Nadpozemská #2: Zasvätená

BOOK


Originál: Hallowed #2
Autor: Cynthia Hand
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Čítané v jazyku: CZ (neoficiálny preklad)

Hl. postavy: Clara
Vedl. postavy: Tucker, Christian, Angela, Clarina mama a otec, Wendy, Jeffrey
Hl. záporáci: Čierne krídlo

Žáner?
fantasy - anjel

Obálka?
Nádherná 8)

Strany?
344 strán

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Záverečný diel trilógie sa volá Boundless #3.

O čo ide?
Pokračovanie úspešnej knihy Nadpozemská. 
Clara sa vzoprela svojmu poslaniu a rozhodla sa z horiaceho lesa zachrániť Tuckera. Odhalí však Christianovo tajomstvo: je tiež anjelom. Spojenie medzi Clarou a Christianom sa prehlbuje, ako keby ich k sebe viazalo osudové puto. Clara ale ľúbi Tuckera a rozhodne sa s ním zostať. Situáciu zhoršuje nová vízia, v ktorej sa Clara so svojimi blížnymi ocitá na pohrebe – zúfalo sa snaží zistiť, koho stratí. Je možné zmeniť budúcnosť? Zachrániť toho, kto má zomrieť? Je možné beztrestne odmietnuť splnenie poslania? Dokáže Clara bojovať s Čiernym krídlom, ktorý ju sleduje a zahaľuje svojím nekonečným smútkom? Bude konečne Clara zasvätená do tajomstiev vlastného osudu, dozvie sa od svojej mamy všetko, čo jej zatiaľ bolo zatajované? Clara musí byť statočná – temné sily sú stále nablízku...


Humor?
Vtipy do knihy prináša hlavne bláznivá Angela a Christian, ale ide skôr o pár ironických či vtipných poznámok, nebolo tu toľko humoru ako v 1. dieli.

Nuda?
Nepovedala by som. Vždy sa dialo niečo zaujímavé, aj keď to zrovna nebolo akčné. Bola tam aj romantika, aj nervy na hrdinov, aj tajomstvá a odhalenia.

Láska?
Tucker, môj milovaný úžasný Tucker 8_) a Christian, ble...
Clara sa nachádza na pokraji s nervami, lebo obaja ju chcú a ona pritom nechce byť ako nejaké filmové či knižné hrdinky s milostnými trojuholníkmi. Ona miluje Tuckera, ale niekto vraví, že sú si s Christianom osudom určení. Tak teraz, chce ju on len preto alebo je v tom aj niečo viac? A čo môže ona ponúknuť smrteľnému Tuckerovi? Aj keď nemusím Christiana, napriek tomu, že to nie je bad boy, je to proste anjelik 8D takmu palce nedržím! Vedela som však pochopiť Claru. Tucker je len človek a ona je anjel. Pre neho je príliš nebezpečné potulovať sa v jej svete, no ona ho miluje. Christian naproti tomu mi prišiel veľmi dotieravý, ale aj tam je určité spojenie. Niekedy som bola proste z tých 3 už na nervy. Autorka to však dokázala celkom vkusne vyriešiť a nikdy som nemala pocit, že by bola Clara sviňa, ktorá sa pohráva s citmi oboch chlapcov.

Akcia?
Až na pár výtržností Čierneho krídla tu akciu moc nenájdete.

Napätie?
Rozhodne to bola smutnejšia knižka ako 1. diel. Malo to väčší nádych smrti, no vždy sa vynorila aj láska.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Smutný! To bolo hrozné. Netrpezlivo očakávam 3. diel!

Čo som čakala?
Na pokračovanie najlepšej anjeloviny, čo som čítala, som sa veľmi tešila, ale netušila som, čo nové by mohla autorka dať do príbehu.

Čo som dostala?
Zasvätená je veľmi vydarené pokračovanie skvelej anjeloviny.
Hl. postava - Clara, ktorá je miešanec anjela a človeka, nesplnila svoje poslanie z vízie - zachrániť Christiana z horiaceho lesa. Niežeby zomrel alebo čo, ale on proste uletel. Aké bolo jej veľké prekvapenie, keď zistila, že Christian je tiež anjel a zachrániť ju je jeho poslaním! Tak teda išla rýchlo zachrániť svojho milovaného Tuckera z druhého horiaceho lesa/ranča. V 2. dieli série dostane novú víziu, v ktorej sa hovorí, že stratí niekoho milovaného. Asi si viete predstaviť, ako je z toho na nervy. Pritom rieši veľkú romantickú dilemu. Miluje Tuckera, ale Christian má byť jej osudom. Prečo jej to len ten Boh robí?
Musím priznať, že som si niekedy pripadala ako v nervydrásajúcom milostnom trojuholníku, ale autorka vedela vždy všetko veľmi pekne vyriešiť. Nebola som síce vždy spokojná, ale ani som nehádzala knihu o zem. Musela som si však raz za čas dať oddych od čítania, pretože to rozdeľovanie anjelov na polovičných, tretinových, štvrtinových bolo pre mňa mätúce a tak som si nejaké väčšie odhalenia tajomstiev musela vždy chvíľu nechať prejsť hlavou. Už som čakala, kedy sa objaví nejaký osminový či osemnástinový anjelik. Bola som ale rada, že sme dostali kopu nových anjelov a veľa z ich histórie a hierarchie.
Bola som zmätená aj z tajomstva Clarinho mladšieho brata Jeffreyho. Pripadal mi ako veľmi zlatý a milý chlapec, ale tu mal aj on nervy na kúsky. Všetko malo smutnejší a depresívnejší charakter. Vízia a smrť boli prítomné všade, preto boli romantické scény veľmi vítané.
Nebola však žiadna scéna, ktorá by ma položila na zadok. V 1. dieli to bolo to nádherné randenie Clary a Tuckera a všetko to nové okolo anjelov. Tu som neustále dumala nad tým, čo vlastne chce to Čierne krídlo a prečo má ten a ten zomrieť. Koniec ma trochu sklamal. Dúfala som v nejaký veľký final battle, ale musela som sa spokojiť s pohrebom.
Postavy sú premyslené, majú iskru a charakter, riešia starosti, problémy a radosti ako normálni ľudia a preto mi boli vlastne všetci sympatickí. Nepamätala som si všetky podrobnosti z 1. dielu, preto som ocenila začiatok, kde autorka pripomenula udalosti z knihy pomocou Clariných vtipných poznámok. Bez 1. dielu série sa však táto kniha čítať nedá napriek tomu, že všetko je vždy vysvetlené a dotiahnuté do detailu.
Autorka má krásny štýl písania, vie ma dokonale vtiahnuť do príbehu a ničím ma neunudí. Vie čo robí a robí to dobre. Príbeh Clary je zaujímavý a vždy sa z neho dozvedáme niečo nové o anjeloch a ich histórii. Kniha ma bavila, užila som si ju a prečítala ju za 2 dni. Myslím, že táto kniha je predpríprava na nejaký veľký boj s Čiernymi krídlami. O to viac sa teším na 3. diel a sériu vám odporúčam.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Tiež sa teším na tretí diel. Určite to bude akčnejšie, ale vlastne je mi to jedno, aj keby tam nebola akcia, autorka píše veľmi dobre, takže sa aj pokojné pasáže čítajú príjemne a rýchlo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jsem pozadu! :/ Ještě jsem nečetla ani jedničku. :D Ne, musím se do té série už konečně pustit. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadá to hrozně moc zajímavě a kdybych neměla dvě stě miliard knih na přečtení do školy, tka by toto bylo určitě jedna z knih, které si chci přečíst :).
    Jinak máš pravdu, prostě všechno vždycky nějak dopadne :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D To poznám, mám to nejako rovnako, toto som prečítala v škole za 2 dni 8D Neplánovala som, ale bolo to zaujímavejšie ako prednáška 8D

      Odstrániť
  4. Ďalšia knižná séria, ktorú asi každý okolo mňa číta/čítal a ja sa na ňu len chystám :/ Ale aspoň vďaka vašim pekným recenziám (i tvojej:))) viem, že sa mám načo tešiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bože, to mi pripomína, že sa už konečne musím pustiť do tejto série!! Akosi nestíham čítať všetky pecky a pripadám si úplne pozadu :D ..Treba napraviť, asi sa mám na čo tešiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež veľa nestíham 8D
      Určite sa máš na čo tešiť 8) Toto je taká správna anjelovina 8)

      Odstrániť
  6. Christian ble :D málem jsem umřela smíchy, ale stopro souhlasím!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8) Niežeby bol extra zlý, ale proste Team Tucker 8P

      Odstrániť

Zverejnenie komentára