Črepiny duší

BOOK


Originál: Shattered Souls
Autor: Mary Lindsey
Vydavateľstvo: CooBoo, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Lenzi/Rose
Vedl. postavy: Alden, Zak, Race, Maddi, Izzy
Hl. záporáci: Smith

Žáner?
fantasy - duchovia

Obálka?
Nádherná! Ona ma v prvom rade prilákala. Šaty z ruží a celkový smutnejší nádych 8)

Strany?
299 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
V roku 2014 by mal vyjsť 2. diel série.

O čo ide?
Lenzi počuje hlasy a má vízie - vízie o náhrobných kameňoch, povodniach a chlapcovi s kovovo sivými očami. Zdá sa, že jej nikto nemôže pomôcť - dokonca ani jej priateľ Zak. Potom však stretne Aldena, chlapca zo svojich predstáv, ktorý jej prezradí, že ona je človekom schopným komunikovať s blúdiacimi dušami a pomôcť im. A že on bol po celé storočia jej ochrancom. Teraz Lenzi čaká ťažké rozhodnutie: Zak alebo Alden, život alebo smrť. Lenže čas sa kráti. Zlovoľná duša chce Lenzi zničiť a zabije ju, ak sa nerozhodne.

Humor?
Pár vtipných hlášok.

Nuda?
Na začiatku bolo trochu ťažšie sa začítať, lebo niektoré veci som nechápala alebo som potrebovala vysvetliť aj detaily, ktoré tam chýbali.

Láska?
Akonáhle naplno prepuknú iskry medzi Lenzi a Aldenom máme sladký romanťák s mierne zakázanou láskou. Navyše sa tam potuluje ešte Lenzin frajer Zak, takže o vzťahové problémy nie je núdza.

Akcia?
Exorcizmus, duchovia, výmena duší... hlavne ku koncu je to celkom akčné.

Napätie?
Je tam pomenej kludných scén, keď postavy nerobia nič, takže väčšinu času máte nervy a problémy s duchmi.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Myslela som, že to skončí slušnou akciou, čo sa mi aj splnilo, ale ono tam bolo pridané ešte aj nejaké to vysvetľovanie a preto sa mi zdá celý príbeh vlastne pekne ukončený.

Čo som čakala?
Vôbec ma nezaujímalo, o čom kniha je. Hlavné bolo mať tú nádhernú obálku doma! 8D

Čo som dostala?
Táto knižka je rozhodne zaujímavo napísaná. Je to príbeh o duchoch, ktorý majú nevyriešené veci na zemi a len hl. hrdinka im dokáže pomôcť v klude prejsť na druhú stranu. Pritom jej pomáha jej Ochranca, ktorý ju ochraňuje hlavne pred zlými duchmi, ktorých posadla nenávisť a odplata. Veľmi sa mi páčilo, že existuje určitá Rada, ktorá usmerňuje reinkarnované duše a dokonca dávajú body za každého ducha, ktorého tento Hovorca s Ochrancom oslobodia. To mi už potom neprišlo ako vyššie dobré poslanie, ale skôr vypočítavosť nejakej firmy. Celý ten nápad a systém je však veľmi zaujímavý a má rôzne pravidlá a zákony. Takisto prechod duší do tela Hovorcu nie je zrovna najpríjemnejší a živo som si vedela predstaviť, ako sa muselo pri tých vstupoch a výstupoch trpieť.
Hl. hrdinka Lenzi (v minulom živote Rose) sa chovala niekedy dosť iracionálne, hlavne ak išlo o vzťahy k chlapcom. Počuť duchov nie je síce príjemné, ale Lenzi sa mohla viac sústrediť na oslobodenie duší. Zo svojich minulých životov si nepamätala nič, takže všetko bolo ešte komplikovanejšie, preto som s ňou súcítila, keď si musela odhalenie tajomstiev vlastne vynucovať.
Alden nebol pre mňa typ chlapca, ktorého by som chcela mať pri sebe. Nebol to zlý človek, práve naopak, lenže na to, že prežil niekoľko storočí, sa vo vzťahoch choval ako puberťák.
Knižka bola pre mňa v istých chvíľach nezáživná. Niežeby sa nič nedialo, ale nebolo to pre mňa dostatočne zaujímavé. Napriek tomu celkový príbeh ma bavil a štýl rozprávania autorky mi sadol. Navyše koniec bol naozaj zaujímavý a páčila sa mi Lenzina odvaha a schopnosť postaviť sa sama za seba. Autorka vysvetlila všetko a dotiahla detaily. V tejto knihe sa dočkáte duchov aj exorcizmu aj napätia a strachu, no máte tu aj romantické scény, ktoré sú však vždy doprevádzané nejakými problémami. Privítala by som však viac tej vášne či sladkého cukríčkovania. Bolo to všetko také vážne a komplikované. Napriek tomu (alebo vďaka tomu) sa kniha číta veľmi dobre a odporúčam vám ju.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Jeeeeeeeeeeeeeee už sa tešíím :) Dorazím Rezistenciu a prečítam si toto :) Chcem niečo menej akčné, ale pritom záhadné a zaujímavé :) Vidím, že toto bude tá správna voľba :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toto si určite musím kúpiť, už len kvôli tej obálke :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hej, hej, to ako vyzerá ma parádne nakoplo...kúpiť či nekúpiť? Čakala som čo mi na to napíšeš...a asi bude najsilnejším ťahúňom obálka. Keď budem niekedy chcieť príbeh o duchoch (okrem Anny), vyskúšam túto knihu. :P :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mňa to ešte stále čaká na poličke a neviem sa k nej dokopať, možno práve kvôli tomu, že to pokračovanie je ešte v nedohľadne. Rok je strašne dlhá doba...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ono je to ale celkom dobre uzavreté a pôvodne ani nemalo byť pokračovanie, ale peniaze sú mrchy 8D

      Odstrániť
  5. To bude trvať toľko, kým vyjde ďalší diel? Jednotka vyšla v 2011 a dvojka až 2014? Fúha...
    "dokonca dávajú body za každého ducha, ktorého tento Hovorca s Ochrancom oslobodia" - toto mi príde ako s Tesco clubcard, kde ľudia získajú body za každý nákup -_- :D
    Ale asi si knihu čoskoro prečítam, kamoška mi ju už požičala, takže čaká len na prečítanie =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no ono to malo byť jednodielne, dosť nahnevaný sú tam všetci na Goodreads 8D

      Odstrániť
    2. a na čo presne sú nahnevaní? že to bude alebo že to bude trvať tak dlho? :D

      Odstrániť
    3. že to bude a že ako dlho budú čakať 8D oni chceli jednodielne 8D a keď už budú mať pokračovanie, tak je ďaleko 8D

      Odstrániť
  6. Tuhle knihu bych si chtěla přečíst. Pěkná recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pěkná recenze. Taky jsem po knize zatouzila spis diky obálce a tematice. Každopádně to z toho co píšeš tak určitě stoji za přečtení, ačkoli má i slabší stránky. Rozkodne se těším AZ si ji přečtu. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj :-) neviete kedy víde druhá časť ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň. Bohužiaľ, ja viem tak, že sa vydať 2. diel po sk nechystajú.

      Odstrániť
    2. Dakujem za odpoved.A neviete či po česky ho vydaju ? :-)

      Odstrániť
    3. tam je myslím rovnaká situácia

      Odstrániť

Zverejnenie komentára