Zimní dumání #3


Organizuje: Syki
Úloha: napísať článok na vopred dané témy


Téma: Je tohle možné? 

aneb Mohly by knižní romance existovať i ve skutečném světě?




Toto je veľmi zaujímavá téma, pretože romantické prvky v knihách úplne zbožňujem 8_) Asi to bude mojím chabým ľúbostným životom, ale do knižných frajerov sa vždy zamilujem. Láska, príťažlivosť, iskrenie, ktoré je v knihe medzi hl. hrdinami ma vždy pohltí a niekedy si predstavujem, ako by to vyzeralo v skutočnosti, keby za mnou prišiel taký Archer Cross, Draco Malfoy, Edward Cullen... a mnohí iní miláčikovia, ktorí mi ukradli srdce 8_)

V niektorých knihách je vytvorená láska na základe závislosti. Keď bez seba chlapec a dievča nemôžu existovať a neustále na seba myslia, čo zapríčiňuje mnoho monológov a sladkých dialógov (napr. Bella z Twilight série). Ďalšia často používaná metóda je láska z priateľstva. Postavy sú dlhoročnými priateľmi, ale postupom času, ako sa na nich valia problémy zisťujú, že sa potrebujú viac, ako si mysleli (napr. Hermiona a Ron z Harry Potter série). Ďalej je to láska vzniknutá z nenávisti. Túto zbožňujem úplne najviac 8P Keď sa hl. postavy nenávidia, až by sa navzájom zabili, no v mozgu je medzi láskou a nenávisťou veľmi tenký priestor a preto sa často prekrývajú. To zapríčiňuje, že sa do seba postavy nakoniec zamilujú, pretože z nich z každej strany sršia iskry, flirtovanie a vášeň (napr. Sophie a Archer z Hex Hall série).

Čo sa mi v knihách nie vždy páči, sú časté milostné trojuholníky. Jedna vybratá dievčina je až tak strašne obyčajná alebo naopak úplne výnimočná, že sa do nej buchnú minimálne 2 chlapci (ak nie viac), z ktorých 1 je bad boy, ktorého treba napraviť. Samozrejme, že táto vybratá dievčina má rada oboch chlapcov a skúša, dokedy to s obidvoma môže ťahať. Väčšinou to trvá také 3-4 knihy, podľa autorkinho uváženia. Mne učarujú vždy bad boys. Nie každá kniha ich však má a niekedy je bad boy ten, s ktorým hrdinka aj skončí.

Čo sa týka skutočného sveta, myslím si, že takéto knižné vzťahy by existovať mohli, ale veľmi ťažko sa hľadajú. V reálnom svete totiž neexistujú upíri, ktorí by vás oslobodili od zarábania peňazí alebo vlkolaci, s ktorými by ste sa len zabávali v lese. Takisto nemôžete narvať všetky svoje životné rozhodnutia do 3 rokov (kníh) na škole. V skutočnosti je udržanie vzťahu omnoho ťažšie a máte na starosti aj prácu, školu, výdavky, musíte si rozdeliť spoločný čas...proste to nie je také živé, ako je to v knihách. Mne nestačí jeden pohľad cez dlhú školskú chodbu, aby som sa zamilovala do chlapca. Alebo som sa ešte nedostala do situácie, kedy by ma úžasný hrdina mojich snov prišiel zachrániť pred niečím zlým. Veľmi rada čítam o takomto druhu lásky a romantiky, no v mojom živote sa to nestáva a preto na to máme knihy. Aj keď by som rozhodne uvítala super úžasného chlapca a také nádherné situácie a veci okolo lásky, aké sa vyskytujú v knihách 8)



E_V_E

Komentáre

  1. jeej pekne zhodnotené =) Ja som raz zažila taku knižnu lasku....len chvilkovo ale bolo to zaujimavé...škoda že sa s chalana vykľul psychopat a násilník :/ ....ale verím že raz niečo také superknižnoromantické ešte zažijem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hej, úplne súhlasím. Ešte,že máme knihy. A ehm...tebe sa páči Pako, sorry, DRACO?! :D A to, že iba ja som blázon. Ach...najhoršie je, že to akosi neviem identifikovať. Prečo ho mám tak rada?
    Zamilovať sa do vlastných postáv to som vždy predýchala...ale tie ostatné to už je iné. xD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No Draco je špeciálny prípad 8P možno k učarovaniu pomohol herec 8D ale je to skvelá postava! niežeby som Harryho nemala rada, mám 8P ale Draco je Draco 8)

      Odstrániť
  3. Skvělý článek! Četla jsem ho asi deset minut, protože co chvíli jsem vybuchla smíchy :D Líbí se mi tvoje ironie a nadhled.
    S tvými názory se ztotožňuju...
    Já jsem tedy momentálně totálně zabouchnutá (asi takovou měrou, jako byla Grace ze Shiver do Sama, a ne, nebylo to přes pohled přes chodbu :D), jenže bohužel, nejsem knižní hrdinka, která svého vysněného dostane nejpozději v půlce první knihy, takže je to jednostranné (zatím). Áááách jo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8_) som rada, keď vyčarím na tvári úsmev 8P

      Odstrániť
  4. Dobře napsané :-) Souhlasím se vším :-) Sice jsem do manžela stále zamilovaná a u nás to byla láska skoro na první pohled a je to i tak trochu ten "bad boy", ale stejně se stále zamilovávám do knižních hrdinů, protože oni prostě nemusí řešit každodenní starosti, neperu po nich ponožky a neuklízím špinavé talíře. Prostě s nimi je ten svět hezčí a my usměvavější, když na ně myslíme během dne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      To je milé, aj ja chcem takého manžela 8D
      No veď to, ž eono je to v reáli ťažšie 8D

      Odstrániť
  5. Pekny blog a skvele prispevky ,mna by len zaujimalo keby vsetci hrdinovia mali riesit realne ludske hluposti tiez by sa zaradili k nam a hrdinstvo by vyprsalo ,,,mali by sme sa prestahovat na planetu fantazie a urcite nam tam bude krajsie alebo stale snivat a nevnimat ralitu :)
    Ps :Zelam ti aby si nasla muza svojich snov a mozno niekde caka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Súhlasím, všetko by bolo na tej planéte fantázie lepšie 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára