Ríša temnoty #2: Prekliate sestry

BOOK


Originál: Night World #2 - Daughters od Darkness
Autor: L. J. Smith
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Mary-Lynnette, Ash
Vedl. postavy: Nefrit, Haja, Jarabina, Mark
Hl. záporáci: záhadný vrah, Rada Starších, Quinn

Žáner?
fantasy - upíri, vlkolaci, nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Vkusná a prepletená s dejom knihy.

Strany?
243 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Goodreads ukazuje 10 častí a podľa anotácie som usúdila, že všetko sú to príbehy z Ríše temnoty o rôznych postavách a ich životoch.

O čo ide?
Tri upírske sestry už nebaví život na izolovanom ostrove a rozhodnú sa utiecť. Chcú žiť rovnako ako ich teta a živiť sa výlučne zvieracou krvou. Za porušenie prísnych zákonov ich však čaká trest, ktorý príde vykonať ich brat Ash. Lenže vo chvíli, keď sa jedna zo sestier zamiluje do ľudského chlapca a Ash stretne medzi smrteľníkmi svoju spriaznenú dušu, nie je už pre nikoho cesta späť. Ríša temnoty má svoje pevne stanovené pravidlá, a kto ich nedodrží, bude za to kruto pykať. Prečo musela zomrieť teta upírskych súrodencov? Majú šancu odhaliť pravdu a zachrániť si život?

Humor?
Naproti 1. dielu som sa tu náramne zasmiala na hl. dvojici. Ash a Mary ovplývajú humorom, sarkazmom, vtipom a odvahou.

Nuda?
Táto kniha bola ešte lepšia ako 1. časť a vyše polovicu knihy som nemohla uveriť, že to skutočne napísala Smithová. Nemala som dôvod nudiť sa.

Láska?
V tejto sérii sa vyskytuje dosť častý jav nazývaný "Spriaznená duša". Nie je to klasická láska ani flirt, skôr príťažlivosť a dôvera v druhého, ktorá príde nečakane a nemôžete jej odporovať. V tejto knihe to spoznajú až 4 postavy. Pri vedľajších postavách mi to pripadalo dosť divné, ale pri hlavných to vyznelo viac reálne.

Akcia?
Veľmi vydarená na konci knihy.

Napätie?
Veľmi často som sa bála. Vyslovene som sa bála. Nielen obhrýzanie nechtov, ale ten pocit, že vás niečo sleduje v kríkoch a neviete či je to medveď, upír alebo zatúlaný súrodenec 8D

Smrť?
Áno.

Koniec?
Prekvapivé rozlúštenie vraždy upírskej tety.

Čo som čakala?
Bola som trochu opatrná, keďže som vedela, že po vydarenej 1. knihe nedostanem Jamesa a Poppy. Dostanem úplne nových hrdinov a bad-boy Asha, ktorý sa mihol v 1. časti, no neurobil zrovna dobrý dojem.

Čo som dostala?
Ako veľmi som sa mýlila! Táto časť série bola ešte lepšia ako jej predchodkyňa.
Ash je absolútne okúzľujúci bad-boy upír! Navonok drsný zabijak ovplývajúci sarkazmom, no vo vnútri predsa len niečo dobré nájdete. To dobré z neho vytiahne jedna vyvolená dievčina.
Ashove upírske sestry Nefrit, Haja a Jarabina (kde preboha chodí autorka na tieto divné mená?) boli pre mňa vedľajšie postavy. Nechceli sa riadiť pravidlami a zákonmi Ríše temnoty a tak uprchli k svojej upírskej tete, ktorá žila na vidieku, chovala kozy a bola upírskou vegetariánkou (papala len tie kozy). Na začiatku knihy sa zdalo, že budú hl. postavami a často sme videli príbeh z ich perspektívy, ale postupom času sa premenili na také kríky pre Asha a Mary.
Mary-Lynnette (ďalšie kreatívne meno, čo vám poviem...) bola veľmi príjemnou a humornou postavou. Mala dobrý zmysel pre sarkastické vtípky 8D Takúto postavu by som od L. J. Smithovej vôbec nečakala. Chvíľu som si myslela, že knihu ani nepíše táto autorka. Mary mala iskru, odvahu, guráž, vrodenú zvedavosť a skvelú povahu. Taktiež brata Marka, ktorý sa potom stal už iba zamilovaným strojom. Nič pre mňa.
Keď sa všetkých 6 postáv + mačka zišli v jednej izbe, mne kniha pripadala trochu preplnená dôležitými postavami. Navyše všetci dostali od autorky priestor na to, aby sa príbeh rozprával z ich pohľadu. Nebolo to zlé, práveže tento Smithovej prvok mám rada, ale na môj vkus fakt veľa hl. postáv.
Polovicu knihy som zhltla za jeden večer a nebola časť, ktorá by ma nenudila. Buď som sa rozplývala nad Ashovou úžasnosťou alebo som sa bála kríkov. Strach z neznámeho vraha a scény, pri ktorých sa priblbo usmievate zaručili kvalitný príbeh, ktorý som si užila. Zase sme sa dozvedeli niečo nové o Ríši temnoty a že aj súrodenecké vzťahy sa každým dňom viac utužujú.
Koniec bol akčný a prekvapivý. Autorke sa ma podarilo niekoľkokrát zmiasť a vraha som do konca knihy neodhalila. Svoje typy som menila ako ponožky a fakt som bola z konečného riešenia úplne obarená. Rozhodne som to nepredpokladala.
Som naozaj zvedavá na ďalší diel, kde ale tentoraz nebudem mať Asha ani Mary. Aj keď autorku obdivujem, ako vie poskladať kúsky životov ľudí z Ríše temnoty a v každej časti série vytvoriť iné postavy, nemôžem si už nikoho obľúbiť. Preto si túto knihu vie užiť aj čitateľ, ktorý si 1. diel neprečítal. Úplne iný príbeh a iné postavy. V knihe sa však nachádzajú isté detaily, ktoré pochopí len ten, kto čítal aj 1. diel.
Táto séria je jedna z tých lepších od L. J. Smithovej a ja vám knihu rozhodne odporúčam 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!


E_V_E   

Komentáre

  1. Fakt sa mi nechce veriť, že túto sériu kníh napísala L.J.Smith a je fakt dobrá :D Ale asi budem musieť odstrániť moje predsudky, ktoré sa vytvorili prečítaním si Upírskych denníkov a prečítať si túto sériu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som od nej čítala Temné vízie a toto a nebolo to také strašné a táto séria je naozaj slušná 8)

      Odstrániť
  2. ja mám ešte len prvú časť, tak som zvedavá, aká bude, ale mám menšie očakávania po tom, čo som počula o Upírskych denníkoch :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som UD ešte nečítala, ale po Temných víziách som tiež bola neistá, nakoniec to vypálilo celkom slušne 8)

      Odstrániť
  3. "ten pocit, že vás niečo sleduje v kríkoch a neviete či je to medveď, upír alebo zatúlaný súrodenec" to posledné :DDD
    Nefrit ešte ujde, ale Haja(pripomína mi to nejaké bojový výkrik) a Jarabina? akože wtf?
    Neviem, neviem, knihami L.J.Smith som sa už popálila, ale ak to bude v knižnici, tak si to prečítam :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie mená sú hrôzostrašné! ako ona to vysvetluje tým, že každý upír má "veľké" meno, neviem ako to vysvetliť, ale pohŕdajú obyčajnými ľudskými menami. Aj keď Ash sa mi zdá nádherné, ktovie 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára