Železná víla #1: Železný král

BOOK


Originál: The Iron Fey #1 - The Iron King
Autor: Julie Kagawa
Vydavateľstvo: Knižní klub, 2012
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Meghan
Vedl. postavy: Ash, Puk, Grimalkin, Oberon, Titania, Mab, Ethan
Hl. záporáci: Železný král

Žáner?
fantasy - víly, nadprirodzené schopnosti, bytosti

Obálka?
Kúzelná 8)

Strany?
368 strán

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to tetralógia, ktorá má ešte 3 medzinovely a takisto spin-off sériu.

O čo ide?
Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Během záchranné mise se ukáže, že Meghan je dcerou mocného Letního krále a ona samotná je pro mnoho obyvatel říše cennou trofejí. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné...

Humor?
Hašterenie a vtipné hlášky medzi Pukom a Zimným princom Ashom sú na dennom poriadku. Takisto hádanie sa medzi kráľom a kráľovnami mi prišlo totálne na hlavu, takže tam je celé to kúzlo Shakespearovej knihy Sen noci svätojánskej.

Nuda?
Keď čítate knihu do pol 4 rána bez prestávky, asi tam nebudú nudné pasáže.

Láska?
Meg si praje len nájsť svojho uneseného bračeka, ale kto by bol povedal, že najmladší Zimný princ Ash je taký hot? 8P

Akcia?
V jednom kuse na vás z kríkov vyskočia rôzne potvory, unesú vás škriatkovia a bohvie čo ešte, čo autorka pomenovala slovami, ktoré som ledva vedela prečítať. Navyše veľká akcička na konci je bod, ku ktorému sa cez celú knihu dostávame a final battle sa naozaj podaril!

Napätie?
Na každej strane.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Veľmi dobre spracovaný a neuveriteľne ma navnadil na 2. diel série.

Čo som čakala?
Nejaké potrhlé víly a knihu na motív známeho zapeklitého príbehu knihy Sen noci svätojánskej.

Čo som dostala?
Kniha ma úplne ohromila. Často som sa cítila ako v nejakom efektmi preplnenom filme, pretože moja myseľ stále vytvárala nové a nové autorkou opísané príšerky a situácie. Jej štýl ma donútil dychtivo hltať každú stranu.
Hl. hrdinka Meghan je obyčajná 16-ročná kočka, ktorá však nie je až taká obyčajná, ako sa zdá. Okrem toho, že je to looser školy a žije na prasacej farme, bez internetu, jej unesú malého nevlastného 4-ročného bračeka a nahradia ho podvržencom. Odrazu sa pred Meg otvára celkom nový svet víl (férijí), ktoré majú desivú hierarchiu a ona je čírou náhodou princezná Letného dvora. Ocinko kráľ Oberon sa totiž raz za čas nudí a tak si vytvorí nejaké dieťa so smrteľníčkou. Pripomína mi to gréckych či rímskych bohov, ktorý si raz za čas zleteli na zem a plodili deti. Meg musela poslúchať a vyžadovali sa od nej voloviny. Nenormálne som to dievča ľutovala. Ona je však odhodlaná priniesť domov bračeka a preto som k nej chovala veľké sympatie. Mám totiž tiež o 12 rokov mladšieho súrodenca a urobila by som pre záchranu sestry čokoľvek.
Puk/Robin Goodfellow je náramne vtipný človek (teda víla), na jeho hláškach som sa vždy náramne smiala. Je to ten typ najlepšieho priateľa, s ktorým je aj beh o život zábava 8D
Naproti nemu Zimný princ Ash, keď sa na vás pozrie zamysleným pohľadom a do očí vám povie: "Budem ťa musieť zabiť", na mieste sa roztopíte 8P Je to fešák 1. triedy a nebolo možné neobľúbiť si ho!
Kráľ Oberon, kráľovná Titania a kráľovná Mab sú spolu so svojím letným a zimným dvorom víl úplne na hlavu! Keď sa začnú hádať o koninách, máte o zábavu postarané. Bolo to absurdné, až som nechápala, čo sa deje. Čisté preťahovanie o moc.
Kniha je veľmi peknou kombináciou špecifických víl - majú určité nadprirodzené schopnosti, prežívajú vďaka snom smrteľníkov a zabíja ich železo. Neuškodilo by však, keby boli isté prvky vysvetlené viacej. Aj keď som už o vílach čítala, autorka nemôže očakávať, že všetci budeme poznať všetky pravidlá vílieho sveta.
Čo si zapamätajte navždy - s vílami neuzatvárajte dohody a poriadne si premyslite, či sa s nimi vôbec zapletiete! To isté platí aj o zákernej hovoriacej mačke Grimalkovi, ktorý sa na 1. pohľad zdá byť milý, ale je to zákerná manipulatívna cica! Ale aj tak som si ho obľúbila, je to zlatíčko 8P
Cez celú knihu je hl. dôvodom všetkého nájsť a priviesť domov malého Ethana. Meg sa nezastaví pred ničím a aj keď sa trasie strachom, je odhodlaná bojovať.
Čomu som absolútne nemohla odolať, bolo predstavovanie si princa Asha ako Orlanda Blooma v Pánovi prsteňov 8D Len mal čierne vlasy. Keď si predstavíte skoro na každej postave v knihe veľké vykulené oči a špicaté uši elfov, nedá sa na všetkých nesmiať 8D
Myslím si, že má táto kniha dosť originálnych prvkov (aj keď sú niektoré prebraté) a tiež poriadnu dávku akčných zápletiek. Takisto sympatických hrdinov a zaujímavý vílí svet. Nenormálne sa teším na 2. časť série a knihu vám odporúčam 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. jéj pekná recenzia :) Ani som nevedela, že to už vyšlo v češtine :) Rozhodne je to pekná kniha na pohľad, ako sa zdá tak aj čítanie je kvalitné, tak sa do toho možno aj čoskoro pustím, keď je to preložené :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Eeee já už se na Železného krále strašně těším, ale nemám k tomu se k němu dokopat. Spíš mám doma další tunu knih a nevím, kterou číst první..! :D Proč jsem si jich nakoupila tolik? :D Tvoje recenze mě navnadila ještě víc, než samotná obálka knihy. :D Vždycky si přečtu bodíky, na které chci znát odpověď, takže jsem ráda, že kniha není nudná, a že ji budu taky číst do ranních hodin. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ju tiež veľmi dlho odkladala, lebo víly, no, povedzme, že sa nemusíme 8D ale tak nakoniec ma k prečítaniu donútili škaredými slovami na túto knihu 8D a nakoniec mám ja na ne len samé dobré slová 8) takže radím, aby si ju uprednostnila 8P ja som rada, že som tak urobila.

      Odstrániť
  3. Přemýšlím o tom, že když má teď Knižní klub zvýhodněný komplet 1. a 2.dílu, že si sérii pořídím, protože u nás v knihovně stále nemají ani první díl. A když navíc čtu, že se ti knížka tolik líbila... Ještě uvidím, jestli si oba díly koupím! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som neváhala! Ja teraz netuším, kde zoženiem 2. diel, lebo peniažky teraz na to nie sú a knižnica je u nás na prd 8D fakt som v koncoch úplne!

      Odstrániť
  4. Na tuhle knihu už mám dlouho zálusk, ale v knihovně je nesehnatelná a kupovat si ji nechci :) hold si musím počkat ))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrá recenzia. Ja som žiadnu nepísala, lebo som veľmi nevedela, čo do nej dať. Akurát teraz mám rozčítanú dvojku, ale nejako sa neviem pohnúť ďalej. Vôbec ma tie pasáže, kde nie je Ash nelákajú :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si viem predstaviť, Ash urobí veeeľmi veľa 8P Ale aj tak chcem moc 2ku 8)

      Odstrániť
  6. Manipulatívna cica! Mrazivý fešák! :D
    Tú knihu chcem stále viac a VIAC...mňau...ach, toto sa mi páči. Tá vília tématika ma síce troška prenasleduje ale už ten názov mi vraví, že awww, to si musím prečítať. Že to bude super.
    :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to super 8D Keď budú konečne peniažky, tak si knihu aj pokračovanie určite kúpim, mám ju len ako e-book 8(

      Odstrániť
    2. E - book je síce neskonalo praktická vec, nedokáže však nahradiť ten pôžitok z pravej knihy, ešte k tomu, keď ide o tak dobre vyzerajúcu knihu. :D
      (mohlo by byť viac sviatkov na obzore, v tom čase je prínos peňazí od rodiny citeľnejší a ja sa necítim blbo pretože sa to patrí obdarovať blížneho :D)

      Odstrániť
    3. Tiež si myslím, že v ruke držať to je poklad 8) ale aj tak si tú knihu raz kúpim a pokračovanie tiež, ale aspoň to mám prečítané 8) ani som nevedela o akú super knihu prichádzam.

      Odstrániť
    4. Zase sa nemôžeme čudovať, keď tých kníh je tak veľa, rátajúc tie, ktoré chceme prečítať. Je až príliš ľahké prehliadnuť dobrú knihu. Inu, od toho sú tu našťastie ostaní knižní maniaci, ako by sme to bez nich len dokázali... :D

      Odstrániť
  7. Vidíš na tuto knihu jsou často rozporuplné recenze, tak nevím nevím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja sa prikláňam k tým kladným 8D Ona ti musí sedieť a nevadiť téma. Inak je všetko v poriadku. Od toho to závisí. No a mne sa to páčilo 8)

      Odstrániť
  8. tvoja recenzia ma hrozne navnadila :) Knihu práve čitam a velmi sa mi to páči :) som zatiaľ len na 90 strane :) je to moja prvá česká kniha takźe ju čitam o čosi pomalšie :€

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som veľmi rada, že si sa do toho pustil, podľa mňa je to skvelé 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára