Zimní dumání #8


Organizuje: Syki
Úloha: napísať článok na vopred dané témy


Téma: Knižní blogy

aneb Co mám a nemám ráda na knižních blozích



S blogmi je to rôzne. Ja, ako čitateľ mnohých blogov, mám už svoj špecifický štýl, čo všetko sa mi páči a čo nie. Niekedy čítam niekoho recenziu len preto, aby som mohla dať nejaký súhlasný komentár, ktorý ho poteší, ale niekedy si celý článok ani neprečítam. Keďže je tých blogov veľa a ja toľko času nemám, tak keď uvidím niektorý z prvkov, ktoré mi vadia, tak článok nedočítam.


1. Príliš deja, málo recenzie
- Autor recenzie prezradí dobre že nie celý dej knihy (niekedy fakt celý) a potom pridá 3 vety o tom, ako sa mu to páčilo. Toto nie je recenzia a ja si prečítam, iba tie 3 vety a možno pridám (ne)súhlasný komentár. Niekedy je dokonca môj komentár dlhší ako samotná hlavná časť recenzie a to sa mi nepáči. Mám rada aj krátke recenzie, ale nech mi dajú riadny názor na knihu a nie jej kompletný dej.
2. Dlhá a nevýrazná recenzia
- Nerobí mi problém prečítať si dlhokánsku recenziu, ale ak nie je členená aspoň na odseky alebo tam nie sú zvýraznené nejaké slová, často na to nemám čas a ani trpezlivosť a prečítam si len posledné a prvé odseky. Niekedy stačia len zvýraznené body a už tam viem, aký má autor recenzie názor a viem sa k tomu vyjadriť.
3. Videá 
- Na videá mám trpezlivosť len u Davida a Rodaw, pretože tie mi fakticky niečo dajú a mám ich rada. Inak ma 10-15 minútové videá nezaujímajú. Vážim si robotu, ktorú autori videí urobili a často si pozriem aspoň prvých pár sekúnd, ale keď už počas prvých sekúnd tisíckrát zaznie "hmhmhm" a "ehm" tak sorry, ale to sa veľmi zle počúva a nie je to správne vyjadrovanie. Ja videá nerobím, takže sa v tom nevyznám, ale viem že to obnáša dosť veľa hodín upravovania, natáčania a strihania. Preto, keď už má byť video pozerateľné, tak aspoň nech sa vynechajú divné nepotrebné zvuky a hovorí sa plynulo.
4. Zhrnutia a tematické články
- Týždenné zhrnutia nemám rada a ani ich moc nepozerám, zdá sa mi to zbytočné. Mesačné aj s nejakou chvastačkou získaných kníh už áno, to robím aj ja a je to zaujímavé. Články na téma milujem, ale mám radšej knižné témy. Osobné veci podľa mňa na knižný blog patria iba v malej miere a aj keď si rada prečítam nejaké meme alebo článok zameraný na blogera, radšej mám nejaké knižné témy z pohľadu toho autora blogu. Tam je to dostatočne osobné a povie mi to viac.
5. Vzhľad
- Mám rada výraznejšie a tmavšie blogy. Hlavne musím vedieť prečítať článok a často sa mi stane, že na bielom pozadí s bledým písmom neviem prečítať ani "ň". Ja sama mám čierne pozadie a mne sa číta dobre. Počula som už názory, že niekomu to píli oči, ale myslím, že je to dosť čitateľné a ja vzhľad svojho blogu ani moc meniť nechcem, to by som musela prerábať aj všetky články a mne to vyhovuje. Ak by s tým však mali viacerí moji čitatelia problém, určite mi to povedzte a ja s tým niečo urobím.
A prosím vás, odstráňte si zvuky! Keď na mňa vyskočí nejaká hudba z traileru alebo hocičo, ide ma poraziť, často mám totiž hlasitosť na maxime.
To isté overovanie komentárov! Prosím vás, je to nenormálne a na zbláznenie, ani neviete o koľko komentárov prichádzate, pretože 10krát opakovať divné a ledva rozoznateľné písmená...no kto má na to trpezlivosť?
6. Žáner blogu
- Ja sama robím recenzie na knihy, ktoré som čítala. Nie som nijak obmedzovaná, že som len žáner fantasy či dystópie atď. Aj keď mám najradšej fantasy a dystópie, nájde sa u mňa aj obyčajný román, pretože som ho proste prečítala. V súčasnosti sa nedajú blogy veľmi vymedziť, pretože každý tam dáva, čo sám uzná za vhodné a mne je to vlastne jedno. Nerobí mi problém prečítať si recenziu na S. Kinga aj keď ho v živote nebudem čítať a takisto si prečítam stú recenziu na Twilight.
7. Hodnotenia
- Každý bloger hodnotí knihu inak a podľa seba a často znamenajú 3 hviezdičky u niekoho peknú oddychovku a u iného horšie ako priemer. Na to sú dobré recenzie, aby nám to bloger celé vysvetlil a to hviezdičkové hodnotenie je niečo také do plusu, na záver. Ale čo nemôžem vystáť je, keď niekto knihu v recenzii ohodnotil samými superlatívami, ale na záver tam dá 4 hviezdičky - "nechávam si rezervu na ďalšie diely". Toto ma vie tak vytočiť! Keď mám pri 4 hviezdičkách hodnotenie - "Bolo to ok" a pri 5 hviezdičkách - "Odteraz patrí k mojim obľúbeným knihám", ako môže dať niekto knihe, ktorá ho ohúrila 4 hviezdy kvôli tomu, že má ďalšie diely? Však rozhodujem sa podľa toho, ako sa mi kniha páčila. Nepočkám si na 2. diel. Čo keď bude 2. diel horší ako 1.? Tak mu dám 3 hviezdy, aj keď by si zasluhovalo 4, ale 4 mal 1. diel, tak tie už dať nemôžem? Nedokážem pochopiť, ako si toto vysvetľujú blogeri, že prečo to takto dávajú. Ja som z toho akurát popletená a väčšinou ma to tak nahnevá, že recenziu, napriek tomu, že som ju celú dočítala, okamžite vypnem. Nechcem nikoho uraziť, nikoho neodsudzujem, ale ja to proste nechápem. Bola by som rada, keby mi to aj niekto vysvetlil, lebo som z toho vždy zmätená a takéto hodnotenia nemám rada. Akonáhle uvidím vetu: "Nechávam si rezervu na ďalšie diely", ide ma roztrhnúť od hnevu a zmätku.


Všade sa nájde niečo, čo nám nevyhovuje a niečo čo milujeme, je na nás, či na to upozorníme alebo si to necháme pre seba a len dúfame, že sa to zmení. Preto som bola veľmi rada, keď som uvidela dnešnú tému na dumanie, pretože som mala konečne možnosť sa k tomu vyjadriť a možno sa nájdu takí, ktorí si nejaké nedostatky uvedomia. Samozrejme som nezjedla všetku múdrosť sveta a aj ja robím chyby. Vaše pripomienky si vždy veľmi rada vypočujem a keď vám niečo na mojom blogu či na mne vadí, smelo sem s tým a ja sa pokúsim to vyriešiť 8)


btw. - Čo sa týka mojich smajlíkov 8D to je môj zlozvyk a snažím sa s ním bojovať 8D Snažím sa tie potvorky obmedziť a hlavne v recenziách. Sama si uvedomujem, že nie všade je to potrebné a túto moju závislosť riešim, takže to mi pripomínať nemusíte. Nezbavím sa ich, lebo ich mám rada a na iných blogoch mi tiež nevadia, naďalej ich budem používať, ale snažím sa ich obmedzovať 8)


 Ďakujem Syki za skvelý projekt 8)



E_V_E

Komentáre

  1. Moc hezky jsi to všechno shrnula.
    Taky nemám ráda recenze, které v podstatě prozradí celý děj knihy a ke konci tři věty typu "Líbilo se mi, nelíbilo se mi..." Nejvtipnější recenze jsou ty, když začnu číst a hned v druhé větě spoiler jak prase. To si pak dělám i čárky, kolik důležitých spoilerů se tam objeví.
    S dlouhými recenzemi mám stejný problém. Sama si uvědomuju, že je poslední dobou taky píšeu delší, ale zase se snažím to nějak rozdělit, ozvláštnit, zvýraznit, protože sama vím, že se člověku dlouhý jednolítý text čte blbě a po chvíli to vzdá.
    Vzhled blogu by měl mít každý bloger takový, jaký se mu líbí a jak se mu prostě "hodí". Přece jenom je to jeho království a každému se líbí něco jiného. A když je bloger dobrý a sympatický, čtenář bude k němu chodit i nadále, přestože mu třeba nemusí sedět vzhled. Pro mě je to prostě o blogerech :)

    Jinak děkuji, že jsi se jako jedna z mála pravidelně účastnila, alespoň jsem si měla co počíst a něco nového třeba i objevit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8) Ďakujem.
      Ja som taká puntičkárka, keď niečo začnem, väčšinou dokončím a tematické články milujem 8P len mi včera vypadol net, tak som mohla článok urobiť až dnes.

      Odstrániť
  2. Tvoja smajlíčková závislosť mi nevadí, je to rozlišovací znak a hneď viem o koho ide. A okrem toho to pôsobí príjemne.
    Uff...ešteže nemám knižný blog. A k bodovým hodnoteniam, mnohí si už všimli, že konkrétne u mňa to vôbec nič neznamená (zato 3 hodinový obkec jednej postavy áno). :D
    Tiež nemám rada keď dajú skvelej knihe 4 hviezdičky práve preto. Je to trápne (teraz mám obdobie kedy je všetko okrem Les Misérablés trápne ale toto hodnotenie 4 hviezdy pretože pokračovanie je aj) mätúce, štve ma to a číslo 4 celkovo neznášam, takže asi toľko k tomu. :D
    Inak za tie tématické články ľudí obdivujem, tých čo to vedia napísať a vymyslieť ako aj tých, čo sa tej témy vedia držať (hehe, ja som úplne odveci viac než často, keď ide o tému...). A mám ich rada, aspoň nemám v hlave taký zmätok. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Tvoje "názory" sú pre mňa veľmi dobrým odreagovaním od všetkých rezencií 8D Mám tvoje "názory" rada 8P
      "Rezerva pre ďalší diel" mi naozaj veľmi lezie krkom, som rada, že nie som sama 8)
      Ty skáčeš z témy do témy ako sa menia denne ponožky 8D ale mne to nevadí 8P

      Odstrániť
    2. Ach, tak to som prekvapená a milo potešená, že to pôsobí práve takto. :) (hej, za to vždy schytávam v škole, no zaznamenala som aj nárasť čítania...aby mi potom mohli moje názory vyvrátiť :D)
      Preto sa snažím na knihu pozerať iba ako na tú jedinú a pokiaľ možno neporovnávať a nestrhávať body (to aj tak nerobím) za hovadiny. Nemala by som čisté svedomie keby som mala hodnotiť v závislosti na fakte - existuje alebo neexistuje pokračovanie.
      Si zatiaľ jediná bytosť, ktorá to vie takto pekne zhrnúť do dvoch viet a ešte aj povedať, že to vôbec neprekáža. :D Hahá, hotový šok pre mňa keďže mnohí o tom mojom "zlozvyku" básnia hodiny. x)

      Odstrániť
  3. Skvělý článek, perfektně jsi to shrnula a sepsala. A skoro ve všem s tebou souhlasím, tedy spíše jsem nenašla nic, co bych souhlasně neodkývala. Sice na mém blogu mám co dohánět, ale snažím se vyhýbat všemu co mně jinde rozčiluje. A to hlavně tvůj bod 1 a 2, proto mám možná pro někoho až moc krátké recenze, ale já sama u recenzí hledám hlavně názor a ohodnocení. A s hodnocením sérii a strháváním bodu, protože bude další díl, to jsem zatím taky nepochopila :-)
    A hudba na blogu mně rozčiluje, mám čas číst jen když malá spí a když někde začne řvát nahlas zvuk, tak mi jí to probudí, takže takovéhle blogy, prostě nečtu.
    No a prostě všechno jinak souhlas :-)
    A smajlíky používej dál, k tobě to prostě sedí a já se vždy u tvých článků a komentářů už jen kvůli nim usmívám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Ďakujeeem, to ma hneď potešilo, takže s tým obmedzovaním smajlov si dám pauzu 8D
      Mne sa tvoje recenzie veľmi páčia, vystihneš podstatu a nemáš to ani krátke ani dlhé. Sama, keď som začínala, tak som k recenziám pri záverečnom hodnotení nedávala také dlhé odstavce ako teraz. Teraz už som v tom trošku zbehlá, tak viem, čo mám ku knihe povedať 8)

      Odstrániť
  4. Já tě se smajlíkama chápu, taky mi trvalo, než jsem se na recenze omezila, už nedávám žádný, možná sem tam jeden dva =D Ale jo, je to boj, protože normálně je používám strašně moc, fuuu =D
    Co se týče recenzí, tak taky nechápu, jak může někdo popsat celý děj a pak na konci shrnout pár větami názor. To já se to pokouším dělat opačně, ale nejsem si jistá, jestli to je přesně tak, jak jsi myslela. Nicméně se pořád snažím zlepšovat. A ještě komentář k videím..
    Já sice natáčím, ale neumím sestřihávat, jsem na techniku antitalent, takže většinou točím jen v kuse (10-15 minutové chvástačky =P) a jo, přiznávám, je to plný "ehm.. nooo... ehm.." atp. neumim holt mluvit =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Človek sa stále zlepšuje, takže čím viac budeš točiť, tým lepšie to pôjde 8) ale mne sa potom aj zasekáva počítač, keď ide video a ešte mám tucet stránok otvorených vieš, takže ani hudbu ani videá radšej nepúšťam 8) ale obdivujem, že sa niekto do toho pustí, ja by som nemohla tak pred kamerou a všetko okolo toho a pracovať s tým tiež neviem, takže ani neskúšam 8D

      Odstrániť
  5. Tak každý píše podľa svojho, ako uzná za vhodné a ja nechcem nikomu hovoriť, že ty to robíš zle, ty dobre a tak. Každý má podľa môjho názoru písať tak ako to cíti, pretože (aspoň ja to tak beriem) blog píšem v prvom rade pre seba, pretože ma to baví, som pri tom šťastná a aspoň mám niekde zaznamenané pocity z kníh, ktoré som čítala. Ale musím v niektorých tvojich bodoch súhlasiť - nerada čítam dlhé recenzie, ktoré sú písané v kope a nie sú aspoň rozdelené do odsekov alebo oživené nejakými obrázkami, kurzívou a podobne. Taktiež s tými komentármi - to overovanie mi lezie na nervy! Vypnite to :D A čo sa týka tvojích smajlíkov - ja ich milujem :) Nezbavuj sa ich :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, že každý má písať tak ako ho baví, ale ja proste nechcem čítať niečo, čo mi píli oči 8D takže potom sa musia tí blogeri spokojiť s menej čitateľmi, lebo proste tieto veci mi fakt vadia, aj keď si rada prečítam naozaj všetko.
      Ďakujem 8_) mne sa tie potvorky lúbia, takže ostanú 8P

      Odstrániť
  6. Tak 3-4 dni dozadu som sa niekomu sťažovala, že mi tiež uniká zmysel toho "nechávať si rezervu na ďalší diel." Palec hore za spomenutie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už som sa zľakla, že je to len nejaká nechápavosť u mňa a preto som to ani dlho nespomínala 8D

      Odstrániť
  7. Opravdu dobrý článek :) Krásně a hlavně přehledně jsi to shrnula. Musím souhlasit s hned prvním bodem a to spoilerování děje, nemám ráda recenze, které mi řeknou o čem knížka je od začátku až do konce. Někdo si občas neuvědomuje rozdíl mezi recenzí a čtenářským deníkem. Já osobně kvůli tomu spoustu recenzí čtu až potom co jsem knížku přečetla a jsem zvědavá na to co o ní říkají ostatní.
    Na Videa se dívám taky jenom u Davida ty mě baví. Na jiného blogera, u kterého by mě videa zaujala, nepřišla strojená, ale naopak vtipná jsem zatím nenarazila, ale zkusím Rodaw, kterou zmiňuješ :)
    Já taky určitě při psaní recenzí a celkově blogování dělám spoustu chyb. Ale snažím se psát o tom co mě baví a i když moje recenze nejsou dlouhé, tak já jsem jimi řekla to co jsem říct chtěla. Taky většinou dávám docela vysoké hodnocení a knížky co mají třeba jen 2 hvězdičky se u mě skoro vůbec neobjevují. Jsem takový spokojený čtenář. Ale je to hlavně tím, že knížky co čtu jsou většinou ty co mě opravdu zaujmou a zbytek si nechávám jak se tak říká na horší časy a ty pořád ne a ne přijít :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám tiež väčšinou kladné recenzie 8D
      1 jedinú mám 2 hviezdičkovú a potom skôr 3-5. Je to proste tým, že čítam čo sama chcem a väčšinou si vyberám téma, ktoré viem, že ma bude aspoň trochu baviť 8) Napríklad si nevyprosím RC niečoho, čo ma asi baviť nebude len za to, aby som mala čo najviac RC, to som už tiež videla. Ja nerada dávam málo hviezd, všetky knihy majú niečo do seba a väčšinou ma zaujmú aspoň na ten priemer, aby som prečítanie knihy neľutovala 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára