Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

BOOK


Originál: Hundraaringen som klev ut genom Fonstret och forsvann
Autor: Jonas Jonasson
Vydavateľstvo: IKAR, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Allan
Vedl. postavy: Julius, Benny, Alice, komisár, Kráska, Žralok, Bosse, Amanda

Žáner?
román

Obálka?
Krásna a nezvyčajná.

Strany?
321 strán deja + citát a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Nie.

O čo ide?
Mysleli vy ste si, že sa mohol rozhodnúť skôr a mal byť natoľko chlap, aby svoje rozhodnutie oznámil okoliu. Ale Allan Karlsson nikdy dlho o veciach nemudroval.
Sto rokov Allan zneisťoval svet iba tým, že bol. Teraz je konečne voľný.

Humor?
Taký jednoduchý nesilený.

Nuda?
Na začiatku ma to chytilo, potom mi už prekážali menšie písmenká a politika.

Láska?
V malej miere.

Akcia?
Nie.

Napätie?
Ani veľmi nie.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Taký milý, jednoduchý.

Čo som čakala?
Na knižke na najprv zaujala obálka a bola som zvedavá, čo také sa dá napísať o 100-ročnom starčekovi.

Čo som dostala?
Kniha je životopisom pána Allana. Opisuje udalosti počas 100 rokov Allanovho života. Ide to pekne postupne od narodenia až po domov dôchodcov, z ktorého Allan v deň svojich 100. narodenín utiekol za dobrodružstvom.
Veľmi sa mi páči, že v knihe prebiehajú 2 časové roviny. Viete, čo sa deje v súčasnosti, no zároveň sa hl. hrdina retrospektívne vracia do minulosti. Autor nám pomaly ukazuje celý Allanov život po kúskoch. Navyše sa dozvedáme aj skrátené informácie o živote ostatných postáv. Kto sa v knihe vyskytne, ten má svoj životný príbeh, dokonca aj slonica Sonja. Postavy sa dokonca prepletajú a niektoré sa poznajú z minulosti.
Je to naozaj netradičný príbeh, 300-stranový opis života pána Allana, ktorý bol vskutku produktívny. Allan má veľmi milú osobnosť a zaplietol sa aj do mnohých politických udalostí, poznal známych ľudí a prežil všetko možné na rôznych zaujímavých miestach. Osobne sa mi viac páčilo čítať o prítomnosti, kde sa Allan s ukradnutým kufrom (s obrovskou hotovosťou, ktorá patrila zločincovi) potuloval po svete. Zoznámil sa s Juliusom (známym starším zlodejom), s Bennym, ktorého využili ako šoféra a s Kráskou, svojráznou staršou ženou, ktorá veľa nadáva a schováva doma slona. Neskôr sa pridali ďalší ľudia a za pätami je im komisár, ktorý hľadá 100-ročného starčeka. A po ceste sa vyskytne niekoľko nečakaných problémov, ako napríklad pár vrážd, ale však to skupinku až tak netrápi 8D
Začiatok sa mi pozdával, rada čítam o živote iných a hl. dejová línia bola zaujímavá. Neskôr sa mi už ale toľko postáv zunovalo a ani cesty späť do minulosti ma nebavili. Takisto som nemala šancu zapamätať si všetky tie švédske názvy miest a mená. Už som sa iba riadila podľa prvého písmena mena alebo názvy proste preskakovala.
100 rokov je dlhý život na kopu dobrodružstiev, ale predsa len ma kniha až tak neuchvátila. Určite by som ju odporučila skôr starším čitateľom a tým, ktorí majú radi dejepis a históriu. Je to milá knižka, ktorá neurazí a obsahuje dobré myšlienky, treba si však na ňu rozvrhnúť čas, lebo to nie je celkom "strhujúci" román, je to pekné a zaujímavé rozprávanie autora o 100-ročnom starčekovi, jeho živote a jeho spoločníkoch.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu bux.sk!


E_V_E

Komentáre

  1. Podľa mňa to bolo strhujúce. Ono títo severskí autori väčšinou majú taký svoj osobitý štýl a ten ti buď sadne, alebo nie. Ja patrím k tým, ktorí uvítajú každé originálne a výborné dielo a Storočný starček k nim bezpochyby patrí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite je to originálne, ešte som takto opísaný a takýto príbeh nečítala, ale proste ma to potom už dosť nudilo. Nesadol mi ani príbeh ani štýl písania, bolo to na mňa dlhé, kebyže to je o polovicu kratšie, bavilo by ma to viac.
      Určite to nie je niečo, čo je vyslovene zlé alebo zle napísané, iba proste kniha, ktorá ma nepoložila na zadok ani ma to nijako nestrhlo.
      Každému vyhovuje iný štýl samozrejme 8)

      Odstrániť
  2. U nás byla vydána už před dvěma(?) lety a zatím jsem ji nepotkala v knihovně. (Beztak bude pořád zarezervovaná, abych si ji nemohla půjčit! Zlí čtenáři!) Námět se mi zamlouvá. A i ta historie - zajímá mě, do jakých historických situací se Stařeček dostane, jak to autor propojí.
    A těch švédských názvů se také obávám, ony jsou totiž skoro všechny stejný, že? (Budu si je muset psát na papírek, abych se v tom orientovala. I když... stejně na to zapomenu.) V knížkách mě někdy ty názvy matou, když jsou v nějakém mně neznámém jazyce. :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No všetky tie mestá a niektoré mená boli fakt také, že prečítať som ich nevedela 8D ale možno to nie je nič ťažké, len môj o ničom všeobecný rozhľad o švédskych mestách 8D

      Odstrániť
  3. Je to pravda, títo severskí autori majú svojskí štýl, niektoré sú lepšie, iné horšie... všetko to závisí od autora a žánru, no mňa akosi ani anotácia, ani ukážky z knihy nezaujali, takže som veľa pozornosti tejto knihe nevenovala. Ale presne ako vravíš 100 ľudí 100 chutí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vyskúšala som už amerických, britských, nemeckú, českých, slovenských aj teraz švédskeho autora, takže aspoň budem vedieť do budúcnosti 8)

      Odstrániť
  4. Páni, to zní fakt dobře! podívám se po tom.. Btw: ta obálka mi děsně připomíná Hvězdy nám nepřály.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To si to už dočítala? Ja na to teraz vôbec nemám čas :( Ale nijako ma to nenadchlo. Nie je to zlé, ale... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ale nie je to pre mňa až tak zaujímavé hej 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára