VA spin-off - Pokrevní pouta #2: Zlatá lilie

BOOK


Originál: Bloodlines #2 - The Golden Lily
Autor: Richelle Mead
Vydavateľstvo: Domino, 2012
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Sydney
Vedl. postavy: Adrian, Jill, Eddie, Dimitri, Angeline, Soňa, Brayden, Mika, Clarence, profesorka Terwilligerová, Stantonová
Hl. záporáci: lovci upírov

Žáner?
fantasy - upíri, nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Tie blondýny sú mi nesympatické, ale to písmo je krásne 8)

Strany?
336 strán

Filmové spracovanie?
Zatiaľ nie.

Má pokračovanie?
Je to spin-off úspešnej 6-dielnej série - Upírska akadémia. Goodreads ukazuje plánovaných 6 dielov.

O čo ide?
Povinnost, nebo láska? Co zvítězí?
Alchymistka Sydney Sageová slouží jako jakýsi most mezi světem vampýrů a lidí: chrání tajemství prvních a životy druhých. Moc ráda by studovala univerzitu, ale místo toho byla vyslána na snobskou střední školu v Palm Springs. Má tam za úkol střežit morojskou princeznu před zabijáky, kteří chtějí ve světě Morojů rozpoutat válku.
Všichni ji považují za skvělou alchymistku, dokonce i ti, kteří o ní dříve pochybovali. Nyní však začíná pochybovat ona sama: opravdu jsou všichni vampýři zvrácené stvůry, anebo je to všechno jinak?
Všechno se ještě víc zkomplikuje, když bývalí Strigojové Soňa a Dimitrij zjistí, že právě Sydney by mohla být klíčem k objevení zázračného léku k proměně na Strigoje. A pak Sydney naváže milostný vztah s Braydenem… Má s ním mnoho společného, ale přesto jako by ji stále silněji přitahoval někdo jiný, na koho by kvůli jeho původu neměla ani pomyslet! Co teď? Má se řídit zákony alchymistů, anebo naslouchat hlasu vlastního srdce?


Humor?
Adrian!

Nuda?
Vždy sa tam deje niečo zaujímavé, ale nie je to preplnené akciou a tá mi tam zrejme chýbala.

Láska?
Konečne som dostala krásne romantické scény 8) Adrian proste vie, ako sa balí žena 8D

Akcia?
Zase iba na konci, ale dobrá.

Napätie?
Aj pri romantických scénach, aj pri odhaľovaní tajomstiev.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Romantický.

Čo som čakala?
1. diel tohto spin-offu sa mi páčil, takže som okamžite siahla po 2. dieli.

Čo som dostala?
Tento diel bol lepší ako predchádzajúci, ale stále nedosahuje úroveň pôvodnej VA série. Autorka napísala spin-off trochu iným štýlom. Veľká akcia je vždy na konci a počas knihy sa riešia tajomstvá a menšie drobnosti. Nečíta sa to takto zle, pretože Sydney nie je bad-ass hrdinka, preto autorka musela ten príbeh viac prispôsobiť k nej. Najprv mi to takto ale nevyhovovalo, pretože Sydney nie je pre mňa úžasnou hrdinkou. Nemá rada upírov ani mágiu, je verná alchymistom a ich učeniu, ale zároveň si uvedomuje, že má rada tých pár upírov, ktorých dokonca považuje aj za priateľov. Bijú sa v nej 2 názory a nevie si vybrať. Preto je tak strašne slepá k evidentnému baleniu Adriana! Ten chlapec vie, ako na to 8D Je strašne zlatý a ja by som mu už dávno podľahla. Má svoju špecifickú osobnosť a netreba ho vôbec porovnávať s Dimitrim. Dimitri je láska môjho života a bola som veľmi rada, že sa v tejto knihe aj vyskytol, no Adriana tiež milujem, pretože jeho humor, srdce a povaha sú nezameniteľné.
Jill, Eddie, Soňa a iní sú mi všetci veľmi sympatickí, ocenila by som ale, keby autorka už konečne našla pravú lásku aj Eddiemu. On je taký môj minidimitri 8P
Čo nedokážem pochopiť je, že zatiaľ čo vo VA som nedokázala odhaliť sebemenšie tajomstvo a autorka ma vždy prekvapila, tu som hneď všetko odhalila. Neviem či je to len tým, že autorku už poznám a dopredu kalkulujem ako, čo a koho s kým dá dokopy, alebo je to naozaj tak napísané, že jediný, kto to nechápe je Sydney. Dokonca aj to jej randenie bolo také chaotické, že mám pochybnosti, či je vôbec človek.
Páčila sa mi nová zápletka, novo-staré postavy aj priebeh deja. Jediné, čo mi naozaj chýbalo je akcia. Uvedomujem si ale, že Sydney proste nie je Rose a preto sa kniha odvíja úplne inak. Viem si knihu užiť aj takto. Číta sa to veľmi dobre a musela som si dokonca prečítať začiatok 3. dielu v angličtine, lebo som bola zvedavá, ako sa to bude ďalej vyvíjať. Ak ma to ešte dlho bude nervovať, tak si to prečítam po anglicky asi celé 8D

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Máš úplně stejný názor jako já. Ve všem. Sydney mám ráda především proto, že ce tolik změnila. :) Adrian byl zlatý v tmto díle a ten KONEC!! Zabila bych ji, nemůžu se dočkat 3. dílu. Eddieho mi je líto. A odhalení... Nevím, jak to bylo ve VA, už je to dlouho a recenze píšu až teď, ale odhalila jsem snad vše. Stává se mi to často, takženje to spíš tím, jak je to napsané. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8) To ma moc teší!
      Uvedomuješ si, že si spôsobila moju závislosť na VA? 8D
      Sydney - som rada, že sa zmenila, ona je fajnová, ale vždy taká upätá a divná, ale viem čím zaujala Adriana 8) Ten koniec bol akože "ty krava sprostá" 8D

      Odstrániť
  2. No fuj, aké nesympatické ksichty. To dali. :D
    Neviem prečo ale normálne ma striasa. Ak je hento o pár stupňov pod "úrovňou" VA tak by som to asi rozžula v zuboch (je pravda, že už nemám veľa kníh, na ktoré by som mohla pindať).
    Dimitri je láska tvojho života, no fajn, to nejak prekusnem. Ale potom nechcem ani tušiť čo je Bones.
    Hmm. Vo VA bola akcia? Asi je moje ponímanie akcie trocha mimo...vieš čo zoženiem si tretí diel VA v knižnici ho majú a uvidí sa.
    Toto by som nepredýchala, žiadna akcia, chaotické medzibytostné vzťahy, hrdinka, ktorej nedopína. xD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty máš všeobecný problém s 1. dielom a už odsudzuješ 8D musí s ato nejako rozbehnúť... 8D spin-off neviem, možno by si vedela pekne sympatizovať s hl. hrdinkou, ktorej to síce v milostných veciach nezapína, ale za to je veľmi inteligentná, detailná a pracná 8)

      Odstrániť
    2. To bol extrémne veľký problém. Skoro ma donútil nenávidieť upírov. Ale Na půl cesty do hrobu (božia, božia kniha. Niekedy bolo toho deja trochu málo na úkor iných...vecí...ale taký zaujímavý týždeň som vďaka knihe nemala nikdy. Doteraz:D) to nejako urovnalo medzi mnou a upírmi. Ešteže.
      Ten opis mi sedí na Hermionu. :D Ak je inteligentná tak absencia centra romantiky mi vôbec prekážať nebude. ;)

      Odstrániť
    3. Tak Bones je tiež ten typ: one of the hottest boy on Earth!!! 8D
      nie je ako Hermiona, lebo Sydney má absenciu citov, taká divná sa mi zdá 8D na Hermionu sa mi podobá len v tej inteligencii a systematickosti 8) Ale niežeby som Sydney neznášala, to zase nie, má kvality, ale proste u mňa vedie bad-ass Rose 8P

      Odstrániť
  3. Máš pravdu, tento díl byl o mnoho lepší než ten první. :) Mě baví číst z pohledu Sydney, ačkoli mě taky štve, že jí občas některé věci dochází tak pozdě. :D :D Nejvíc jsem se smála u jejích myšlenek "... já, která jsem si zakládala na bystrém uvažování." Z toho jsem měla vážně největší výbuch. Sydney je mi o hodně sympatičtější než Rose, která mi vyloženě nesedla.
    Adrian je úžasný. :) Já bych po něm asi taky hned skočila. :D I jeho mám radši než Dimitriho, jehož přítomnost mě ale také potěšila.
    Všechny vedlejší postavy mám ráda - Jill, jak se snaží být zodpovědná, Eddie a jeho ochranitelství, Angeline a její výstřelky. :D Soňa je taková... prostě sympatická. :) A Trey je taky fajn.
    Tady mi ta zápletka byla taky celkem jasná - nebo spíš, kdo v ní figuruje. :D Ale musím se přiznat, že u PP1 jsem si myslela, že to bude trochu jinak.
    Sydney a její randění je kapitola sama pro sebe, ale dost jsem se u toho smála. :D
    Třetí díl jsem už tak cca v angličtině přelouskala, protože jsem to nemohla vydržet - jen velice povrchově a pustila se do překladu, jenže to mi dlouho nevydrželo, protože jsem líná. :D Ale snad se k tomu vrátím. Trojka se mi zdá zatím nejlepší. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja zase skôr Rose a Dimitri a Christian a Lissa a potom Sydney, ale Adrian je kapitola sama o sebe 8D Ja som tiež začala 3ku, ale zastavila som sa, lebo som sa na seba hnevala, že zase som závislá 8D

      Odstrániť
  4. K této knize a vlastně k celé této sérii jsem se ještě nějak nedostala. V poslední době se s podobnými žánry tzv. roztrhl pytel, člověk neví, kterou knihu má číst dřív....:D. A hlavně jsem teď četla četbu do školy, takže mi vůbec nezbýval čas :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa tiež k tomu dostala iba teraz, ale tak sa mi zapáčila pôvodná VA séria, že som sa pustila už do všetkých dielov a na leto si dám ešte aj re-reading ako to vidím 8D ja mám upírov veľmi rada, takže tých väčšinou uprednostňujem 8)

      Odstrániť
  5. Môj obľúbený... trojka už nie je taká dobrá, priznám sa, čakala som viac. Ale tak... je tam Adrian, zo Sydney sa zatiaľ nestala tupá sliepka :D a to mi stačí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto časť bola krásna romantická 8) ale 3ka ju vtom prekonáva! 8D Som ale rada, že som dostala kúsok Dimitriho 8_)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára