Dlouhé zimní večery #8



Organizuje: *Táňa*
Úloha: napísať článok na vopred dané témy


Téma: Vlkodlak, upír nebo víla zuběnka?



Hmhmhm... čo si len vybrať? Existuje toľko možných variácií upírov, vlkolakov a víl!
Vegetariáni Cullenovci, nevegetarián Drakula, potetované deti Školy noci, z krvných sáčkov cucajúci Salvatorovci,... a to je len začiatok.
Šaty roztrhujúce svorky vlkov, len v chlade sa meniaci vĺčkovia, Alfa samci a Alfa samice, len pri úplnku mesiaca sa meniaci vlkolaci,... a to je len pár príkladov.
S kvetom na chrbte, s krídlami na chrbte, vílie chodníčky používajúce pre MAKNAB pracujúce zlé víly, namyslené krasotinky, krstné mamy,... a to menujem len to, čo som čítala.

Rozmanitosť knižných postáv naberá enormné rozmery a v knihách máte tieto nadprirodzené postavičky v úlohách lotrov aj hrdinov. Je naozaj ťažké vybrať si iba 1 kategóriu, keď aj v rámci tej 1 kategórie máte 10 rôznych pováh.
Čo sa týka upírov, ja preferujem krv cucajúcich násilníkov aj vegetariánov v 1 knihe. Ak je kniha o upíroch, tak nech majú rozdelené strany! Ak ide o vlkolakov, mám radšej takých, ktorí premenu ovládať nevedia, pretože to prináša mnohé zápletky a problémy a preto je dej knihy zaujímavejší. No aj taký Jacob vám vie vniesť do príbehu poriadnu iskru. O vílach nečítam moc rada. Nemám s nimi konkrétny problém, ale až tak moc ma nezaujímajú. Keď je kniha o vílach, tak nech je čisto o vílach a poprípade ich prirodzených nepriateľoch ako je to napríklad v knihe Krídla od Aprilynne Pike. V Hex Hall sérii sú tam podľa mňa zbytočne. Viem, že tam je každý druh nadprirodzenej bytosti a je to super, ale zase nijak zvlášť sa neprejavili. Kde sa vyslovene hodia je séria Paranormáli od Kiersten White, kde sú v roli hnusných zlých potvor a potvorákov 8)

Každá z týchto nadprirodzených bytostí má svoje osobné čaro a každý druh mám rada inde a zároveň všade, lebo ja čítam väčšinou fantasy príbehy 8P Ak by som si však mala konkrétne vybrať, čo by som chcela byť napríklad ja alebo čo by mal byť môj partner, asi by som si vybrala upírstvo. Predsa len nesmrteľnosť, superschopnosti, krásny vzhľad... Už som sa tejto téme venovala, asi máte predstavu, ako rada by som bola na Bellinom mieste 8D Vlkolakom by som byť nechcela, lebo to bolí. Podľa mojich predstáv to aj má bolieť. A vílou už rozhodne nechcem byť, každý by ma otravoval s prianiami atď.

Čítam však knihy aj o upíroch, aj o vlkolakoch, aj o vílach, aj knihy, kde sú všetky 3 kategórie týchto príšer, niekde sú len 2, niekde len 1. Nerobí mi problém nič z toho, preto mám fantasy literatúru tak veľmi rada, je veľmi rozmanitá a vždy je s čím pracovať 8)


A čo uprednostňujete vy?


E_V_E

Komentáre

  1. Ja kebyže si mám vybrať, tak som víla s upírskymi chúťkami, čo miluje vlkolakov :D hmm alebo upír s krídlami? :D proste to nejako spojiť a určite mať za partnera vlkolaka :D ja viem je to trošku hard :D ale pekná predstava :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nemám rada knihy o vlkolakoch. Ani v Twilighte sa mi nepáčili, proste si neviem predstaviť, že by som sa mala premieňať na veľkého psa. Radšej budem upír, čo pije krv :D
    Čo sa týka víl, to sa mi ťažko posudzuje. Napríklad v Iron Fae sú v pohode, ale Glimmerglass, to bola hotová katastrofa. Mám rada klasiku, keď je v knihe zimný a letný dvor, kráľovná Mab, kráľovná Titania a tak. No na druhej strane, nevadia mi ani originálne víly, keďže sama som ich tak nejako veľmi skomolila vo vlastnom príbehu. Nemajú krídla, špicaté uši a ani schopnosti, ale žijú v lese a kedysi dávno mali prepojenie s prírodou.
    Je náročné a riskantné vyberať si do príbehu z týchto troch možností, pokiaľ ich nevieme napísať originálne s kvalitným príbehom. Napríklad takí upíri - pri nich sa už hádam vyčerpali všetky možné varianty a ja si neviem predstaviť, že by niekto mohol prísť s niečím novým a naozaj dobrým :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja by som sa nevedela premeniť na psisko 8D to už radšej na nejakú levico-tigricu 8D to je sexi 8D
      možno ešte dakto dôjde s nejakým novým upírstvom, ale tiež pochybujem, už je ich tu toľko, že pomaly za upírov môžme považovať aj krásne topmodelky 8D

      Odstrániť
  3. Já tu různorodost miluju! :) Takový Jacob a Ray nemají nic společného. Přesto je mám ráda. :) Upíři.. No záleží, jak to autor podá. Potřebuju vidět, že ta postava je něčím výjimečná. I ten nejzlejší upír mě dokáže něčím zaujmout natolik, že nakonec mi je úplně jedno, že zavraždil polovinu vesnice. :D Vílám se vyhýbám. V Hex Hall mi nevadily, ale číst o vílách v hlavní roli? No, nevím, nevím..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja úplne zbožňujem aj Voldemorta, ktorý zabíja každého, takže tiež si myslím, že záleží na tom, ako to autor podá 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára