Záhrada večnosti #2: Horúčka

BOOK


Originál: The Chemical Garden trilogy - Fever (#2)
Autor: Lauren DeStefano
Vydavateľstvo: Fortuna Libri, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Rhine
Vedl. postavy: Gabriel, Maddie, Linden, Cecily, Silas, Claire, Deirdre, Fialka, Jared, Rowan
Hl. záporáci: správca Vaughn, Madam

Žáner?
dystópia

Obálka?
Prekrásna, táto séria má jedny z najkrajších obálok, aké som videla 8) a to aj zvonka aj zvnútra.

Strany?
340 strán deja + venovanie, poďakovanie a citát

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Posledný diel trilógie nesie názov Sever (#3).

O čo ide?
Rhine s Gabrielom síce utiekli zo sídla, ale zlo im stále dýcha na chrbát. 
Po úteku sa dostanú do ďalšej pasce – do zvráteného lunaparku, v ktorom stará kupliarka dozerá na svoje dievčatá. Rhine a Gabriel sú odhodlaní dostať sa na Manhattan – do bezpečia k Rhininmu dvojčaťu Rowanovi. Cesta tam je však dlhá a plná nástrah. Vo svete, kde sa mladé ženy dožívajú len 20 rokov a mladí muži umierajú ako 25roční, je čas nesmierne cenný. Najhoršie však je, že sa im nepodarí uniknúť Rhininmu svokrovi Vaughnovi, ktorý si zaumienil za každú cenu priviesť Rhine naspäť do sídla.


Humor?
Táto séria má zvrátený svet, kde každý rýchlo umiera a na vtipy nemajú moc priestoru.

Nuda?
Nie, počas čítania som sa nikdy nenudila, vlastne som knihu nevedela odložiť z ruky, tak isto ako pri 1. dieli tejto série.

Láska?
Rhine utiekla z väzenia svojho manžela a svokra spolu so sluhom Gabrielom, do ktorého podľa mňa je zaľúbená, ale pri všetkom tom úteku ani nedostáva moc priestoru na to, aby sa vyjadrila, ale obidvom na sebe záleží, aj keď je jasné, že Gabriel našu hl. hrdinku miluje. Nechýbajú bozky, dotyky a nežné pohľady, je to také nenútené, pekné. Takisto tam ešte vystupuje manžel Linden, ktorý na svoju manželku, ktorá mu utiekla, nezabudol.

Akcia?
Hneď v 1. kapitole našich hlavných hrdinov unesú a dostávajú sa do brlohu prostitútok, ktorý vedie "Madam". Jedna akčná scéna strieda druhú a hl. hrdinovia majú čo robiť, aby prežili. Je to tam dosť vkusne roztriedené, kedy čo ide, chvíľku oddych, nádej, potom sklamanie, zase problémy, zase prúsery. Rozhodne som mala o čom čítať!

Napätie?
To je na každej strane, aj keď si konečne môžu oddýchnuť, striehnu, aby sa im zase nič nestalo.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Bola som strachom bez seba o Rhine. Autorka ju poriadne potrápila.

Čo som čakala?
1. diel sa mi nesmierne páčil a preto som očakáva 2. diel ako takú istú super pecku 8)

Čo som dostala?
Autorka ma znova nesklamala. Čítanie bol úžasný zážitok, knihu som zhltla za 2 dni.
Staré postavy sa nezmenili, boli zase každá unikátna a nové postavy boli skvele prepracované. Dokonca sa nám tam objavili retrospektívne situácie, keď Rhine spomínala do minulosti či už za bratom, zosnulými sestrami-manželkami či rodičoch, tieto pohľady do minulosti sa mi veľmi páčili už v 1. dieli a som rada, že autorka znova použila podobné veci a štýl písania sa jej nezmenil.
Hneď na začiatku hl. hrdinovia (síce trochu veľmi rýchlo) vpadli do pasce, do vyslovene brlohu prostitútok, o ktoré sa "starala" Madam, ktorá bola naozaj strašne zákerná a hnusná postava. Páčil sa mi však svet prostitútok a detičiek, ktoré boli v tomto "cirkuse". Autorka ich príbeh vlastne vyrozprávala Rhine a ona to povedala niekoľkými vetami a nerozoberala sa celá ich minulosť, boli to len okrajové postavy. V tejto časti knihy mi bolo strašne smutno, lebo život tých dievčat a malých detičiek bol neuveriteľne krutý a akonáhle som sa do nich vžila, bolo to hrozné, no dovolilo mi to skutočne prežiť ich situáciu.
Rhine a Gabriel, utečenci, sa snažia nájsť Rhinino dvojča - brata Rowana a tak cestujú do Manhattanu. Počas cesty zažijú mnoho hnusných a ťažkých situácií. Neobíde ich choroba, zima, nebezpečenstvo, násilie, preto čitateľ zažíva jednu akciu za druhou. Ak nie je akcia, nastávajú monológy samotnej hl. hrdinky, ktoré nám hovoria buď udalosti predchádzajúcej knihy, situácie v minulosti, či prosté jej zamýšľania sa nad budúcnosťou. Ani tieto pasáže pre mňa neboli nudné! Pri čítaní som sa neustále strachovala, nikdy som nevedela, čo sa zase stane, čo bude nasledovať či akú rolu má nová postava.
Akonáhle sa objavil na scéne správca Vaughn, zase so sebou priviezol závan poriadne prešpekulovanej a zvrátenej postavy. Je to fakt hrozná, no naozaj premyslená záporná postava, ktorá dodáva celému príbehu hrôzu.
Knižka je veľká dávka napätia, akcie a vážnosti, riešenie problému, že ženy umierajú v 20tich a muži v 25tich rokoch. Koniec ma veľmi prekvapil, dostali sme niekoľko vyriešených tajomstiev a obrovskú návnadu na 3. záverečný diel!
Jedna z mojich obľúbených sérii a táto kniha si ma, tak ako jej predchodkyňa, úplne získala 8)

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri!


E_V_E   

Komentáre

  1. knihu už mám na poličke pri posteli a teším sa, kedy sa k nej dostanem =) vyzerá to zaujímavo a prvý diel sa mi naozaj páčil, som zvedavá ako autorka na konci vyrieši osudy postáv, či sa nájde liek alebo nie... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No nezabúdajme, že ešte máme 3. diel, takže za to nie všetko sa vyriešilo 8D ale určite sa to pekne posunulo 8)

      Odstrániť
  2. Aaaaaaaaaaaaaaa to si už stihla?? paráda super recenzia!Neviem sa dočkať kedy si to prečítam. Som neskutočne zvedavá na Rhine a Gabriela! Chceeeeeeeeeeem!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. za 2 večery 8D taká som bola natešená, keď mi kniha došla 8D

      Odstrániť
  3. Velice bych si chtěla knihu přečíst! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knihu som ešte nečítala ani jednu, ale raz s k tomu hádam dostanem. Som na ňu fakt zvedavá. Inak hovorili mi, že dvojka je vraj o dosť horšia ako prvá časť. Podľa tvojej recenzie sa mi to zdalo byť v pohode. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som sa tiež bála, že to bude horšie, ale nakoniec sa mi to zdalo rovnako dobré 8) autorka má svoj určitý štýl, ktorý bol použitý aj v 1tke a teraz keď pridala viac akcie, tak už to niekedy nevyhovuje niektorým, ale mne sa to páčilo 8)

      Odstrániť
  5. Právě jsem si knihu objednala, ta snad se mi bude líbit, alespoň jako první díl!!! Moc hezká recenze ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8) Určite si na nej každý niečo dobré nájde 8)

      Odstrániť
  6. Ale teraz ti závidím. (v dobrom samozrejme. :D) Ja som tiež veľmi chcela tento recenzný výtlačok, ale už neboli. (takže knihu dostanem pod stromček) Ale po takejto výbornej recenzii sa už neviem dočkať. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Mne sa kniha veľmi páčila, tak snáď bude aj tebe 8)

      Odstrániť
  7. som rada, že sa kniha páčila :D ja som z nej nebola až tak nadšená ako z jednotky, ale nakoniec to bolo fajn a som zvedavá, čo bude v trojke... ja by som tam chcela strašne ale strašne veľa Vaughna, pretože je zvrátený a naháňa mi strach, ale to sa mi páči :D všetky tie jeho pokusy :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je naozaj dosť zákerná postava 8D ale páčilo sa mi aj veľa nových postáv 8) Maddie bola veľmi super 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára