Akadémia temna #3: Rozdelené duše

BOOK


Originál: Darke Academy #2 - Divided Souls
Autor: Gabriella Poole
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Cassandra (Cassie)
Vedl. postavy: Randžit, Isabella, Jake, Richard, sir Alric Darke, Estelle, Patrick, Ajša, Jusuf, Cormac
Hl. záporáci: Sara, neznámi vrah

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Krásny Istanbul v pozadí, ale tie postavy sa mi tam nepáčia.

Strany?
274 strán deja

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to tetralógia.

O čo ide?
Tretí diel napínavej tajomnej série. 
Smrť prenasleduje Darkovu akadémiu aj do starobylého mesta Istanbul, kam sa tento semester presťahovala.
Štipendistka Cassie Bellová je ohromená krásou mesta, ale nemá čas si ju vychutnávať. Zmieta sa medzi starou láskou a novým vzťahom. Musí si vybrať medzi privilegovaným svetom Vyvolených a oddanosťou k svojim najlepším priateľom. Cassie stojí pred osudovým rozhodnutím, ktoré jej môže zmeniť život raz a navždy. Medzitým sa mestom prikráda vrah a podozrenie môže padnúť na kohokoľvek.... 


Humor?
Kniha je o dosť depresívnejšia alebo skôr taká smutnejšia ako jej predchodkyne. Vtipné hlášky však naďalej prichádzajú od (ktovie na koho strane je) Richarda.

Nuda?
Vôbec, hltala som každé slovo!

Láska?
Randžit sa s Cassie rozišiel kvôli ich zlým duchom, ale stále k sebe niečo cítia. O Cassie však majú záujem aj iní a ona sa snaží posunúť ďalej. Veľmi jej to nejde. Isabella je zase zdrvená z Jakeovho odchodu z Akadémie, takže aj tu je citeľná depresia.

Akcia?
Na konci, ako v každom dieli.

Napätie?
Pobehuje tam vrah a plávajú na povrch tajomstvá, takže je tam napätia dosť.

Smrť?
Áno, bola som zdrvená, ako sa autorka nebála zabíjať.

Koniec?
Smutný, ale akčný.

Čo som čakala?
Bola som nadšená 2. dielom, takže som sa s radosťou vrhla na 3. diel série.

Čo som dostala?
Niektorí Vyvolení študenti Darkovej akadémie nesú v sebe ducha niekoho iného. Ten sa musí raz za čas kŕmiť životnou energiou obyčajných ľudí a za to prepožičiava svojim "hostiteľom" krásu a špeciálne schopnosti.
Hl. hrdinkou je Cassie Bellová, ktorá má v sebe iba polku ducha a to zapríčiňuje isté "chyby". Estelle sa s ňou rozpráva, navádza ju na svoje túžby, prebúdza v nej hnev, ale takisto sa u nej prejavila telekinéza (schopnosť pohybovať vecami mysľou). Veľmi sa mi páčilo, že je Cassie odlišná. Musí sa trápiť s namysleným duchom a ešte riešiť aj svoje problémy. Keďže nie je bohatá, veľa ľudí ju odsudzuje a vyháňa, ona sa ale drží dobre a vie, komu má dôverovať. Páči sa mi, že je taká reálna a nerobí ani unáhlené závery ani nepravdivé obvinenia. Dokonca aj jej milostný život nie je samá ružová záhrada. Randžit sa s ňou rozišiel, čo znáša veľmi zle, ale snaží sa ísť ďalej.
Veľkým problémom knihy sú Randžit a Jake. Treba sa o nich stále strachovať a tým pádom je tento diel o niečo depresívnejší. Nie je to však nič na škodu, práve naopak, perfektne som precítila tú atmosféru strachu a napätia. Len mi bolo ľúto chuderky Isabelly.
Bolo skvelé, že autorka si zachovala spôsob objavovania nových tajomstiev a záhad. Tak ako v predchádzajúcich dieloch, zaoberala sa najprv jedným problémom a po vyriešení tam vložila nový. Nezabudla však pripomenúť ten starý problém a nakoniec spolu všetko krásne súviselo. Niektoré veci som odhadla hneď, boli očividné, len Cassie ich nevidela, ale v mnohom som sa úplne zmýlila a bola som z toho rozčarovaná.
Bola som v šoku aj zo zistenia, že je v tejto knihe toľko mŕtvych. Autorka sa nebojí pozabíjať nevinných, aby dosiahla vysoký stupeň napätia a smútku. Bola som veľmi prekvapená koncom, pretože som tipovala úplne iného vraha a bola som z toho celého smutná. Zároveň som musela uznať veľké plus autorke, že ma takto vtiahla do príbehu, dovolila mi obľúbiť si hrdinov a potom mi naservírovala balíček kapesníkov.
Nápad s Vyvolenými je originálny a zvláštny a bola som nesmierne rada, že sme sa konečne dozvedeli niečo z histórie. Sú tam určité záhadné artefakty a tá honba za tajomstvami a vyriešeniami sa mi veľmi páčila. Vždy som mala o čom špekulovať.
Autorka napísala úžasnú knihu, urobila na mňa veľký dojem a rozhodne patrí táto séria k mojim obľúbeným a nesmierne sa teším na posledný diel série. Každý, kto začal túto sériu čítať, si nesmie nechať ujsť zvyšné diely. Ktorí ešte nezačali - mali by ste to napraviť.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!


E_V_E   

Komentáre

  1. To se mi líbí:) myslím, že si je přečtu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Túto som ešte nečítala. No ale som zvedavá ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na trojku už se chystám:)
    I když mě předchozí díly tolik nezaujaly.. Ale byly to hezké oddychovky:D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ešte si musím prečítať dvojku, ale vyzerá to dobre :D a máš pravdu, tie postavy na obálke sú hrozné, dolná časť je ešte dobrá, ale tamtí hore...to dievča by možno ešte ušlo, ale na čo tam pchali toho chlapa?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nechápem ani ja aj tie okuliare...nemá to žiadny efekt 8D ale obsah je skvelý 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára