Upírska akadémia #3: Tieňom pobozkaná

BOOK


Originál: Vampire Academy #3 - Shadow Kiss
Autor: Richelle Mead
Vydavateľstvo: Slovart, 2013
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Rose
Vedl. postavy: Lissa, Dimitri, Christian, Adrian, Eddie, Jesse, Ralf, Mason, kráľovná, Mia, Ryan
Hl. záporáci: Strigoji, Victor

Žáner?
fantasy - upíri, nadprirodzené schopnosti, YA, duchovia

Obálka?
Tie pery mi prídu trochu čudné, ale tá červená je krásna 8) Tie hlavy na českých obálkach mi príliš nesedia.

Strany?
322 strán

Filmové spracovanie?
V roku 2014 príde do kín 1. diel série.

Má pokračovanie?
Séria má dokopy 6 častí.

O čo ide?
Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného. Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit! Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?

Humor?
Adrian 8P

Nuda?
Od začiatku do konca som si čítanie užívala a nebolo nič, čo by sa mi nepáčilo.

Láska?
Rose miluje Dimitriho. Oni sú stvorení jeden pre druhého! Nemôžu však ísť do vzťahu, pretože obaja budú Strážcami Lissy a láska v práci nemá čo robiť. Mali tu však omnoho viac romantických scén.
Christian je zase strašne žiarlivý, keďže sa Adrian zbližuje s Lissou, on ale pritom balí Rose 8D ale rozhodne je to zaujímavý vývoj udalostí. Ten Adrian sa proste vopchá všade 8D

Akcia?
Ten koniec ma zničil.

Napätie?
Na každej strane, Rose je nervózna, nevrlá, sebaobviňujúca - proste typická Rose.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Úplne ma rozsekal a nebola som schopná reči. Tak strašne som sa bála!

Čo som čakala?
2. diel série bol trochu obyčajný, akoby bol takým nudnejším pokračovaním. Koniec bol ale veľmi smutný, takže som sa musela vrhnúť do ďalšieho dielu.

Čo som dostala?
Je veľmi ťažké písať o knihe, ktorá vás na konci primela použiť inhalátor, aby ste nedostali astmatický záchvat 8D Ten koniec je úplne bombový, akčný, napätý a organizovaný! Do detailov opísaný a naplánovaný. To bol dokonalý koniec! Nedá sa nevrhnúť na nasledujúci diel série.
Rose sa strašne obviňuje zo smrti kamaráta a je na nervy z Lissiných problémov s mágiou. Navyše za ňou všade lozí Adrian a nečakane musí tráviť celé dni pri Christianovi. Ešte k tomu city k Dimitrijovi, z toho by sa jeden zbláznil! Všetky postavy od predchádzajúceho dielu dospeli. Zajatie Strigojmi zanechalo hlboké jazvy ako na Rose, Eddiem aj Christianovi. Úprimne mi chýbalo, že Mia už nie je v Akadémii. Bola to skvelá mrcha, no aj ona sa zmenila a dúfam, že ešte bude mať väčšiu rolu v ďalších dieloch. Eddieho som si zase tak strašne obľúbila, že na konci bol jedným z hlavných, o ktorých som sa strašne bála. Lissa mi zase prišla povrchnejšia, ak to beriem z celkového hľadiska od Rose. Tá chuderka vždy musí myslieť najprv na Lissu a Moroji sú proste vždy prvoradí. Lissa si už na to asi dosť zvykla a preto ani nevedela o niektorých zásadných veciach v živote Rose, ktoré by najkamošku proste mali zaujímať. Preto mi trochu začala liezť na nervy. Rose bola ale tiež hlúpučká v niektorých veciach. Nemala si toľko nechávať pre seba, mala sa o problémy viac podeliť, ale to už je samozrejme výchovou. A úprimne, aj ja by som si asi také zásadnejšie veci nechávala pre seba. A čo sa týka chlapcov - Dimitri, Christian, Adrian - sú úplne super 8P Takých mužov mať, už dávno by som bola v raji. Chyby má každý, ale to sú detaily... 8P
Séria má krásne originálny systém upírov. Rozdelenie na Morojov, Strigojov a Dhampírov, pričom každý má isté obmedzenia svojho druhu a vzájomné vzťahy je perfektný. Strigoji sú zlí, nesmrteľní a chcú vyhladiť Morojov, aby sa mohli neobmedzene kŕmiť ľuďmi a boli pánmi sveta. Strigojom sa stane Moroj alebo Dhampír, ak pri kŕmení zabije človeka alebo pri výmene krvi s iným Strigojom a následným zabitím, pričom sa už prebudia ako Strigoji. Tí môžu vzniknúť aj z obyčajných ľudí. Moroji sú originálni upíri, od ktorých sa odvíjali zvyšné rasy. Pijú krv, vládnu mágiou, ale jedia aj ľudské jedlo. Majú Strážcov - Dhampírov, ktorí sú kombináciou Moroja a Dhapmíra alebo Dhampíra a človeka. Dhampíri medzi sebou potomkov mať nemôžu. Niektoré Dhampírky sú matky v domácnosti. Je to trochu komplikovanejšie, hlavne tie vzťahy, kto čo môže a kto nie. Je tam politika, pravidlá, zákony a podradenosť a nadradenosť. Proste svet ako ho poznáme, iba s upírmi.
Veľmi sa mi páčilo terénne cvičenie Strážcov. Každému novicovi bol pridelený Moroj, ktorého mal 6 týždňov chrániť pred profesormi, ktorí fingovali útoky Strigojov hocikedy a hocikde. Bolo to veľmi zaujímavé praktické cvičenie do života. Takisto sa mi zapáčila prítomnosť duchov, ktorí ešte viac prehĺbili tajomstvá o prechode medzi životom a smrťou, ktorú Rose aj mňa pekne zmiatli.
Celý priebeh deja je zaujímavý, napätý a všetko spolu súvisí. Tentokrát som nemala pocit, akoby príbeh iba zapadal do celej série, ako pri 2ke. Bola to skvelá kniha so skvelým dejom, problémami postáv, prekážkami, tajomstvami a úžasným akčným koncom! Sériu odporúčam.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Souhlasím s každým tvým slovem. Tenhle díl byl pro mě perfektní a konec jsem rozdejchávala fakt dlouho. A navíc mě to naštvalo, takže teď mi nejde číst dál :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D ja mám zase potrebu sa okamžite vrhnúť na ďalší diel 8D

      Odstrániť
  2. Jájha, nemáš práve vhodné obdobie na skúškové ak čítaš VA :D Ani štvorka nekončí nejak extra pokojne, a čo päťka! Aj keď neboli AŽ TAK hrozné ako koniec trojky, ale rozhodne nezaostávajú :D Držím palce, aby sa ti skúšky vydarili a medzitým si sa nezbláznila z VA xD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veruže veľmi zlý čas som si vybrala 8D snáď to nejako zvládnem, diki

      Odstrániť
  3. Moja recenzia by vyzerala asi takto.

    Čo som dostala?
    Adrian <3 <3 Christian <3 <3 :D

    Na toto by som ja nič objektívne napísať nevedela, preto som radšej nič nepísala. Stačí, ak sa pozriem na recenziu na Indigo spell :D ja nemôžem recenzovať žiadnu knihu, v ktorej je Adrian. :D
    Mne z neho hodnú chvíľu šibalo po dočítaní Golden lily a kamoške som o ňom furt básnila.
    :D Nechci byť tam, kde ja :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D ja neviem, ja som zatiaľ samé Dimitri sem a Dimitri tam a takto si predstavujem svojho manžela 8D a taaak 8P
      Aj Adrian je zaujímavý a Christiana zbožňujem, ale Dimko je jediný svojho druhu a vo VA presne pre mňa stvorený 8P

      Odstrániť
    2. Adrian sa ešte poriadne nerozbehol, ale tak je pravda, že väčšina ľudí fandí Dimitrimu :D Neviem, mne sa práveže on až tak nepáčil, no filmový je super. Na toho som zvedavá :D

      Odstrániť
    3. Možnože sa do neho zaľúbim v spin-offe 8D k Sydney sa mi aj hodí, on je naozaj skvelý, ale čo sa týka Rose, tak jedine Dimitrij! to je Boh! 8P čo sa mu potom stalo je hrozné...veľmi dúfam, že nakoniec bude happy-end lebo ma porazí.

      Odstrániť
    4. :D :D Tak happy-end bude, ale nie pre môjho Adrianka :( :D To preto som sa tak rýchlo ponáhľala na ďalšiu sériu :D
      Prepáč za spoiler :D

      Odstrániť
    5. ja som len rada, to je jasné, že to musí skončiť dobre!!! inak ma porazí 8D

      Odstrániť
  4. Tenhle díl byl opravdu skvělý, strašně jsem si ho užila. :D A ten konec!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten koniec ma rozsekal, to sa inak povedať nedá 8D

      Odstrániť
  5. Sériu som začala čítať už dávno a nedočítala, netuším prečo :D Teraz sa chystám začať znova a prečítať to celé na jeden šup! Dúfam, že sa k tomu čo najskôr dostanem, a keď nie hneď, tak cez prázdniny určite :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozhodne odporúčam, ja som to dlho odkladala a ľutujem 8)

      Odstrániť
  6. ako to skoncilo? velmi ma to zaujima

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to nemôžem povedať takto verejne 8D
      ak ťa to naozaj zaujíma, pošli mi e-mail a tam ti to opíšem alebo pošlem český e-book 8)

      Odstrániť
  7. kde sa da kupit tento diel v slovencine?, neviem ho nikde najst 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte to len vyjde, ale používam vždy najprv dostupné slovenské obálky a potom poprípade české 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára