Jamie Baker #1 - Being Jamie Baker

BOOK


Originál: Being Jamie Baker
Autor: Kelly Oram
Vydavateľstvo: Bluefields, 2010, e-book
Čítané v jazyku: EN - moja 1. knižka čítaná v anglickom jazyku 8_)

Hl. postavy: Jamie
Vedl. postavy: Ryan, Becky, Mike, Mr. Edwards, Jamieina mama a otec
Hl. záporáci: Carter, Paige

Žáner?
YA - nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Nádherná až na to, že Jamie má mať zelené vlasy, ktoré si farbí na čierno.

Strany?
353 strán

Filmové spracovanie?
Nie (veľká škoda!).

Má pokračovanie?
Novelka Kissing Jamie Baker, ktorá ukazuje bozk Jamie a Ryana z pohľadu Ryana a pokračovanie - More Than Jamie Baker vyjde v roku 2014.

O čo ide?
Jamie Baker je monštrum. Nevysvetliteľná kombinácia vôle Matky zeme a vedy. Jamie sa stala nehoda, pri ktorej zomrel jej priateľ. Ona sa pritom dostala do kontaktu s nebezpečnými toxickými látkami a elektrickým vedením. Nezomrela, ale získala nadprirodzené schopnosti, ktoré rada nazýva prekliatím. Pri rozrušení či hneve okolo nej vybuchujú veci poháňané elektrinou, získala rýchlosť, obratnosť, silu, zosilnený sluch, zrak, chuť a vôňu. S rodičmi sa presťahuje do nového mesta, kde sa z vlastnej vôle stane outsiderkou a samotárkou. Je tu však Ryan a jeden bozk. Kvôli nečakaným iskrám medzi nimi sa Ryana nevie zbaviť. Akoby mohla Jamie viesť s niekým plnohodnotný vzťah, keď je tu nielen riziko odhalenia, ale aj nebezpečenstvo, že dotyčného náhodou upečenie elektrinou?

Humor?
Táto kniha je nesmierne vtipná. Veľmi často som sa válala smiechom nad dialógmi Ryana a Jamie, no takisto nad monológmi Jamie, ktorej myšlienky boli často depresívne, ale aj veľmi vtipné.

Nuda?
Absolútne nie! Knihu som mala prečítanú za 2 dni a s tým, že je to moja 1. knižka v angličtine a nielen že som rozumela skoro všetkému, ale som si knihu aj náramne užila.

Láska?
Ryan, ach Ryan...prečo ty neexistuješ??? To je tak zlatý, milý, verný, láskavý, sexi, úžasný chlapec, že som sa rozplývala len keď som si predstavovala jeho úsmev, ktorý nám Jamie opísala. Z tej postavy je určite každý na vetvy, to sa nedá inak! A navyše je dobrý od srdca. Nespráva sa ako bad boy, ale vyžaruje z neho šmrnc a vtip. Jeho neustále pokusy dostať Jamie boli strašne vtipné a zároveň romantické. Ešte som nečítala o nikom, kto by ma AŽ TAKTO dostal 8_)

Akcia?
Autorka po prvotnom riešení a načrtnutí vzťahov zasadila do príbehu reportéra z Jamieinho starého mesta, ktorý bol problémom. No najviac akcie bolo na konci, keď sme dostali poriadnu otočku v deji!

Napätie?
Neustále. Jamie je veľmi náladová a má hrozné výkyvy, preto je často nervná, drzá a hádky s Ryanom či sebanenávisť sú na dennom poriadku.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Nenormálne prekvapivý! Dopomohla k tomu skvelá akcia a tiež posledné romantické strany 8)

Čo som čakala?
Už veľmi dávno ma zaujal námet aj obálka tejto knihy. Strašne som si ju chcela prečítať, autorku každý vychvaľuje, ale kniha sa neprekladala ani na internete. Až som si pri prezeraní svojich e-bookov otvorila súbor s touto knihou a na chvíľku som sa začítala. Na chvíľku... 8D

Čo som dostala?
Táto kniha je úplne super! Je mojou 1. anglickou a nemohla som si vybrať lepšie. Autorkin štýl písania je mi sympatický a okamžite ma vtiahla do deja. Slová nie sú náročné a z kontextu sa dá všetko veľmi ľahko pochopiť.
Hneď na začiatku nám Jamie rozpráva, aká je neobyčajná a aká musí byť vôli tomu osamotená. No a potom je tam stávka 2 chlapcov. Ak Ryan (úžasný sexi quarterback) za 10 minút dokáže presvedčiť outsiderku Jamie Bakerovú, aby ho pobozkala, môže zobrať na ples Becky, o ktorú chlapci bojujú. Trochu zaujímavá stávka nie? Tak to príde aj Jamie a keďže už rok nikoho nepobozkala a Ryan je proste presvedčivý fešák, nastane ten najlepší bozk na svete. Jamie okolo seba vydáva iskry a istý druh elektrického napätia a Ryan je z nej celý hotový. Neexistuje šanca, aby toto dievča nedostal. A tak sa začína príbeh, ako sa Jamie a Ryanovi zmenil celý život 8)
Jamie je úžasné dievča. Veľmi som si ju obľúbila. Má hrozné výkyvy nálad a preto som často čítala o hádkach medzi ňou a Ryanom. Všetky boli nesmierne vtipné, pretože Ryan je veľký optimista a zlatíčko. Jamie má často sebadeštruktívne a sebanenávistné stavy a človek sa jej ani nemôže čudovať. Má schopnosti, kvôli ktorým nemôže ísť ani na rande a myslí si, že zabila svojho priateľa a tak sa každému vyhýba a od nikoho nechce nič. Ale je to "hottest girl in the school" 8D Ja mať tak coolové schopnosti, už dávno by som s nimi cvičila a snažila sa ich využiť. Samozrejme, je to veľmi nebezpečné a vláda sa o nej nesmie dozvedieť, inak by nebola nič len experiment. Veľmi som s ňou súcítila a chápala som, prečo sa chová tak, ako sa chovala. Ak nerátam tie zaujímavé schopnosti, bola dosť reálna. Napr. pozerá v nedeľu ráno kreslené rozprávky. Má aj super rýchlosť a tak, keď si Jamie ide zabehať, znamená to prechádzku cez 3 štáty a z každého donesie mame magnetku (moja mama tiež zbiera magnetky 8D). Jej situácia nebola najlepšia, ale keby sa naučila viac ovládať, mohla mať priateľov. Niekedy sa ľutovala až príliš, ale na to je tam predsa Ryan, aby z nej ten pesimizmus vytĺkol 8D Ten chlapec bol proste úžasný. Krásne romantické vtipné dialógy, odvaha a priateľstvo - takého chalana proste nezoženiete.
Celý príbeh je veľmi emocionálne založený a hlavne na začiatku sa zaoberáme iba Jamie a Ryanom. Neskôr prídu aj nejaké problémy s odhalením a nenávisťou spolužiakov. Jamie sa akoby prihovára k čitateľovi a tak mu predstavuje svoj príbeh. V istých momentoch mi kniha vohnala slzy do očí. Náramne som sa pri nej bavila a zároveň rozplývala. Autorka je proste veľmi talentovaná. Dokázala ma prikovať ku knihe a s napätím očakávať neočakávané. Vložila skvelé dialógy, monológy, situácie, akciu a brutálne romantické scény! Túto knihu vám jednoznačne odporúčam. Angličtina je tu veľmi ľahká a z knihy budete unesení!

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. To vypadá zajímavě, tvoje recenze mě nalákala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, určite odporúčam, mne sa to veľmi páčilo 8)

      Odstrániť
  2. vypadá to zajímavě ... bohužel nemám čtečku, takže e-booky jsou pro mě zapomenutá krajina divů :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež nie, ale okopírovala som si text z netu do wordu. Je to voľne prístupné, tiež čítačku nemám, ale rada by som raz 8)

      Odstrániť
  3. Už jsem se rozhodla a nejdéle o víkendu se na tu knížku vrhnu! :D Protože to jinak po tvé recenzi nejde! :D Ó, na Ryana se tedy neskutečně těším. :D A ty se těš na Kylea z V is for Virgin, to je taky neuvěřitelný zlatíčko. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozhodne sa máš na čo tešiť 8D Ja som sa do Ryana zalúbila! 8P

      Odstrániť
  4. Úplne súhlasím, táto knižka sa aj mne veľmi páčila. Kelly Oram píše skvelo a myslím si, že Jamie Baker je o dosť lepšie ako V is for Virgin. Ja sa napríklad veľmi teším na Chameleona, čo bude zrejme nejaká kombinácia fantasy a dystópie - čítala som prvú kapitolu a hneď ma to dostalo!
    Inak gratulujem k prečítanie prvej anglickej knižky. Nemohla si si naozaj vybrať lepšie, je to relatívne jednoduché čítanie a žiadne zložité slovné spojenia. Ja som už prečítala v angličtine dosť kníh a stále mám dojem, že do niektorých ako keby autorky hľadali čo najnepochopiteľnejšie výrazy v slovníku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. P.S. Videla si obálku na druhý diel? Ten je tiež úžasný! :D

      Odstrániť
    2. Ďakujem 8) Naozaj sa z toho veľmi teším 8) už teraz mám trošku väčšie sebavedomie a skúsim rozhodne aj iné knihy v aj 8) toto ostane moja srdcovka navždy 8)

      Videla som obálku 2ky, ale táto bordová sa mi páči viac 8D Strašne sa na to teším, čítala som aj ten krátky Ryanov pohľad na bozk, aj to bolo skvelé 8) Len strašne ďaleko je vydanie 2ky až január 2014, to bude peklo dovtedy a pri čítaní asi ešte viac, pretože je v anotácii načrtnutý milostný trojuholník, to dúfam nebude nič veľké, lebo Ryana nikto nenahradí! 8P

      Odstrániť
  5. To je niečo! Ja som si myslela, že to je len obyčajná teenagerská contemporary a tu zrazu nadprirodzené schopnosti! Nalákala si ma! Veru hej, idem sa na ňu hneď mrknúť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to dosť o vzťahoch, ale hl. hrdinka "ovláda" elektrinu, takže nájdeš tam aj tie fantasy prvky. Rozhodne to je ale skôr také veľmi super YA 8) Odporúčam.

      Odstrániť
    2. idem si to akurát hľadať. čítala som od autorky V is for Virgin a celkom fajn to bolo. a toto vyzerá ešte lepšie. :)

      Odstrániť
  6. Blahoželám k prvej prečítanej anglickej knihe :)
    Tá anotácia znie skvele, kombinácia akcie, nadprirodzených schopností, romantiky a vtipu nemôže byť zlá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ta knířka mě celkem zaujala..asi si ji přečtu..akorát se mi nelíbí grafický návrh obálky knihy..ale za to ty nemůžeš! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páči obálka, len postava má mať čierne vlasy, takže to je asi iba aby sa vyzdvihla kniha, ale mne sa tá farba páči 8)
      Samozrejme ružová nesedí každému 8D

      Odstrániť
  8. Neviem, kniha ma nejako moc nezaujala... Ani anotácia, ani obálka. A hoci tvoja recenzia je super, tak ani tá. Neviem, možno si raz knihu prečítam, ale tak skoro to nebude (a nielen preto, že je len v angličtine)
    Aj ja by som už chcela prečítať niečo v angličtine. Ale najprv chcem čítačku, musím šetriť, stopnem si kupovanie kníh :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, podľa mňa by sa ti tam tá romantika páčila 8)
      Ja tiež musím stopnúť nakupovanie 8D už je to neúnosné...

      Odstrániť
  9. Zaujala ma už dávnejšie. Áno, áno ak raz budem mať náladu na romantiku a budem sa chcieť tváriť, že sa učím angličtinu toto je jasná voľba. Vyzerá to tak nejak...sympaticky. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vôbec to nie je náročná angličtina a mala som to prečítané dosť rýchlo, kludne by si sa na to mohla dať, môže ti to potom poslať 8P

      Odstrániť

Zverejnenie komentára