Banka tiel #1: Darcovia

BOOK


Originál: Starters
Autor: Lissa Price
Vydavateľstvo: Fortuna Libri, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Callie
Vedl. postavy: Blake, Tyler, Helena, Michael, Lauren, Madison, senátor Harrison, Doris, Trax, Redmond, Tinnenbaum, Sara, Beattyová, Rhiannon, Florina, Eugenia
Hl. záporáci: Starý pán

Žáner?
dystópia

Obálka?
Portrét Callie, ktorý pre ňu namaľoval kamarát Michael. Obálka je krásna, hneď zaujme na prvý pohľad aj tmavo-modrá zadná strana knihy.

Strany?
341 strán deja + venovanie, poďakovanie a info o autorke

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Pokračovanie vyjde v origináli v júli 2013. Autorka však napísala 2 krátke doplňujúce novely. Nikde som nenašla zmienku, koľko častí by mala séria mať.

O čo ide?
V Spórovej vojne prišla Callie o rodičov. S malým bratom Tylerom a kamarátom Michaelom žije ako tuláčka v opustených budovách a bojuje s renegátmi, ktorí sú pre kúsok jedla schopní zabíjať. Jedinú nádej predstavujú Prvotriedne destinácie, desivé miesto v Beverly Hills, ktoré založil a vedie tajomný muž. Destinácie získavajú mladých ľudí a ich telá prenajímajú seniorom, čo chcú byť opäť mladí. Keďže Callie beznádejne potrebuje peniaze, stane sa darkyňou. Čip, ktorý jej voperujú do hlavy, sa však pokazí a Callie sa zobúdza vo svojom tele v role svojej nájomníčky. Býva v jej dome, jazdí jej autami a stretáva sa so senátorovým synom. Cíti sa takmer ako v rozprávke, až kým nezistí, že jej nájomníčka má v pláne viac, než len užívať si druhú mladosť, a Prvotriedne destinácie chystajú niečo, čo by jej nenapadlo ani v tom najhoršom sne...

Humor?
Nie. Táto kniha je skôr o napätých situáciách.

Nuda?
Nie, vždy sa niečo dialo a všetko so všetkým súviselo, takže som nemohla poľaviť svojej pozornosti ani keby som chcela.

Láska?
Callie miluje svojho 6-ročného bračeka Tylera, ktorý je jediný, ktorý jej z rodiny ostal a snaží sa ho ochrániť. Pomáha jej dobrý kamarát Michael.
Po výmene tiel sa zoznamuje so senátorovým vnukom Blakeom, kde to pekne iskrí 8)

Akcia?
Niektoré pasáže knihy sú plné utekania pred nepriateľmi, iné sú plné plánovania či získavania informácií. Nemám pocit, žeby bola kniha extra akčná, ale našli sa v nej strany plné strachu. 

Napätie?
Neustále som sa strachovala spolu s Callie. Či už o jej brata, o ňu samotnú, či o ostatné nevinné postavy. 

Smrť?
Áno.

Koniec?
Absolútne nečakaný! Tie odhalenia, čo sa tam stalo! Vyvaľovala som oči a nemohla uveriť!

Čo som čakala?
Čakala som smrteľne chorého chlapca, ktorého sestra si nejako vymení s niekým telo, aby získala peniaze. Nemala som potuchy, ako to autorka celé myslela.

Čo som dostala?
Perfektnú a prepracovanú dystópiu! Autorka sa krásne pohrala s myšlienkou žitia života aj cez 100 rokov a s modernou technikou budúcnosti. Má naozaj skvelú víziu a keby sa k nám dostal nejaký vírus a zomreli by všetci nezaočkovaní (prežili by len mladí a veľmi starí), tak som si istá, žeby sme sa dostali k niečomu takému, ako je svet v tejto knihe.
Nachádzame sa v dobe, kde sú mladí ľudia buď nesmierne bohatí a žijú so starými rodičmi alebo sú bez majetku a spávajú tam, kde nájdu bezpečné miesto. Callie je ten druhý prípad. Navyše má mierne chorého brata a spolu s kamarátom Michaelom sa snažia udržať sa pri živote ako len vedia. Rodičia zomreli v Spórovej vojne a všetky deti si musia vystačiť samy. Na pomoc prichádza Telová banka, ktorá ponúka mladým ľuďom slušné peniaze za prepožičanie ich tela starým, vyše 100-ročným dedkom a babkám, aby si znova užili svoju mladosť. Výmena funguje na základe čipov a akoby sa vlastne iba vymenili mysle darkyne a nájomníčky. V prípade Callie však dôjde k chybe, ona sa preberie na rozprávkovom prepychovom mieste s tučným bankovým kontom a hlas svojej nájomníčky má v hlave. Dá sa to nazvať určitou formou schizofrénie, hlavne keď spolu začnú komunikovať a jedna druhú vyhadzovať z Callieinho tela 8D
Celá táto myšlienka výmeny tiel sa mi zdá neuveriteľne zaujímavá a ak by som bola na mieste tých 100-ročných starcov, tiež by som bola za zopakovanie mladosti vďačná. Samozrejme, to nie je žiadna lacná záležitosť a má svoje pravidlá. Predstavte si, že by ste boli darcami vášho tela a môžete tak prísť aj o mesiac života. Je pravda, žeby ste si to ani nevšimli a zinkasovali by ste tučný balík, navyše by ste dostali skrášlenie a plastické operácie zadarmo, no išli by ste do toho?
Callie mi ako hl. hrdinka prišla neuveriteľne sympatická, rozumná a reálna. Uvažovala s chladnou hlavou, rozumne a adekvátne situácii. Obľúbila som si ako ju, aj jej nájomníčku, aj malého 6-ročného Tylera, aj šarmantného Blakea.
Starý pán, ktorý riadi celú Telovú banku je veľmi silná postava a čo vyšlo o ňom najavo na konci knihy, no skoro som odpadla od zhnusenia, žeby skutočne mohli existovať takí mocuchtiví ľudia.
Niekedy sa mi plietli mená, keďže sme mali aj darcov aj nájomníkov, takže skoro každý tam mal 2 mená. Ale jediné, čo mi extrémne vadilo bol fakt, že Callie vedela šoférovať cudzie auto len po pár skúšobných jazdách s otcom, aj to pred 2 rokmi. Buď som ja taká sprostá, že mi trvalo dosť dlho, kým som vedela poriadne šoférovať auto a mala istotu, že nikoho nezrazím (čo nemám ani po 2 rokoch šoférovania) alebo sú v Amerike nejakí extrémne inteligentní.
Dej nám rozprávala Callie a všetky hrôzy, tajomstvá a nebezpečné situácie som prežívala s ňou. Autorka nezabudla opísať dystopický svet, podmienky pre rôzne vrstvy obyvateľstva, pridala silného záporáka a takisto je tu detektívna zápletka a odhaľovanie informácií. Z anotácie som nemala žiadne potuchy, akoby sa dala takáto výmena tiel zorganizovať a preto ma autorka aj samotná kniha ohromili. Teším sa na pokračovanie a knihu vám jednoznačne odporúčam. 


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. No výborne. Ako som ja "zrazu" rada, že ju mám v bezpečí u seba v knižnici a nemusím ZASE slintať, že ju chcem. :D
    Dobre som urobila, že ju mám, vša? x)
    Po prečítaní som súhlasne prikývla (ako keby som ju už prečítala!) a zhodnotila, že áno. Uff, už sa teším poriadnu dystópiu by som naozaj potrebovala (okrem iného). :D
    Poskakujem tu ako blbka. Ani si nevieš predstaviť aká som šťastná za túto recenziu, ktorá mi pridala na istote.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozhodne si to prečítaj, keď už to máš aj doma 8D Veľmi s ami to páčilo 8)

      Odstrániť
    2. Patrilo by sa, ten desivý kukuč na obálke na mňa hľadí (vražedne) už od Vianoc. A ja si vždy poviem, že si to musím šetriť. Kašlem to. Najneskoršie cez víkend sa do toho pustím (aj tak už to ledvaj vydržím, veď to vyzerá achhh... :D).

      Odstrániť
    3. To má byť kreatívnosť pouličného umelca - tá obálka 8D
      Mňa to tiež dlho hypnotizovalo 8P

      Odstrániť
  2. Pořád jsem si říkala jestli si knížku pořídit či ne a nakonec vidím, že asi jo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozhodne odporúčam, nenašla som skoro žiadnu chybu 8)

      Odstrániť
  3. Normálne sa až hanbím, že ja som tú knihu ešte ani po šiestich mesiacoch neotvorila...super recenzia ináč (teda všetky ich máš skvelé, tak super prehľadné a výstižné :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne 8)
      Rozhodne odporúčam, mne sa páčila 8)

      Odstrániť
  4. tak tohle si fakt chci přečíst, doufam, že co nejdřív seženu ebook :D Btw: pokud máš zájem o tu série V kůži supermodelky, můžu ti to poslat :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozhodne ti to odporúčam 8) ja som dostala knihu k Vianociam a fakt ju len chváliť môžem 8)

      Mám 2 časti, ďakujem, chystám sa niekedy vo vzdialenejšej budúcnosti na to 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára