Drahokamy #3: Zelená jako smaragd

BOOK


Originál: Edelstein Trilogie #3 - Smaragdgrun
Autor: Kerstin Gier
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Gwendolyn
Vedl. postavy: Gideon, Charlotte, Xemerius, Leslie, pan Geogre, Lucas, Lucy, Paul, pan Whitman, teta Glenda, teta Maddy, Grace, Caroline, Nick, doktor White, Falk de Villiers, lady Arista, madam Rossini, Lavínia
Hl. záporáci: hrabě Saint Germain, Rákóczi, lord Alastair

Žáner?
YA, fantasy - cestovanie časom, nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Krásna, romantická.

Strany?
401 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Všetky 3 knihy sú na plátne pod jedným filmom - Rubinrot.

Má pokračovanie?
Je to posledný diel trilógie.

O čo ide?
Gwendolyn má zlomené srdce. Zdá se, že Gideonovo vyznání lásky bylo pouhou fraškou, aby šel na ruku jejich úhlavnímu nepříteli, hrozivému hraběti Saint Germainovi. Ale pak se stane něco naprosto nepochopitelného a Gwennin svět je vzhůru nohama. Ji i Gideona čeká dech beroucí úprk do minulosti, a taky menuety, paruky, kordy a divoké pronásledování a nad tím vším se vznáší otázka, zda se dá stav pokojové fontány vůbec léčit… (pozn. Xemerius se velmi obává, že nikoliv.)

Humor?
Gwendolyn aj Gideon majú nezameniteľný osobný charakter a ironické hlášky. Leslie aj Xemerius im veľmi pekne sekundujú. Nájdu sa aj veľmi vtipné momenty iných vedľajších postáv.

Nuda?
Ani jedno slovo! Všetko je tak veľmi napínavé, tajuplné a romantické.

Láska?
Napriek tomu, že v recenzii na 2ku som bola na Gideona naštvaná, usúdila som, že to bol veľmi pekný ťah od autorky a rovnako ako Gwendolyn som krásne naletela. Samozrejme, že som názor zmenila a totálne som sa do neho zalúbila, to sa nedá inak 8)

Akcia?
Nájdu sa mnohé vyhrotené situácie a na konci som skoro omdlela.

Napätie?
Prakticky vždy. Či už tie skvelé hádky alebo "už si dajte pusu!" momenty alebo "čo znamená tá ďalšia divná šifra?" momenty.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Neuveriteľne nádherný a nečakaný!

Čo som čakala?
Z predchádzajúcich dielov série som bola nadšená, takže som sa okamžite pustila do posledného dielu.

Čo som dostala?
Autorka vytvorila veľkolepú trilógiu! Jej štýl vyrozprávania príbehu je úžasný. Gwendolyn proste melie a melie a Gideon je jedinečný! Táto nemecká autorka má talent a som rada, že nám ho ukázala.
Cestovanie časom je vždy záhada. Je to niečo veľmi komplikované a existuje mnoho vysvetlení a prekážok. Autorka si s tým dala naozaj veľkú námahu, aby všetky časy klapli a boli správne a detailne popísané. Síce som ju nejako extra nekontrolovala, lebo to sa pritom množstve dátumov a miest moc nedá, ale vždy som vedela, kde hrdinovia sú, čo riešia a aké tajomstvá a odhalenia sa prepletajú.
Nebola kapitola, kde sa čitateľ nedozvie niečo nové alebo nedostane krásnu romantickú scénu. Kniha síce zapadá do fantasy žánru, ale je to pre mňa asi najromantickejšia séria, akú som doteraz čítala. Tie situácie a dialógy, problémy a hádky - všetko mi vyčarúvalo úsmev na tvári a strašne by som si priala byť na mieste Gwendolyn, pretože taký život, ako má ona, hoci aj s problémami s časom a aj s Gideonom dokopy, by som brala všetkými desiatimi!
Záver trilógie sa podaril, ako inak, na výbornú. Máte v knihe aj akciu, šermovanie, skvelé hlavné postavy, humorné a ironické hlášky, duchov, plno tajomstiev, velice komplikované rodiny a pokrvné putá, veľkého zlého záporáka a lásku, ktorá naozaj prekoná čas (teraz už chápem to "Láska nezná čas" na obale kníh).
Nemôžem povedať jediné zlé slovo na túto knihu. Hl. postavy sa vám usadia v srdci a riadia celý príbeh. Napriek tomu nie sú menej dôležité aj skvelé vedľajšie postavy, ktoré čo-to prispejú do odhalení a celkového deja.
Autorka servíruje tajomstvá po kúskoch, aby sme ich poriadne pochopili a páči sa mi, že čitateľ často vie to, čo postavy ešte nevedia. A ešte aj tak ma dokázala autorka prekvapiť. Knihu som prečítala za 1 deň, pretože je pútavá, zaujímavá, s dobrým a perfektne využitým potenciálom a so skvelými postavami.
Môžete si tipnúť záver hocikoľkokrát, aj tak sa budete mýliť. Tu mi už nevadil ani ten krátky časový úsek, v ktorom sa kniha odohrávala, pretože je tu jeden veľký problém a jedno veľké zalúbenie sa a to predsa netreba riešiť 4 roky, lebo bude mať séria 4 diely. Blbosť! Stačí to dobre rozvrhnúť a pekne podať a človek si nevšimne také hlúpe detaily.
Rozhodne si nenechajte ujsť záverečný diel tejto skvelej, napínavej a romantickej série. Vrelo odporúčam!


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Aj ja som si túto sériu zamilovala a rozhodne sa k nej budúcnosti vrátim. Presne takto treba písať, sviežo, ľahko a vtipne. A ten záver bol fantastiký, keď už človek nič prekvapivé nečakal, tak to autorka poslednými vetami úplne zabila, skvelé. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ale že úplne a ešte ten epilóg 8D som mala 5 minút pusu otvorenú! 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára