Krásni a mŕtvi #4: Phoenix

BOOK


Originál: Beautiful Dead #4 - Phoenix
Autor: Eden Maguire
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Darina
Vedl. postavy: Phoenix, Hunter, Dean, Zak, Brandon, Iceman, Jardin, Michael, doktorka Kim Reissová, Laura, Jim, Kyra
Hl. záporáci: Nathan, Oscas, Hall, Black

Žáner?
fantasy - duchovia, zombie

Obálka?
Phoenix bez trička, Darina stále rovnako o ničom, ale obálka predsa strašidelná.

Strany?
271 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to záver tetralógie o 4 mŕtvych študentoch Jonas#1, Arizona #2, Summer #3 a Phoenix #4.

O čo ide?
Jonas , Arizona, Summer - všetkým trom mŕtvym spolužiakom pomohla Darina vyriešiť tajomstvo ich smrti, aby ich duše mohli odísť na večnosť v pokoji.
Teraz je na rade ten posledný a najdôležitejší: Krásny mŕtvy Phoenix, Darinin chlapec, jej najväčšia láska. Bol dobodaný v bitke na benzínke. Kto je jeho vrah? Darina vie, že mu musí pomôcť. Ale tiež vie, že tentoraz sa s ním rozlúči navždy. Čas beží, Darinu opúšťajú sily, nenachádza u nikoho pomoc, dokonca samotný Phoenix akoby nechcel spoznať pravdu. Porazí láska smrť?


Humor?
Nie, ale páčilo sa mi občasné sarkastické odvrávanie Dariny rodičom 8D

Nuda?
Nie, aj keď boli pasáže, keď Darina len vyšetrovala a nič zásadné sa nedialo, nemala som pocit, žeby mi to vadilo.

Láska?
Darina trochu viac dospela a s Phoenixom sa mi zdajú ako veľmi dobrý pár, neboli už až tak presladený. Phoenix ma presvedčil, že je úžasný priateľ 8)

Akcia?
Darina sa pri vyšetrovaní Phoenixovej smrti zaplietla s drogovým gangom a dostávala sa do situácií, pri ktorých by zomrela, ak by jej nepomohli.

Napätie?
Hlavne posledných 100 strán príbehu som si uvedomovala, že sa blížime ku koncu a potrebovali sme súrne vyriešiť prípad.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Ten epilóg som síce nepochopila a nechýbal by mi, keby tam nebol, ale som rada, že tam autorka nedala nejaké epické vyvrcholenie akože "spolu navždy". Toho som sa veľmi bála. Skončilo to dobre 8)

Čo som čakala?
Trochu som sa záveru série bála, lebo podľa iných, je kniha najslabšia zo série, ale na Phoenixa som sa tešila.

Čo som dostala?
Musím priznať, že si posledná časť série o Krásnych mŕtvych udržala svoju stálu úroveň. Autorka píše rovnako dobre a vedela ma prinútiť čítať a od knihy sa neodtrhnúť. Jej štýl písania je mi sympatický a určite sa v budúcnosti nebudem vyhýbať nejakým jej ďalším knihám.
Čo sa tejto knihy týka, boli pasáže, keď som si myslela, že je tam toho priveľa. Autorka sa snažila možno až príliš často dať čitateľovi podozrivých. Nakoniec ich tam bolo toľko, že by som povedala, že ani DNA testy by toho vraha nenašli. Potom sa konečne autorka rozhodla, kto to bude a koniec bol naozaj skvelý.
4-krát opakovať ten istý úvod a takisto cestovanie časom na vyriešenie vraždy mi ukázalo, že veľa častí série nemusí mať na knihy vždy kladný vplyv. Myslím, že autorka to takto od začiatku plánovala, ale predsa len mohla byť trochu kreatívnejšia. Ak prehliadnem pár nepriaznivých detailov, kniha sa mi veľmi páčila.
Postáv bolo tentokrát omnoho viac a som rada, že sme sa toľko dozvedeli o Phoenixovej rodine a takisto Darina sa mi zdala síce na pokraji síl, ale ochotná pustiť svojho milovaného ďalej a pomôcť mu vyriešiť jeho vraždu. Je to trochu netypický vzťah, ale pre účel tejto série sa mi zdal celkom pekne vytvorený 8) Presvedčili ma, že sa naozaj lúbia.
Čo by som ešte autorke vytkla je to, že podľa mňa nechápe celkom definíciu slova spravodlivosť. Podľa nej má vrah umrieť a vtedy nájde obeť pokoj. Niekedy má fráza "Oko za oko, zub za zub" správnosť a je na mieste, ale učiť svojich čitateľov, že previnilec musí za svoje hriechy bezpodmienečne zomrieť, to čo je za názor? Predsa mladšie decká, ktoré sú plné hnevu a vzdoru si majú z príbehu zobrať názor, že ak im niekto niečo urobí, tak správna spravodlivosť pre nich je smrť? Voľakedy a niekedy aj teraz sa stotožňujem s názorom spomenutej frázy, ale zobrať život človeku nie je vždy nutné. O čo sme potom lepší ako vrahovia? S týmto nemusíte so mnou súhlasiť, ide len o to, že ja proste nesúhlasím v tomto s autorkou. Knihe by asi viac prospelo, keby niekto išiel v skutočnosti aj do väzenia.
Napriek tomu sa mi táto séria zapáčila a veľmi pekne a ľahko sa číta. Knihy sú tenké, nenáročné a majú dobrý námet. Ja sa prikláňam k fanúšikom tejto série 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek


E_V_E   

Komentáre

  1. Podle ostatních nejslabší díl? To bude problém. :D Já tuhle sérii četla pouze kvůli závěrečnému dílu. Achjo, tohle mě vážně nebaví. Ale když už jsem to začala, tak to dočtu. :)
    Moc pěkná recenze. Snad tomuhle dílu budu moct dát taky tolik hvězdiček, ale popravdě tomu moc nevěřím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa najviac páčila Arizona a Summer, toto sa mi zdalo trošku chaotickejšie, ale sériu mám rada 8)

      Odstrániť
  2. Já jsem ráda, že je to poslední, už bych na další cestování časem neměla sílu :D. Ale celou dobu jsem byla zvědavá, jak to Daria vyřeší, ale vlastně nic extra... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani mne by už nesedel asi ďalší diel, už vtedy keď umrel minule "ten" som bola sklamaná, prečo zase toľko mŕtvych? Už som sa bála, že z toho bude ďalší diel, ale koniec sa mi aj páčil, ani som moc nečakala, žeby to malo byť nejaké veľké boom.

      Odstrániť
  3. Přiznám se, že jsem nečetla dosud ani jeden díl ze série. Moc sem mi do ní nechce z důvodu, že ikdyž je doporučena 13+, necítím, že by se mi kvůli úmrtím četla dobře. Na druhou stranu je podle mě dobře, že velkou roli zde hrají andělé jiným způsobem než v jiných knihách a tím sérii dělají nápaditější a zapamatovatelnější :))

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára