Akadémia temna #1: Spolok vyvolených

BOOK


Originál: Darke Academy #1 - Secret lives
Autor: Gabriella Poole
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Cassandra (Cassie)
Vedl. postavy: Jake, Isabella, Randžit, Richard, Perry, Cormac, Ajša, Estelle, sir Alric Darke
Hl. záporáci: Katerina, Keiko

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Rozhodne priláka oči.

Strany?
251 strán deja

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to tetralógia.

O čo ide?
Darkova akadémia nie je obyčajná škola. Cassie Bellová je sirota, no práve jej sa podarilo získať štipendium na tejto elitnej škole. Aké zlovestné tajomstvá ukrývajú bohatí a krásni Vyvolení, spolok študentov, ktorí fakticky riadia školu? Kto je tajomný cudzinec, ktorý sa v noci potuluje po chodbách? A čo sa skutočne stalo pred rokom, keď tu za záhadných okolností zomrela študentka? Vedieť málo je nebezpečné, no vedieť príliš môže zabiť.

Humor?
Nie.

Nuda?
Túto časť by som mala rozdeliť na nejaké ďalšie časti podľa strán kníh, lebo veľmi ma ovplyvňoval fakt, že som niektoré veci proste nechápala a tým pádom ma to nebavilo. Dianie na škole, čiže celkovo ten začiatok a stred je však veľmi dobrý.

Láska?
Teenegerské flirtovanie.

Akcia?
Na konci.

Napätie?
Pri zakrádaní sa temnou školou, na konci, na začiatku.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Pre mňa absolútne divný a nazvala by som to klišé alebo taká istá naivita. Proste som mala obočie až pri nebi, že čo sa mi to autorka snaží nakukať.

Čo som čakala?
Na knihu som sa veľmi tešila už mesiace!

Čo som dostala?
Autorka píše dobre, vedela ma zaujať, vložiť príbeh do Paríža - hneď obrovské plus, mohli sme vidieť aj krásne miesta v Paríži. Takisto hl. hrdinka Cassandra bola sympatická osoba, ktorá sa len chcela dostať zo sirotinca a niečo veľké dokázať. Jej kamoška Isabella bola zase také milé slniečko, čo vždy len trepe dve na tri. Jake je takisto prototyp skvelého kamaráta. Zlá mrcha Katerina je bohatá princeznička túžiaca po moci. Randžit zase taký samotár.
Autorka však nedokázala vytvoriť pre mňa vierohodnú romantickú zápletku. Pripadalo mi to ako intrigy a teenegerské flirty kade-tade.
Takisto som našla isté podobné prvky s inými knihami. Mala som vždy proste pocit, že niečo podobné som už čítala. Napriek tomu tam autorka vedela vložiť aj nové prvky ako hl. nadprirodzenú skupinku opradenú tajomstvami, spomínaný Paríž, školu, čo sa stále sťahuje, dobrú hrdinku, páčila sa mi takisto rôznorodosť postáv - mali sme Číňanku, Inda, Američanov, Angličanov, Íra, Švédku... proste pekná rôznorodosť pre predstavivosť čitateľa.
Vadilo mi, že som bola často zmätená. Autorka poriadne nevysvetlí nič, čitateľ si má v podstate všetko domyslieť, opisy vecí a postáv prišli až potom, čo postavy viedli konverzáciu, takže som si ich mohla predstavovať odznova. Nie vždy, ale tých pár prípadov stačilo, aby som bola z toho na nervy. Takisto Vyvolení, ktorí prakticky riadia celú školu a až na konci sa vlastne dozvieme, čo sú zač a čo skrývajú, no ja som to aj tak moc nepochopila. Autorka mi toho dala na premýšľanie proste málo. Uvítala by som normálne niekoľko stranové vysvetlenie histórie tých nadprirodzených tvorov, kto, čo, kde, ako, kedy, prečo... mám veľmi veľa nezodpovedaných otázok. Dúfam, že toto sa v 2. dieli série zlepší.
Ten koniec bol takisto pre mňa jedna veľká divnosť, nič nevysvetlené, človek si má sám všetko predstaviť a pripadalo mi to akože "odhalíme zlých, ale nepotrestáme ich" a "veď dajme si pusu, nech sa nepovie" 8D
Kniha má zaujímavý nápad aj potenciál, číta sa ľahko, je to tak na 2 večery, ale našla som veci, čo mi proste nesadli a prekážala mi hlavne tá zmätenosť. Keď ja niečo nechápem, tam ma to potom nebaví. Napriek tomu som knihu prečítala za pár hodín, vyučovanie a situácie v škole a v Paríži (začiatok a stred knihy) sa mi veľmi páčili, nie je to strata času a pokladám to za oddychovku. Dúfam však, že v pokračovaní sa chyby, ktoré mne vadili opravia a budem si tak vedieť užiť aj koniec a vyvrcholenie príbehu.



100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3.5 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!




E_V_E   

Komentáre

  1. Vedela som, že to nemám čítať a dobre som urobila. Dobrá recenzia inak, ale teraz som sa aspoň utrvdila v tom, že by ma to nebavilo asi tak ako ten prológ a prvá kapitola :D
    Ďalej som nedošla. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som prológ vôbec nechápala 8D kto to je, čo to je, čo útočí, proste nič, potom ku koncu sa to vysvetlilo a som otáčala stránky, aby som porovnala mená 8D ale ako dalo sa, ale tiež mám tušáka, že to nie je moc tvoj štýl.

      Odstrániť
  2. Nad kúpou tejto knihy som ani neuvažovala, a už ani uvažovať nebudem. Ďalšia super výstižná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Ja si rada prečítam ďalšie diely, len dúfam, že sa viac vecí vyjasní 8) Čítala som aj omnoho horšie, takže strata času to nie je 8)

      Odstrániť
  3. Tak ja som prečítala zatiaľ všetky 3 diely - Spolok vyvolených, nebezpečné putá aj rozdelené duše a čakám na 4 časť. No a baví ma to. Teda som človek, ktorý má izbu preplnenú knihami a mám radšej knihy, ktoré nie sú na pokračovanie. Lenže čo sa dá robiť a mám ich plnú izbu. No a táto kniha mi vôbec nepripadala tak zlá. Určite trochu zmätená - zo začiatku -, ale prečítala som to a bolo to fajn. Rozhodne odporúčam ďalšie časti, pretože tie sú už záživnejšie, aj keď stále poriadne nechápem Randžita, ale no... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono to nebolo zlé, len mi tam niečo nesadlo. Už mám doma ale 2. a 3. diel, takže som veľmi zvedavá na ne 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára