VA spin-off - Pokrevní pouta #1

BOOK


Originál: Bloodlines #1
Autor: Richelle Mead
Vydavateľstvo: Domino, 2011
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Sydney
Vedl. postavy: Adrian, Jill, Eddie, Lee, Keith, Mika, Clarence, profesorka Terwilligerová, Stantonová, Abe
Hl. záporáci: Strigoji

Žáner?
fantasy - upíri, nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Stále zastávam názor, že hlavy na obálky nepatria, ale to tetovanie som si nevedela dobre predstaviť, takže to sa mi páči.

Strany?
350 strán

Filmové spracovanie?
Zatiaľ nie.

Má pokračovanie?
Je to spin-off úspešnej 6-dielnej série - Upírska akadémia. Goodreads ukazuje plánovaných 6 dielov.

O čo ide?
Mladá královna vampírů si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru. Vědí totiž, že kdyby zabili ji, královna by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného.
Po brutálním útoku na princeznu se Morojové a dhampýři rozhodnout uklidit ji někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí. 
Má jí doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvuje i princeznin Strážce. Zaplete se do toho i slavnej Adrian Ivaškov. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev.


Humor?
Adrian je smutný a skľúčený, ale ironické a sarkastické hlášky má proste vrodené. Často mu pekne sekunduje Sydney.

Nuda?
Pôvodná séria - Upírska akadémia - ma bavila viac. Známe postavy a upírske rozdelenie ostalo krásne originálne a autorka rozhodne ponúkla dobre napísaný príbeh, ale dej sa uberá trochu inak a odohráva sa viac v ľudskej škole, takže mi príbeh nijak zvlášť neučaroval.

Láska?
Akurát tak na konci tam boli situácie medzi Adrianom a Sydney, ktoré sú predzvesťou niečoho väčšieho. Potom je tam ešte 15-ročná Jill a jej prvá láska. To som si však až tak nepripúšťala, lebo autorka neopísala vnútorné pocity tak, ako to opisovala pri Rose, Lisse či Sydney.

Akcia?
Tej som sa dočkala len na konci, keď to všetko vyvrcholilo.

Napätie?
Sú v knihe mnohé tajomstvá, ktoré potrebujú byť objavené a koniec bol zaujímavý, ale žeby som bola nejak extra na nervy z deja, to by som nepovedala. Skôr sa mi to iba veľmi dobre čítalo so všetkými tými postavami a zápletkami.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Konečne nejaká akcia a romantika.

Čo som čakala?
Pôvodnú VA sériu som prečítala veľmi rýchlo a všetky diely za sebou, takže som nemohla odolať spin-offu, aj keď som sa bála, že bez Rose a Dimitriho to už nebude ono.

Čo som dostala?
Spin-off Upírskej akadémie sa týka mladej alchymistky Sydney, ktorá v pôvodnej VA sérii pomáhala upírke Rose a aj keď nechcela, stala sa jej kamarátkou. Alchymisti sú ľudia, ktorí vedia o upírskom svete a spolupracujú s Morojmi tým, že ich kryjú pred zrakmi obyčajných ľudí. Odstraňujú z ulíc telá mŕtvych Strigojov alebo poskytnú azyl Dragomírskej princeznej, ktorá je v nebezpečenstve kvôli kraľovaniu svojej nevlastnej sestry. Sydney je vybratá, aby chránila princeznú a ukryla ju spolu s jej strážcami v ľudskom meste a v obyčajnej škole.
Celú knihu ťahá Sydney a Adrian, ale predsa len to nie je Rose a Dimitri. Tieto 4 postavy sú si diametrálne odlišné a každá je výnimočná a zaujímavá inak. Jeden z mojich problémov je, že Sydney mi "nevadí". Z bad-ass hrdinky Rose som bola unesená, ale Sydney je príliš inteligentná, poriadkumilovná, večne sa sťažujúca a príbeh rozprávaný z jej pohľadu ma nebavil natoľko, aby som o hlavnej hrdinke mohla povedať, že bez nej by to bolo o ničom. Chudáčik Adrian, ktorý je večne opitý a mal by si kúpiť aj nikotínovú náplasť, je úplne skľúčený po rozchode s Rose, takže som sa do neho tiež nevedela tak správne zamilovať. Jeho humor a sarkazmus sú super, je ochotný obetovať sa za priateľov, ale predsa len mi tam chýbali romantické scény s ním. Trochu viac som ho spoznala a vedela pochopiť jeho bolesť, no ešte to stále nie je ono! Zarazilo ma hlavne vysvetlenie autorky, ako sa dostal k skupine okolo princeznej. Veľmi to ovlypnilo príbeh a aj sa to vďaka tomu dobre formovalo, ale mám pocit, že sa autorka iba zbytočne opakovala.
Som veľmi rada, že sa tu objavil aj Eddie, ktorého veľmi milujem, ten chlapec je pre mňa minidimitri 8D
Trochu som bola zmätená z toho, že malá "nezletilá" Jill randí. Vždy som si ju predstavovala ako nejakú 12-ročnú malú otravu, preto som si ju musela predstaviť úplne nanovo a odlišne ako vo VA.
Autorka podáva príbeh úplne inak ako vo VA. Nerieši vôbec nič zásadné, celá kniha postráda akciu aj väčšiu romantiku a poriadne vyvrcholenie prichádza až na konci. Preto mi asi pripadala trochu nudnejšia. Veľkým plusom je, že sú tu mnohé staré tváre, ale nepáčia sa mi tajnosti, ktoré pred Sydney majú. Polovicu knihy bola stratená a nikto jej nič nepovedal. Ona sama má veľa tajomstiev, ktoré nemieni prezradiť čitateľovi. Bola som dosť na nervy z toho, že neviem o čo sa jedná. Potom som to už brala ako tipovanie a začala špekulovať, že ktoré tajomstvo čo znamená. Napriek tomu som odhalila hlavných nepriateľov veľmi rýchlo. To sa mi pri VA nestalo.
Autorkin štýl písania sa napriek tomu nijako zásadne nezmenil a stále ma vie priklincovať ku knihe na celý deň. Sú to hlavne super postavy, ktoré dodávajú knihe šmrnc. Bolo zvláštne pohybovať sa tentoraz v ľudskom svete. Autorka teda prešla do iných vôd a myslím, že to zvládla a podala veľmi dobre. Beriem to ako také zahrievacie kolo. Od 2. dielu očakávam viac romantiky a akcie. Fanúšikom VA toto rozhodne nesmie uniknúť, pretože autorka nám ešte má čo ponúknuť 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Chýba romantika? :D Si dočkaj na ďalšie diely :D Golden lily je moja obľúbená časť :D A Adrian je úžasnýýýýýýýýýýýýý! :D VA je super a je to aj začiatok celej tejto upírskej série, ale vôbec neľutujem, ako to teraz pokračuje a už sa neviem dočkať štvorky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no však chýba! na konci bolo dačo prťavé 8D
      Ale GL je super áno 8) už som stihla prečítať aj to 8D závidím, že máš už za sebou 3ku, ja sa na to v angličtine nevrhnem a v GL nebol až taký koniec, že ihneď potrebujem 3ku, kukla som si anotáciu a recenzie a na teraz som sa uspokojila, veľmi dúfam ale, že Sydney dostane rozum, lebo táto hrdinka je divná 8D

      Odstrániť
  2. Júúú. Vyzerá to skvelo. Až sa to hanbím povedať, ale ešte stále som nedočítala VA, takže ani do tohto sa nemôžem pustiť. Ach..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no tak najprv VA čo najrýchlejšie 8P je to fakt super 8) a teraz ten spin-off - slabší, ale tiež dobrý, sa teším už na 3ku 8)

      Odstrániť
  3. Mě se spin-off líbí víc než původní série. :) Jak říkáš, sto lidí, sto chutí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja zase som viac na akciu a romantiku 8) ale je to tiež dobré, len proste predsa len Sydney sa veeeľmi líši od Rose, takže každému iné vyhovuje 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára