Svet Trylov #1 - Dedička

BOOK


Originál: Trylle novel #1 - Switched
Autor: Amanda Hocking
Vydavateľstvo: Fortuna Libri, 2012
Čítané v jazyku: CZ (neoficiálny preklad)

Hl. postavy: Wendy
Vedl. postavy: Finn, kráľovná Elora, Rhys, Willa, Matt, Maggie, Aurora, Tove, Rhiannon, Garret, Patrik
Hl. záporáci: Vittra

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Táto verzia je prekrásna, ale nedáva mi absolútne žiadny zmysel voči príbehu. Akurát to množstvo červenej, ktoré evokuje hnev hlavnej hrdinky. Nič to však nemení na tom, že práve táto obálka ma prilákala.

Strany?
312 strán

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Áno, je to trilógia, ďalšie časti nesú názvy: Torn #2 a Ascend #3.

O čo ide?
Keď mala Wendy Everlyová šesť rokov, jej matka sa ju pokúsila zabiť, lebo bola presvedčená, že je obluda. O jedenásť rokov Wendy zistí, že mama možno mala pravdu. Nie je tá, za koho sa považovala, a celý život sa jej rozpadá – a to všetko spôsobil Finn Holmes - tajomný chlapec, ktorý ju ustavične sleduje. Po každom stretnutí s ním je Wendy vykoľajená, a nesúvisí to iba s jeho príťažlivosťou, ktorú si nechce pripustiť. Onedlho sa však Wendy dozvie pravdu o svojom pôvode: je podhodenec. Hneď po narodení ju vymenili za iné dieťa a Finn ju prišiel odviesť do jej skutočného domova – do kráľovstva Trylov hlboko v horách.
Wendy sa vyberie na cestu do čarovného sveta, o existencii ktorého ani netušila. Je krásny i desivý zároveň a Wendy sa preň musí vzdať starého života a vyrovnať sa s tým, čo ju čaká.


Humor?
Nachádzajú sa tam aj nejaké vtipné hlášky 8)

Nuda?
Ani po polovici knihy sa neudialo nič, čo by mi nejak extrémne vyrazilo dych.

Láska?
Hlavná hrdinka zjavne trpí "Bellovským" syndrómom, lebo sa do svojho objektu zalúbila hneď na 1. stránke knihy 8D Potom, keď už mali ten vzťah dôvernejší sa mi ich romantická zápletka zdala milá aj keď komplikovaná 8)

Akcia?
Na konci na mňa autorka knihy vytiahla tromf v podobe nadprirodzenej akcie, ktorý som nečakala.

Napätie?
Niekedy.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Čakala som, že sa to stane.

Čo som čakala?
Strhujúci príbeh s témou, na ktorú som ešte nenarazila v YA literatúre!

Čo som dostala?
Wendy je neustále naštvaná, nabručená, nervózna a bijúca sa teenageerka, ktorá nikde nezapadá. Potom príde fešný chalanisko, natlačí jej do hlavy divné veci, ktoré do seba náhle zapadajú a potom sa dejú premiestňovania z jedného miesta na druhé. Toto sa mi veľmi nepáčilo. Bolo to zbytočné.
Kniha začala naozaj dobre, prológ ma naozaj uchvátil, veď ktorá matka chce zabiť svoju 6 ročnú dcéru? Udalosti v škole mali dobrý základ, potom sme sa presunuli do domu biologickej matky, potom zase naspäť a, bože, už som mala z toho presúvania a zlých rozhodnutí mindráky.
Wendy je trol. Nie taký, akých si práve predstavujete, akože pod mostom žijúce škaredé monštrá, ale skôr krásne nadprirodzené bytosti s vlastným kráľovstvom. Veď, kto by už len chcel čítať o škaredých troloch, že? Na tom nie je níííííč zaujímavé...
Avšak kráľovstvo "kmeňa" Trylle bolo fascinujúco vytvorené. O takejto téme som ešte nečítala.
Náš hlavný "love interest" - Finn je fakt božský 8P Musím priznať, že ma uchvátil svojím chovaním, no máme tu aj ďalšie super kúsky, ktoré mi pomotali hlavu 8P O rôzne postavy tu rozhodne nie je núdza.
Hl. hrdinka sa mi zdala v niektorých veciach rozumná, inokedy konala iracionálne, bez uváženia situácie, hlúpo a znechutene som vraštila tvár, že čo zase vyvádza. Nemala to síce v detstve ľahké, ale autorka jej predsa len mohla trochu lepšie spracovať mozog.
Kráľovná kmeňa Trylle - Elora je divná osoba bez kúska materinského citu. Táto postava bola vytvorená perfektne detailne!
Čo vylepšilo môj dojem z knihy, okrem postáv, bol akčný koniec, kde sa môžeme konečne dočkať nejakých tých nadprirodzených vecičiek a boja. Celá kniha sa odohráva skôr v duchu naučiť Wendy dobrým trolským spôsobom. Neznie to divne? 8D Príbeh bol čitateľný, aj keď som do polovice knihy dosť často krútila hlavou. Mám taký dojem, že hl. postava sa v priebehu knihy otočila o 180 stupňov. Viac sa mi páčila na začiatku, keď chcela každého len prefackať. Niektoré veci boli nedotiahnuté a nevysvetlené. Napríklad nemám ani poňatia, prečo je trolom lepšie, keď sú bosí, alebo prečo jedia len vegetariánske jedlo... Toto by mohla autorka v 2. časti doladiť.
Niektorí tvrdia, že vzhľadom k tomu, že táto autorka píše ročne viacero kníh naraz, ich kvalita je biedna. Táto kniha bola čitateľná, zaujímavá, ponúkla mi veľa zamýšľaní sa nad príbehom a super postavy, ale určite potrebuje doladiť detaily. Má to však nejakú tú iskru, ktorá ma nútila čítať ďalej. Druhému dielu však neodolám a príbeh vám predsa len odporúčam 8)

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Pěkné. koukám, že to nebyl jen můj pocit, že se téměř celou dobu nic neděje. :D Ale musím souhlasit, že tento příběh má kouzlo. Možná jsou to ti Trolové. A k té vegetariánské stravě a bosé chůzi, myslím že tam byla zmínka o tom, že jsou více sžití s přírodou než lidé. Nebo tak něco. Není to sice kdovíjaké vysvětlení, ale dá se to vzít.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No hej, ale že prečo, to neviem 8D kebyže sú víly, dobre pochopím zžitie s prírodou 8D ale trolovia? 8D meviem, chýbalo mi ešte nejaké doplňujúce vysvetlenie 8)
      Určite to však má kúzlo 8) ktovie ako sa to vyvinie v 2. dieli 8)

      Odstrániť
    2. No já to téměř vím. Ale pravda, proč zrovna trolové, to těžko říct. Asi chtěla autorka pozměnit tu představu jaká je třeba v Harrym Potterovi

      Odstrániť
    3. Tak hej asi áno 8) ale to boli len maličkosti 8) ale inak t bolo fajn.

      Odstrániť
  2. Dneska jsem ji přelouskala za jediné odpoledne a musím říct, že to byla příjemná nenáročná oddychovka :) Tématiku trolů jsme tu opravdu ještě neměli a autorka ji pojala zajímavě. Nicméně, shodneme se v tom nenošení botou - já si fakt nedovedu představit, že bych chodila bosky. Zima! :D A taky Finn, och bože, Finn, jak já ho chci domů! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8) tí trolovia sú naozaj zaujímaví 8) určite sa teším na 2ku 8)

      Odstrániť
  3. Hrozně moc se těším na další díl. Tato kniha mě doslova pohltila a já musela číst furt a furt dál..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Líbí se mi tvá recenze. Pěkně a přehledně napsaná. Co se týče Dědičky samotné, je to má jedna z nej knih. Mám ráda ten příběh. Už jsem měla možnost číst i druhý díl a líbí se mi čím dál tím víc.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak já jsem knihu již četla, moc se mi líbila. Je to takové spojení pohádky a romantiky.

    Taky se mi líbí že jsme se setkali zase s novým světem a to s troly což jsem ještě nic takového nečetla.

    Co musím ohodnotit na hooodně procent tak je právě obálka která je krásná a zajímavá.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja osobne som túto sériu čítala v origináli a musím povedať, že podľa mňa autorka píše veľmi dobre, jej štýl písania je osobitý a mám ho rada. Len sa mi to potvrdilo jej ďalšou sériou Watersong, kde sa ešte zlepšila. Má originálne nápady, ktoré vie ešte originálnejšie spracovať.
    Podľa mňa tie veci, čo si spomínala boli vysvetlené, plus ďalšie sa "rozbalili" v ďalších častiach. :-)
    Hmmm, a jasné, celá tá vec s Finnom sa možno zo začiatku zdá ako klišé, ale v podstate bol prvou osobou, čo stretla Wendy, ktorá bola rovnakého "druhu" a k tomu bol sexi a bol jej "bodyguard". Kto sa jej môže čudovať, že jej počiatočný záujem sa ešte prehĺbil? :D
    A túto sériu mám rada hlavne preto, ako sa v ďalších častiach vzťah s Finnom vyvíjal a hlavne vyriešil, prišlo mi to originálne vzhľadom na ostatné série, také reálnejšie. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som už čítala aj 2ku, no k 3ke sa zatiaľ nedostala. Mne sa Finn celkom lúbil, som zvedavá ako sa im to vyvinie a či sa niečo vyvinie 8D len teraz na to nemám čas.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára