Draki #3: Návrat

BOOK


Originál: Hidden #3
Autor: Sophie Jordan
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Jacinda
Vedl. postavy: Will, Cassian, Tamra, Miram, Deghan, Lia, Corbin
Hl. záporáci: enkrosi, lovci

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti, draci

Obálka?
Prenádherná, ako majú aj predchádzajúce časti série.

Strany?
253 strán deja + venovanie, citát a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to záverečná časť trilógie.

O čo ide?
Draki svorka je ohrozená – enkrosi, neľútostní vedci pátrajúci po jej tajomstvách, zajali Cassianovu sestru Miram a sú ochotní ju detailne preskúmať, aby zistili všetko o jej druhu. Jacinda po spojení s Cassianom intenzívne vníma jeho pocity a prežíva tak všetku jeho bolesť. Ona aj Will sa rozhodnú svorke pomôcť.
Bude výprava lovca a skupiny draki úspešná? Podarí sa im spolu zachrániť Miram? Je možné, že v cieli na nich čaká niečo oveľa, oveľa hrôzostrašnejšie než enkrosi...


Humor?
Nie.

Nuda?
Nie, vždy som bola vystrašená a napätá.

Láska?
Jacinda a Will sú krásny pár, ktorý bojuje o svoje šťastie. No vyjavuje sa aj krásna stránka Cassiana a musím priznať, že si ma v tomto dieli získal.

Akcia?
Omnoho viac ako v predošlých častiach, veľmi sa mi páčili boje medzi drakmi a lovcami.

Napätie?
Na každej strane, útek a boj o život je sprevádzaný lovením a nebezpečenstvom.

Smrť?
8_(

Koniec?
Veľmi podarený, niekomu sa môže zdať otvorený, ale myslím si, že sme dostali odpovede na všetko a nie je to tak, akoby sa život postáv skončil touto trilógiu, proste sa ide ďalej 8)

Čo som čakala?
Veľmi som sa tešila na záverečnú časť série, ktorá sa mi naozaj dostala pod kožu.

Čo som dostala?
Táto séria je pre mňa výnimočná. Milujem drakov a ich forma v tomto príbehu - potomkovia bájnych drakov - je veľmi zaujímavá. Niekedy som nadávala nad vzhľadom týchto drakov. Ono je to popísané dobre a čitateľ si to vie predstaviť, lenže to čo si má predstaviť, sa mu nepáči. Draci sú pre mňa odjakživa veľké nebezpečné stvorenia. Tu majú veľkosť ako ľudia, len majú krídla, šupiny a určité nadprirodzené schopnosti. Trošku som si to prispôsobovala, ale nakoniec si myslím, že to autorka vymyslela kreatívne, pretože predsa len to nie sú tí praví draci z minulosti, ale ich potomkovia, ktorí sa dokonca menia na ľudí, takže určitým spôsobom by mali byť modifikovaní 8D
Páčila sa mi odvaha hl. hrdinky Jacindy, ktorá je ohnivým draki. Bojovala za svoju lásku aj za priateľov a postavila sa voči enkrosom a lovcom. Odvaha ide ruka v ruke aj so šialenosťou, takže sa nemožno diviť, že akcie, ktoré vymýšľala boli životu nebezpečné.
Will bol pôvodne lovec drakov, ale nikdy vlastne lovcom ani nebol, lebo vždy ho draci fascinovali a nechcel im ubližovať. Ako malý vážne ochorel a jeho otec ho vyliečil krvou drakov, ktorých ulovil. Will okrem úplného uzdravenia získal aj schopnosť ovládnuť zem a silu. Stal sa z neho taký polovičný drak. Veľmi sa mi páčilo, že ovládal zem. Ja osobne som zaťažená na príbehy, kde niekto ovládala silu zeme 8D A tento sexi ex-lovec je skvelým príkladom super chlapca a hrdinu.
Cassian - princ drakiov, hrdý a veľký ónyx - ma však tiež nenechal chladným. Napriek tomu, že som v predchádzajúcich dieloch bola dosť proti jemu a jeho konaniu, tu ukázal, aký dobrý, verný, milý a starostlivý môže byť 8)
Konečne sme mohli nahliadnuť aj do myslí nemilosrdných enkrosov a autorka pekne vykreslila to, čomu ja hovorím strach z neznámeho. Sú to iba vedci, ktorí sa boja neznámeho, lenže to neznáme sa zase bojí ich.
Sama autorka mi spôsobovala jeden šok za druhým. Boli to hlavne dosť veľké nebezpečenstvá a ich následky, ktorými ma prilepila ku knihe lepiacou páskou. Je tu teda dosť akcie a hlavne útek a chuť prežiť. Byť takto štvaný, ako nejaká lesná zver, pričom ste drak premieňajúci sa na človeka, je nespravodlivé!
Aj keď mnohí zastávajú názor, že toto je iba priemerná séria s nevyužitým potenciálom, mne sa zaryla pod kožu naozaj hlboko. Sú tu síce občas deprimujúce monológy, ale mne sa celá tá atmosféra a autorkin štýl písania proste páči. 3. časť série, tak ako aj jej predchodkyne, vo mne vyvolala mnoho emócií naraz. Vždy sa niečo deje, niečo sa rieši a pritom je to aj romantické aj smutné. Tento diel bol navyše extra smutný.  Oceňujem, že sa neriešia žiadne školské záležitosti ani diktatúra svorky. Autorka to veľmi dobre rozvrhla. V 1. dieli sme spoznali Jacindu a Willa spolu s lovcami, v 2. dieli zase svorku a jej hrozný režim a v 3. dieli vyvrcholilo nebezpečenstvo od lovcov. Takto sme sa teda dozvedeli všetko zo sveta mocných Draki.
Koniec by ste mohli nazvať otvoreným, ale ono je to akoby životy postáv proste pokračovali ďalej, skončilo sa jedno nebezpečenstvo, ktoré sa v budúcnosti určite znova objaví, no čitateľ si to vie domyslieť všetko sám.
Túto knihu vám rozhodne odporúčam. Ja som v nej našla všetky odpovede na moje otázky, ako aj skvelé nové postavy a skvelý záver nabitý akciou a smútkom. Kto to máte rozčítané, neváhajte sa do posledného dielu pustiť a kto ste ešte nezačali, určite by ste mali. Jednak tie prenádherné obálky!!! a takisto originálny nápad, zaujímavé postavy a dobré spracovanie príbehu.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media!



E_V_E   

Komentáre

  1. Nevrav. Prvý diel ma vlastne nanadchol a ani som to od tej knihy neočakávala. No pohrávam sa s myšlienkou, že kúpim tieto dva diely lebo jeden je extra deprimujúci a ten druhý zase akčný...cez Jacindzu sa prenesiem...ach. Fakt neviem. Je veľa iných kníh, ktoré by som rada čítala. Keď budem mať raz nejakých sto eur nazvyš :D
    No dobre. Alebo tá druhá možnosť - prežijem bez toho aby som vedela koniec. Veď ma to nezabije...(i keď dozvedieť sa o tej svorke niečo viac...hm...hm.xD)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite to stojí za prečítanie, ale mne sa hl. hrdinka páči, takže keď ty ju nenávidíš, tak neviem no... 8D
      Ale zase treba uznať, že tu sa správala už omnoho normálnejšie ako predtým. Nie sú tu až také očividné citové výlevy, ide fakt o ten boj o život 8)

      Odstrániť
  2. Tak teda, netušila som, že kniha už vyšla, ale po tejto recenzii, sa k nej musím dostať. Jóoj, mám toľko čítania a ty si ma teraz tak nalákala, že snáď ani nezaspím. :) (beda ti, ak sa mi to nepodarí - zajtra idem na 7.30 do kostola) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D Nechcela by som 8D
      No ja som sa namiesto učenia zaoberala touto knihou, takže na seba nadávam 8D ale zase oplatilo sa! Kniha sa mi naozaj páčila 8)

      Odstrániť
    2. Dobrá správa: zaspala som. :D A knihu mám už rezervovanú ;)

      Odstrániť
  3. No teda, nakoniec to celé vyzerá lákavo :D Dneska som rozčítala druhú časť ( prepáč, prepáč, prepáč asi na strane 43 je malinký fliačik od čokolady :( som nešikovna) a zatial sa mi to páči :) teší ma že nás autorka vrátila do prostredia svorky, tak som zvedavá aké to tam bude :) a vzhľadom na moju blbu naladu, mi ani Jacinda nebude vadit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri čítaní sa nepapá moja milá 8D 8D 8D nevadí, prežije to 8D
      Hlavne, že ťa to viac baví ako predchádzajúca časť 8)

      Odstrániť
  4. Sakra, ještě jsem se nedostala ani k jedničce:D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aj ja túto sériu milujem ale k 3. časti som sa ešte nedostala.
    To tam naozaj niekto zomrel???? Nechcem vedieť kto :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nechaj sa prekvapiť 8( Je to ale smutnejšia kniha práve kvôli tomu, ale myslím, že to autorka takto vymyslela naozaj dobre, fakt som také niečo nečakala.

      Odstrániť
  6. Já taky ještě nezačla ani jedničkou :D pořád je na skladě:D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No dobre, asi sa dneska po druhej časti Džínsového denníku pustím do druhej časti Draki :D to aby som si švihla =D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja tuším, že Jacinda mi zase bude liezť na nervy, ale ak už pre nič iné, tak kvôli Cassianovi si to prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No v tejto 3ke má dosť podstatnú a dobrú rolu 8) aj som si ho obľúbila 8)

      Odstrániť
  9. Ach, Bože, jak já se na tu knížku těším! Snad nezklame, kamoška nechce nic prozradit... Už abych jí měla! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Knihu se taky chystám číst až si ji koupím.Máš to moc pěkně napsáno. :) Už se na ni těším. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Recenzi na třetí díl jsem nemohla nikde najít...jsem ráda že jsem už našla :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára