Ríša temnoty #1: Tajomstvá upírov

BOOK


Originál: Night World #1 - Secret Vampire
Autor: L. J. Smith
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Poppy, James
Vedl. postavy: Phil, Ash, Poppiny rodičia
Hl. záporáci: Rada Starších

Žáner?
fantasy - upíri, vlkolaci, čarodejnice, nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Lúbi sa mi dym a výrazné jabĺčko, ale na druhú stranu - jablko v niečej ruke? ehm-Twilight-ehm...

Strany?
241 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Goodreads ukazuje 10 častí a podľa anotácie som usúdila, že všetko sú to príbehy z Ríše temnoty o rôznych postavách a ich životoch.

O čo ide?
17-ročná stredoškoláčka Poppy sa dozvedá, že trpí rakovinou slinivky brušnej a zostáva jej pár týždňov života. Musí sa zmieriť s ortieľom neúprosnej diagnózy alebo existuje možnosť záchrany? James, Poppin priateľ, ktorý ju tajne miluje, jej ponúkne nesmrteľnú existenciu v Ríši temnoty ako upír. 
Zákon Ríše temnoty je absolútne jasný: ľudia sa nikdy nesmú dozvedieť, že ríša existuje, a jej príslušníci sa nesmú zamilovať do človeka. Porušenie zákona má strašné následky.


Humor?
Nie, práveže skôr citlivejšia téma smrti.

Nuda?
Začiatok ma absolútne pohltil, a potom prišla mierna stagnácia v podobe 50 strán, potom sa to zase rozbehlo a potom sa tam vošlo aj nejaké upírske klišé, no nakoniec sa z toho vykľul zaujímavý príbeh.

Láska?
Poppy tajne miluje svojho naj kamoša Jamesa, on tajne miluje ju, ale nesmie si to ani priznať, lebo by porušil zákony upírov. Čo mi dosť vadilo bolo, že tam nebol ani jeden jediný bozk hl. hrdinov. Nie som náročná, len jeden si prosím! 8P

Akcia?
Taká na spôsob Smithovej. Ničím výnimočným by som to nenazvala, ale príbeh si ani nevyžadoval nič väčšie, celé sa mi to zdalo, ako nejaký jemný úvod.

Napätie?
Autorka ma pri 2 situáciách prinútila plakať a vďaka Jamesovmu strachu o Poppy som si niekedy hrýzla nechty.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Čakala som niečo "väčšie", ale keďže má séria veľa častí, viem mierne klišé prepáčiť.

Čo som čakala?
Táto kniha ma zaujala kvôli téme premeniť niekoho na upíra, aby nezomrel na rakovinu. Od Smithovej som čakala aspoň nejakú priemernú trilógiu o upíroch, o to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som zistila, že ďalšie diely majú úplne iných hrdinov. To som však zistila až po dočítaní knihy a obľúbení si hl. fešáka!

Čo som dostala?
Začiatok knihy ma úplne dostal. Viac ako 100 strán som dychtivo hltala každé slovo. Autorka pekne vykreslila, čo sa stane s rodinou, keď v nej má niekto umrieť a tiež vytvorila nový upírsky svet s novými pravidlami. Po dočítaní knihy mám pocit, že ho dostatočne nerozobrala, ale keďže je to dlhá séria, určite sa o Ríši temnoty ešte veľa dozvieme.
Potom prišla trošku nudná časť hádania sa brata a upírskeho frajera. To sa dalo podľa mňa vtesnať do menej kapitol, ale dá sa to prežiť. Smrť je pre rodinu vždy veľká a tragická vec a ja som ich všetkých veľmi ľutovala.
Koniec knihy priniesol nejaké klišé s upírskym bad-boy bratrancom, ktoré mi zase nejak moc nepasovalo a myslím, že tam Ash bol len preto, lebo v 2. dieli série je to hl. postava. Páčilo sa mi však, do akej súvislosti s upírmi vložila autorka čarodejnice a na ich pôsobenie v ďalších častiach sa veľmi teším.
Tiež mám rada, ak sa príbeh rozpráva z viacerých pohľadov. Tu to boli pohľady od Poppy, Jamesa aj Phila. Nebolo to nijak oddelené a predsa som vždy vedela, koho sú ktoré myšlienky. Smithová tento prvok často využíva a mne sa páči.
Celý čas som mala pocit, že hl. postavou je upír James a nie rakovinou trpiaca Poppy (btw. to čo za meno?). Preto som si ho aj nesmierne obľúbila. Pripomínal mi milujúceho Edwarda, no s nádychom rebelantsva 8_)
Poppy mi pripadala na začiatku ako milá a sebavedomá hrdinka, no akonáhle došlo na upírstvo, stala sa nejaká natvrdlá. Nevedela som si s ňou potom už vytvoriť vzťah.
Jej brat-dvojča Philip bol taký správny oddaný starší brat, ale nejak mi do príbehu nepasoval.
Každý zhruba vie, čo má od L. J. Smithovej čakať. Napriek mojim prvotným predtuchám ma však autorka príjemne prekvapila. Príbeh bol pekne rozobratý, autorka ma vedela zaujať, James je okúzľujúci upír. Bohužiaľ, som si Jamesa natoľko obľúbila, že zistenie, že v ďalších dieloch nebude, bol pre mňa hrozný šok. Chválim však autorku, že nevyrobila ďalšiu dlhú sériu o 3 hl. postavách, ale vytvorila Ríšu temnoty (spolok upírov, vlkolakov a čarodejníc), v ktorej sú vždy iné postavy.
Mám z knihy trochu zmiešané pocity, pretože by som ju vedela rozdeliť na 3 časti, ktoré sa mi páčili každá iným spôsobom. Je to taký kratší a jednoduchší príbeh, ktorý mohol byť viac rozobratý, ale v celku je to príjemná oddychovka. Náročným čitateľom moc pasovať asi nebude, ale ak máte radi štýl Smithovej a nové nadprirodzené svety, smelo sa do tejto série pustite. Ja v nej budem pokračovať, pretože sa mi kniha zapáčila a tiež som zvedavá na 2. diel a toho upírskeho bratranca Asha, ktorého som v tejto knihe neznášala, lebo som milovala Jamesa, to je jasné 8P 


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!


E_V_E   

Komentáre

  1. Na túto autorku narážam nejako často a veľmi sa mi nepozdáva, neviem prečo. Viem, že vydáva veľa kníh, niektoré sú podľa mnohých priemerné a nudné vraj sa moc zameriava na upírov a je to strata času ale čo ja viem? Nič som od nej nečítala. Neviem, možno si aj prečítam, toto sa mi páči, ten názov a tak. A to jabĺčko je krajšie ako Twilight jabko. :DD Ten dym...a blbiny. Mám pocit, že som náročný čitateľ. Takže si počkám na to čo si chcem prečítať a toto...iba keď budem mať zlú náladu (keď mám zlú náladu moje hodnotenie je zväčša pozitívne). :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono tam zase až tak veľa upírov nie je, alebo to sa aspoň zameriava autorka skôr na vzťahy a taaak 8D ale rozhodne sa mi to páčilo 8) a 2. diel je ešte lepší 8)
      Smithová má skôr také priemerné knihy, ale tak toto je len 2 séria od nej čo som čítala a keďže to stále čítam, tak to nie je vôbec to najhoršie na svete 8) Možno keď sa dostanem k Upírskym denníkom, tak zmením názor 8D

      Odstrániť
  2. Tak Upírske denníky od nej ma nejak veľmi neohromili (teda absolútne ma neohromili), ale podľa tejto tvojej recenzie vyzerá táto séria dosť dobre.

    A taktiež nemám rada, keď sa v knihe aspoň ani raz nepobozkajú!!! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to som fakt nechápala, ako možno sa tam vyskytla nejaká veta že "A potom mi dal pusu" ale preboha, to nestačí! 8D ale v 2. dieli to je lepšie 8P
      Táto séria sa mi začína dostávať pod kožu a doslava tŕpnem, že 3ka vyjde až v júli!

      Odstrániť
  3. Ja si chcem tuto seriu dost precitat, elbo ja som jedna z mala, co mi Lisu rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež nemám až taký problém s ňou, práveže si rada od nej prečítam, ale nie sú nijako extra kreatívne. Niektoré sa mi páčia menej, iné veľmi 8) Je však pravda, že Upírske denníky ani tajný kruh som ešte nečítala, ale snáď raz 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára