Upírska akadémia #2: Mrazivý bozk

BOOK


Originál: Vampire Academy #2 - Frostbite
Autor: Richelle Mead
Vydavateľstvo: Slovart, 2013
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Rose
Vedl. postavy: Lissa, Dimitri, Christian, Mason, Mia, Taša, Adrian, Eddie
Hl. záporáci: Strigoji

Žáner?
fantasy - upíri, nadprirodzené schopnosti, YA

Obálka?
Slovenská edícia má krásne obálky, originály s postavami sa mi nepáčia.

Strany?
320 strán

Filmové spracovanie?
V roku 2014 príde do kín 1. diel série.

Má pokračovanie?
Séria má dokopy 6 častí.

O čo ide?
Rose miluje Dimitriho, Dimitri možno cíti niečo k Tashi a Mason by položil vlastný život, len aby mohol byť s Rose. Na Akadémii sv. Vladimíra sú zimné prázdniny a Rose sa cíti všelijako, len nie sviatočne. Útok strigojov postavil všetkých do pozoru a Akadémia je priam zaplavená strážcami vrátane Rosinej matky Janine Hathawayovej. A akoby slovné a fyzické potýčky s matkou nestačili, Dimitri má oči len pre Tashu, Mason sa až po uši zamiloval do Rose, ktorá sa každú chvíľu ocitá v Lissinej hlave, práve keď si to rozdáva so svojím frajerom Christianom. Strigoji vo svojich útokoch nepoľavujú a moroji ani strážcovia nechcú nič riskovať, a tak je výročný lyžiarsky zájazd pre všetkých povinný! Zasnežené pláne a luxusné lyžiarske stredisko poskytujú len ilúziu bezpečnosti, ktorú musí Rose opustiť, keď jej traja kamaráti zaútočia na silnejších a nebezpečnejších strigojov. Rose prichádza na pomoc iba Christian, ale každé hrdinstvo má svoju cenu.

Humor?
Rose má pekné sarkastické a ironické hlášky, ale v tomto diely bolo toho humoru menej.

Nuda?
V knihe sa striedali akčné a pokojné scény rovnomerne. Kniha nemala hluché miesta, ale ak som bola už veľmi unavená, dokázala som knihu proste odložiť.

Láska?
Rose vraj miluje Dimitriho, ale napriek tomu flirtuje s iným, nebola som si tou jej láskou istá. Skôr mi to pripadá ako obyčajná fyzická príťažlivosť. Koniec ma ale milo prekvapil.
Avšak to, čo je medzi Lissou a Christianom je naozaj krásna láska 8) 

Akcia?
Už na začiatku dostaneme pár zabitých upírov a načrtáva sa nám veľké nebezpečenstvo hroziace od Strigojov. V priebehu deja je to len strach v pozadí, hlavná akcia je na konci a tá sa podarila pekne.

Napätie?
Skôr také nervy z Rose 8D Robila často zlé či protichodné rozhodnutia, ale vedela si to aj priznať.

Smrť?
Áno.

Koniec?
To som nečakala.

Čo som čakala?
1. diel sa mi veľmi páčil, upírov zbožňujem, takže som sa rada vrhla na 2ku.

Čo som dostala?
1. diel som čítala už dávnejšie a preto mi veľa postáv či situácií vypadlo. Bola som teda veľmi vďačná autorke, že na začiatku to hlavné pekne postupne zopakovala.
Veľmi sa mi páči rozdelenie upírov, v ktorom som sa konečne nestrácala. Moroji sú najdôležitejší, niektorí ovládajú aj mágiu, ale nezvyknú ju používať. K prežitiu potrebujú krv, ale jedia aj ľudské jedlo. Ich chránia Strážci, ktorí sú Dhampíri. Sú kombináciou Dhampíra a človeka alebo Moroja a Dhampíra. Dhapmíri navzájom splodiť potomkov nemôžu. Potom sú tam ešte Strigoji, ktorí si vyberajú dobrovoľne nesmrteľnosť a zlú stranu. Snažia sa vyhladiť rod Morojov aj keď samy sú niektorí bývalí Moroji, Dhampíri či obyčajní ľudia.
Rose je skvelá hrdinka. Chová sa niekedy ako malá, no inokedy ako dospelá. Väčšinou neuvažuje nad tým, čo vypustí z úst, ale vie si uznať chybu a v nebezpečnej situácii myslieť na záchranu iných. Po celý čas v knihe je skôr depresívna, keďže Lissa ju kvôli chlapcovi mierne odstrčila na druhú koľaj, božský Dimitrij ju nechce a matka ignoruje. Dosť som s ňou súcítila, ale zase si zvyšovala pozornosť u chudáka Masona, ktorého mi bolo ľúto.
Dimitri je úplne úžasný sexi trenér a ja sa Rose nečudujem, že na neho nevie prestať myslieť 8P Je to typ takého tichého zabijaka a svoje rozhodnutia si dobre premyslí.
Objavuje sa nám tu aj ďalší Moroj - Adrian, ktorý nám v budúcnosti vraj vyrobí milostný trojuholník. Je to zaujímavý typ postavy, ale ešte sa veľmi nepredviedol.
Zvyšok postáv je takých priemerných. Lissa, Christian, Mason aj Mia zasiahnu do deja podstatnejšie, ale vždy som bola zvedavá hlavne na Rose a jej problémy. Dosť som si ju obľúbila, taká správna bad-ass hrdinka 8)
Knihu som čítala 5 dní, čo nie je pre mňa zvyčajné, ale vyhovovalo mi to. Kniha ma nestrhla tak ako 1. diel. Bolo to naozaj dobré pokračovanie, ale dej plynul tak obyčajne, dozvedela som sa niečo nové, niečo staré, veľa zaujímavého a v celku som si čítanie užila. Možno mi tam ale chýbalo viac akcie alebo Rose-Dimitrij romantických scén, 3-4 je pre mňa málo 8D Knihu však určite odporúčam, séria má skvelý nápad a autorka píše zaujímavo a pútavo.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Ja som tiež skončila na druhej časti myslím a mohla by som sa už konečne pustiť aj do pokračovania, lebo UA je fakt dobrá séria, ľahko a rýchlo sa to číta, Dimitri je super a autorka má celý ten svet dosť dobre premyslený :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež si myslím, úplne ľahko sa do toho vžíva, teraz sa dosť dobre neviem odtrhnúť od 3ky 8D

      Odstrániť
  2. VA jsem si zamilovala a pamatuju si, že mě tenhle díl plně rozsekal. Každopádně jsem se zasekla u čtyřky a už nemůžu dál :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak u 4ky prestať, to by bolo hrozné, určite si prečítam všetko ešte v máji 8)

      Odstrániť
    2. Já se k tomu už prostě nemůžu dokopat :D Nakrknulo mě to a nejde mi číst dál:D

      Odstrániť
    3. No som zvedavá, čo sa tam také stalo :O

      Odstrániť
  3. Tieto slovenské obálky sa mi veľmi páčia, škoda že už mám VA v češtine.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa tiež veľmi páčia 8) Ja som VA objavila len nedávno, ale čítam to tiež po česky v e-bookoch, rada by som si ich raz kúpila domov v slovenskej edícii. teda 1. diel mám, dostala som do daru 8)

      Odstrániť
  4. Adrian sa ešte len predvedie :D Fuuu milujem tú postavu a už len kvôli nemu sa neviem dočkať The Fiery Heart.
    Recenzia je dobrá a máš pravdu. Mňa ešte jednotka dvojka tak veľmi nebavili, rozbehlo sa to až potom a nevedela som to odložiť. Ostatné knihy som prečítala na jeden šup a musela som ísť kvôli Adrianovi hneď na Bloodlines :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akurát som dočítala 3ku a ostala som v nemom úžase! :O
      Táto séria sa mi rozhodne páči!

      Odstrániť
  5. Mně teda některý místa přišly hluchý až až. :D Mně naopak to neustálé opakování děje rozčiluje. Ale chápu, proč ho tam autorka napsala. :) Ten konec mě poprvé taky rozsekal, i když Mason mi byl v celku ukradený, to kámoška bulela jak malá. :D Pěkná recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa to celé moc páčilo, zaujalo ma všetko, myslím, že kvôli tomu ako dlho som to čítala, tak ma to občas iba proste nestrhlo, ale inak to bolo super 8)
      Ja som bola taká smutná kvôli Masonovi 8__(

      Odstrániť
  6. Adrian je super, ale Dimitri je ten pravý 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To, nad čím pri tejto knihe premýšľam nie je obsah ale obálka. Došla som na to, teraz. Celý čas od chvíľe čo som videla na druhej strane Upírskej akadémie miniatúru podoby druhého dielu ma neopúšťalo znechutenie nad "Takou hnusnou slnečnicou" :D teraz som si prečítala názov a pomaly si to spojila. Moja reakcia: "Ono je to vločka...aha."
    Hmm. A ten humor som nepostrehla ani v prvom diely, možno raz ale nebolo to od Rose. Laru mám rada, nech jej to s tým sviňom vyjde. Christian sa volá. Hej. Som už zabudla..xD
    A teraz vidím u teba všade iba tieto knihy. Pruznám sa, znerózňuje ma to. :D
    Dobre. Fajn. Existujú aj normálny upíri (hádaj na koho myslím, teraz!). Nebudem pindať na hento, dalo sa to predsa prežiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To si jak nemohla spoznať, že to je vločka? 8D
      Ja som sa do toho úplne zažrala 8P fakt by si mohla skúsiť 2ku, aj keď tá bola najslabšia zo série, ale 3ka bola brutálna a zvyšok... 8)

      Odstrániť
    2. V izbe mám obraz slnečnice. A toto bolo také mierne...kvetinové. No čo nakoniec je to vločka (aspoňže ruža bola jasná od začiatku)
      Ak by sa dal tretí diel prečítať bez 2. dielu tak to môžem skúsiť. :D

      Odstrániť
    3. tak to nefunguje zlato 8D ale prečo by si chcela vynechať diel s Dimitrim, Christianom a Adrianom? to nedáva zmysel 8P

      Odstrániť
  8. A s kym bude nakoniec? Dufam ze s Dimitrim

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to si musíš prečítať sama 8P ale povedzme, že som nebola nešťastná z konca 8)

      Odstrániť
    2. No dvojka ma tiez dvakrat neoslovila ale teraz citam trojku a "nechtiac" som si precitala uplne poslednu stranu abhrozne ma se** co sa stane dalej lebo ma ide porazit :( :-D

      Odstrániť
    3. netreba si "náhodou" prečítať poslednú stranu knihy 8D to sa nerobí!

      Odstrániť
  9. Tiez som nedavno docitala 2 UA a teraz citam 3 je to drsne a dufam ze vide film som nervozna co sa stane. A koli tomu nemozem spat :) :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite nevyjde ďalšia časť ako film. nedali tomu už šancu bohužiaľ. pritom to nebolo vôbec zlé, len inak spracované :(

      Odstrániť

Zverejnenie komentára