Nástroje smrteľníkov #2: Mesto popola

BOOK


Originál: The Mortal Instruments #2 - City of Ashes
Autor: Cassandra Clare
Vydavateľstvo: SLOVART, 2013
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Clary, Jace
Vedl. postavy: Simon, Alec, Isabelle, Luke, Magnus Bane
Hl. záporáci: Valentine, démoni

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti, bytosti, upíri, vlkolaci, víly, anjeli, démoni, YA

Obálka?
Slovenská je vkusná, ale originály sú naj.

Strany?
408 strán

Filmové spracovanie?
V roku 2013 príde do kín 1. diel série.

Má pokračovanie?
Áno, zatiaľ je častí v originále 6.

O čo ide?
Clary si želá, aby sa jej život vrátil do normálnych koľají. ALe čo je normálne, keď je Tieňolovkyňou vraždiacou démonov, jej mama leží v kóme vyvolanej čarami a zrazu všade naokolo vidí Dolnosveťanov, ako sú vlkolaci, upíri či víly? Keby nechala tento svet za sebou, mohla by sa venovať svojmu skutočnému priateľovi SImonovi. Tieňolovci sa jej však nechcú vzdať - hlavne jej nádherne neznesiteľný brat Jace. Aby Clary zachránila svoju mamu, musí sa spojiť s nebezpečným Tieňolovcom Valentinom, ktorý je pravdepodobne šialený, určite nebezpečný a navyše je to jej otec. V New Yorku sa však dejú zvláštne veci. Niekto vraždí deti Dolnosveťanov. Je aj za týmto Valentine? A ak áno, o čo mu vlastne ide? Keď zmizne aj druhý z Nástrojov smrteľníkov - Meč smrteľníkov - prichádza desivá Inkvizítorka, aby si posvietila na Jacea. Ako ho má Clary zachrániť?

Humor?
Krásne ironické poznámky Jacea. Vtipný je však aj čarodejník Magnus (Krasomil).

Nuda?
Trochu na začiatku, kde som sa potom na týždeň zasekla, ale potom som sa do toho dostala a knihu prečítala na jeden hlt.

Láska?
Clary a Jace sa jednoznačne milujú, ale nemôžu byť spolu, keďže sú brat a sestra. To dokáže zabiť romantiku 8D Navyše je tam dotieravý Simon, ktorý sa pchá tam, kde nemá.

Akcia?
Ale brutálny final battle na konci! Všade samí démoni a Tieňolovci! No aj v iných častiach knihy sa nachádzajú akčné scénky.

Napätie?
Neustále. Hlavne medzi hl. hrdinami.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Strašný, mám chuť autorku proste prizabiť. Cassandra Clare je majsterka debilných koncov!

Čo som čakala?
V 1. dieli som bola úplne zhrozená z konca, kde vysvitlo, že Clare a Jace sú pokrvní súrodenci. To bolo hrozné! Veď to je incest preboha. Nemohla som odolať a musela som si pozrieť spoilery na Wikipedii, aby som sa ukludnila nejakým logickým vysvetlením. Preto mi trvalo dosť dlho, kým som sa odhodlala ísť na 2. časť série.

Čo som dostala?
Aj keď som teda vedela niektoré tajomstvá zo spoilerov, rozuzlenie mnohých častí ma proste šokovalo. Autorka ma dokázala vtiahnuť do deja a stále gradovať napätie. Navyše som nedokázala normálne vnímať vzťah Clary a Jacea. Tam predsa nemôže byť romantický vzťah, keď sú súrodenci! Tento fakt síce všetko kvalitne domotal a poskytol autorke dobré pole pre tajomstvá a dejové zvraty, ale celkovo sa mi to tam nepáči, lebo sa mi potom ťažko predstavuje celý ten incest 8D Chápete, prečo som sa musela pozrieť na spoilery?!
Postavy mi všetky náramne vyhovujú. Clary je z celého nadprirodzeného sveta mimo. Jace je úžasný týpek, ktorého som si proste zamilovala a zistila, že má pod drsným povrchom dobré srdiečko. Simon mi velice liezol na nervy, ale tým, čo mu autorka urobila, si u mňa získala veľa plusových bodov. Alec a Isabella sú veľmi dobré vedľajšie postavy a Magnus (po česky Krasomil) je nehorázne zlatý gey a najmocnejší brooklynský čarodejník 8P Valentine je strašný záporák, je dokonalý! Pri Valentineovi a Inkvizítorke som mala pocit, akoby som čítala o Voldemortovi a Ubridgeovej! Myslím, že sú si proste strašne podobní!
V knihe sa vyskytuje vždy niečo nové, miesta a boje sa vždy obmieňajú a dobre striedajú. Veľa sa riešia aj vzťahy postáv, z ktorých som ja chytala už infarkt. Autorka to má veľmi dobre premyslené a všetko jej veľmi pekne zapadá do seba. Akčný koniec a boj na vyše 2 kapitoly som si náramne užila a veľmi dobre sa predstavoval. Z toho budú brutálne filmové efekty!
Dej je vyrozprávaný z mnohých pohľadov a tak viete, čo sa deje s každou dôležitou postavou zvlášť a aj keď sú spolu. Dáva nám to potom detaily do celkového príbehu série.
Táto séria má skvelý nápad - Tieňolovci, upíri, vlkolaci, víly, čarodejníci, démoni - máte tu snáď všetky možné tvory a vždy si môžete vybrať stranu. Aj tak si myslím, že sa všetci spiknú proti Valentineovi, ale to si musím prečítať až v 3ke 8) Sériu vám rozhodne odporúčam, tento diel sa mi páčil dokonca viac ako 1. časť.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Tuto sérii bych si chtěla přečíst :-) krásná recenze :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Určite odporúčam, je veľmi zvláštna a zaujímavá 8)

      Odstrániť
  2. Hej, na konci jedničky mě Cassandra taky dobře odrovnala, pět minut jsem na to čuměla jak puk a říkala si jen "to ne, to ne!" :D Brousím si na dvojku zuby, tak snad jí stihnu ještě tento měsíc... A zase ta obálka, mhm! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si musela po 1. dieli kuknúť na Wikipedii spoilery, lebo som bola úplne mimo 8D

      Odstrániť
  3. Ten ich vzťah je na tom asi najlepší :D Dobre, je to trochu nechutné, pokiaľ nevieš, ako to bude pokračovať, ale aj tak... ja som ešte takúto zápletku v knihe nečítala - nebola to len hlúpa výhovorka, prečo nemôžu byť postavy spolu, ale konečne niečo poriadne! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, to je fakt, ja som bola z toho na nervy 8D

      Odstrániť
  4. Někdy si říkám, proč těch knih je tolik?... Další série, kterou bych si ráda přečetla a nevím kdy. :/

    Jinak pokud se stále chceš zúčastnit projektu Re-reading VA, tak v menu na mém blogu máš data, kdy se co čte. Ty začínáš až druhým dílem, takže do 6. 5. máš čas. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto za to určite stojí 8)

      Ďakujem, dúfam, že nepohladnem namiesto VA sérii - Mesto kostí, to má tiež 6 častí 8D

      Odstrániť
  5. Tento druhý diel ma bavil viac ako prvý, ale stále to bolo pre mňa tak trochu sklamanie (proti tým očakávaniam, ktoré som mala). No Jace a jeho hlášky sú super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola po konci 1tky mierne sklamaná, ale táto 2ka ma teda o to viac dostala 8)

      Odstrániť
  6. TMI je výborná séria, mne sa v tejto knihe najviac páčila tá scéna vo víliom svete, tá je moja obľúbená :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To bolo srandovné 8D mne asi ten rozsiahly boj na lodi 8)

      Odstrániť
  7. Přesně tak! Mělo by se zakázat na cchvíli vydávání knížek, abych stihla přečíst všechny české i světové klasiky a všechny série, co chci :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No neviem, o čo všetko by sme prišli 8D ale mohli by sme mať vuac času na čítanie 8D

      Odstrániť
  8. Voldemort a Umbridgeová :DDDD Ale ak sa nad tým zamyslím, tak si aj celkom trafila =D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. To oni sú vážne súrodenci? to je fakt zamotané :/ veď to potom nemôžu byť spolu, to by bolo divné

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no je to veru zamotané trochu 8D táto linka v príbehu sa mi tam nepáčila ako jediná.

      Odstrániť
  10. Ak si prečítam celú sériu Nástroje smrteľníkov, dozviem sa presne ako je to vlastne medzi Clary a Jaceom?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára