma nadchne inak a ten nový svet upírov v škole noci ma fascinoval, možno ďalšie dielu sú aj pre mňa o ničom, ale 1tka mi ukázala pekný svet 8)
      Naprieč vesmírom má skvelý námet, ale ako som spomínala, strašne som sa strácala keď sa preskakovalo na iné uhly pohľadov a trvalo, kým som sa do toho dostala, dystópia sa u mňa musí rozbehnúť hneď alebo mi teda dať niečo čím ma ohúri, a pri tejto knihe to prišlo až niekedy po polke. Určite si však prečítam 2. diel 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára