Tweetni mi!

BOOK


Originál: Adorkable
Autor: Sarra Manning
Vydavateľstvo: IKAR, 2012
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Jeane, Michael
Vedl. postavy: Barney, Scarlett, Bethan, Roy, Heidi, Kathy, Shen, Melly, Alice
Hl. záporáci: -

Žáner?
román

Obálka?
Modrá je dobrá, ale modelka veľmi nezodpovedá autorkinmu popisu hrdinky.

Strany?
207 strán deja

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Nie.

O čo ide?
Jeane Smithová je blogerka, kráľovná sekáčov a charitatívnych výpredajov. Má vlastnú lajfstajlovú značku Adorkable, pol milióna followerov na Twitteri, ale v škole ju považujú za chodiacu módnu katastrofu. Je výstredná, provokatívna, nemožná. Ani náhodou nezapadne medzi spolužiakov, na ktorých sa díva zvrchu, lebo sú nudne rovnakí – všetci sa rovnako obliekajú, rovnako myslia.
Michael Lee je školská hviezda, vzorný študent, idol dievčat, skvelý futbalista, zlatý chlapec svojich rodičov.
Nemajú vôbec nič spoločné. Tak prečo sa stále bozkávajú?


Humor?
Veľmi často a schuti som sa smiala 8D

Nuda?
Nie! Príbeh bol vždy zaujímavý a aj keď sa riešili nejaké pubertálne vzťahy, vždy to bola sranda.

Láska?
Jeane a Michael majú veľmi zvláštny vzťah, vlastne ani nemajú vzťah, nenávidia sa. A ja milujem vzťahy, ktoré sa vyvíjajú z nenávisti 8D Samé vzrúšo a vášeň. Rozhodne nie je núdza o bozkávacie či sexuálne scény. Autorka sa nebojí popísať celý priebeh sexu či komplikované vzťahy medzi dvoma diametrálne odlišnými ľuďmi.

Akcia?
Nie.

Napätie?
Pri hádkach.

Smrť?
Nie.

Koniec?
Veľmi zaujímavý vývin a autorka veľmi pekne vyjadrila hl. myšlienku odlišnosti ľudí.

Čo som čakala?
Knihu som veľmi chcela, proste láska na prvý pohľad. Čakala som, že ma ohúri aj keď som čítala len anotáciu.

Čo som dostala?
Absolútne bombový príbeh! Kniha je skvelá! Nemohla som sa od nej odtrhnúť. Veľmi verne vykresľuje odlišnosť teenagerov a celkovo ľudí, že mnohí sa nechajú vliecť davom a boja sa experimentovať či povedať názor. Navyše je to veľmi aktuálne téma - blogovanie, twitter, facebook a bohviečo ešte, čo momentálne patrí k tejto generácii mladých a ovplyvňuje im život.
Hl. hrdinka je typ človeka, ktorého keď stretnem, utečiem. Je taká výstredná, extravagantná a proste iná, že by ma zdrbala pod čiernu zem za to, že mám rada čiernu farbu. Typ človeka, ktorý sa rozumie do veľa vecí a má svoj názor, ktorý nič nezmení a neradno sa s ňou hádať. Na takú vyšperkovanú osobnosť by som ja nemala nervy. Keď ju spoznáte bližšie, uvedomíte si, že je vlastne dosť osamelá a byť zbožňovaný celým národom nie je až také super, keď nemáte s kým stráviť Štedrý deň. Nakoniec mi Jeane bola sympatická, pretože prechádzala fázami vzdoru a experimentovania a mala odvahu na to, aby išla za svojím cieľom a povedala každému, čo mala na srdci. S takou povahou sa nečudujem, že bola v 17-stich rokoch najznámejšou blogerkou a twitterkou a lajfstajlovou poradkyňou, ktorej agentúry platili, aby im venovala aspoň kúsok času! Úprimne som jej často závidela, ale všetko má aj svoje záporné stránky. Rozhodne je to zaujímavá osobnosť, ktorá sa len tak ľahko nenájde.
Michael bol taký typický-netypický chlapec. Niekedy mi bol sympatický, inokedy som ho chcela zaškrtiť. Pri jeho hádkach s Jeane som vôbec netušila, na koho strane mám byť, lebo obaja mali v niečom pravdu. Jeho rodina je však skvelá a celkovo to bol taký dobrák.
Príbeh sa točí hlavne okolo Jeane a Michaela a ich nevšedného vzťahu a zároveň sa odhaľujú zákutia ľudskej psychiky a správanie teenagerov. Autorka naozaj verne opísala všelijaké situácie a verila som jej každé slovo. Som si istá, že v danej oblasti mala veľa naštudovaného a nepísala drísty, ktoré vytiahla z rukáva, ale naozaj sa vyzná v tom, čo do knihy napísala. Príbeh sa rozpráva raz z pohľadu Jeane a raz z pohľadu Michaela a preto je fascinujúce sledovať, ako je rovnaká situácia vnímaná ženou a mužom úplne odlišne.
Jeane je výstredná, je extravagantná, experimentuje a nebojí sa ničoho, oslovte ju a pripravte sa na papuľnatosť a útoky na vašu nudnosť a úbohosť vášho života. Aj ona ale má svoje slabiny a musíte byť veľmi výnimočný, aby ste sa k nim dostali. Ona je proste Adorkable!
Knihu jednoznačne odporúčam - je to jednodielne, skvelé, pútavé, smiešne, zaujímavá, no jednoduchá téma a z príbehu sa dá vyčítať veľa z psychologického rozpoloženia ľudí v rôznych situáciách. Kniha má veľké čaro a iskru.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Dobre, sľubujem, že keď knihu nabudúce uvidím rovno si ju kúpim.

    Zaujal ma ten text - anotácia, už dávnejšie najmä taký ten akože zlý charakter Jeane ma nadchol.
    O takých, ktorí ma možno nervujú ale majú vlastnosti, ktorými urážajú a štvú, o tých sa skvelo číta a sú zaujímavejší ako dobráčikovia.

    A toto by ma bavilo. :D Síce som sa bála, že to bude iba táka blbosť ale vyzerá to nakoniec úplne opačne. Som rada.
    Keď nájdem čas, prečítam si to. Hah.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na začiatku hl. postava úplne kopírovala teba! Prisahám, že som mala pocit, že sa bavím s tebou 8D Potom to už bolo trošku iné, ale podobá sa na teba hl. hrdinka, určite by ťa to bavilo 8)

      Odstrániť
    2. A potom že tá moja paranoja v otázke, či ma niekto špehuje je iba vymyslená. :D
      No dobre, aj mne sa niektoré postavy podobajú na iných (hlavne charakter môjho otca a mojej babky je v knížkách veľmi rozšírený) toto nebudem rozpitávať ďalej (ach, bála by som sa ísť v noci na wécko, tie zvláštne pocity sú svine).

      Fajn. pridané na zoznam už len pre fakt, že sa mám celkom rada (a tiež preto, že mne podobné postavy až nezdravo rada študujem).
      A budem sa baviť. Supeer. (poslednou dobou som si zvykla na knihy, ktoréma rozosmejú. A mienim si toto udržať pri sebe čo najdlhšie). ;D

      Odstrániť
    3. 8D Ja som sa nasmiala hlavne na tých hádkach a tá irónia celá a tie hlášky 8D
      Sú knihy, kde sa v duchu smejem po celý čas, ale taká kniha, ktorá ma donúti nahlas a silno sa zasmiať či vyprsknúť smiechom v istých chvíľach je väčšinou lepšia 8D Mám z nej lepší pocit teda.

      Odstrániť
    4. Čiže toto je jedna z tých s nálepkou "hlasitý smiech, beybe", dúfam. :D Pretože tento zoznam je u mňa...taký...prázdny.
      Hej, ja sa často uškŕňam a v duchu smejem (nepriznávam to, môj forever stone face je skrátka príliš dobre známi).

      Ale tie knihy, pri ktorých sa nahlas smejem. To už áno! Dovolím si povedať, že Modrá jako safír taká je. Pretože je...mala som problém nadýchnuť sa, tak sa smejem. Uff. :D
      Dúfam, že s Tweetni mi to bude podobné. :)

      Odstrániť
    5. Také knihy mám aj ja radšej, ale každá má svoje kúzlo 8) Na som sa smiala ešte aj pri Na pul cesty do hrobu a Zlodejka duší 8)

      Odstrániť
  2. Tak toto určite musím mať!!!! :) Keď som túto knihu prvýkrát videla, pomyslela som si - čo to je za blbosť. Ale teraz ju čím ďalej, tým viac chcem! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tušila, že to bude také niečo teenagerské, ale nakoniec ma to nadchlo 8)

      Odstrániť
  3. Vypadá to skvěle :) už přidávám do knih k přečtení ))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Už to konečne chcem aj ja :D ale nemám peniaze. Dúfam, že to čoskoro niekto naskenuje a hodí na net :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lákaš ma na porušenie autorských práv? 8D
      Ja som si ju kúpila za poukážku, čo som vyhrala 8) Tiež by som sa k nej inak nedostala 8D

      Odstrániť
  5. vypadá to zajímavě díky za typ :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Rozhodně to zní zajímavě :D.Také mám ráda, když se to vyvíjí z nenávistí...hned to mám trošku jinou jiskru :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak název by mě nijak nezaujal, ale když jsem si přečetla tuhle recenzi... Já ji chci!!! Hrozně moc!:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8_) To ma teší, že som presvedčila 8) Dúfam, že nebudeš sklamaná 8)

      Odstrániť
  8. Mne sa ta knižka veľmi páčila :) Ani som nečakala že bude až taká dobra :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára