VA spin-off - Pokrevní pouta #3: Indigové kouzlo

BOOK


Originál: Bloodlines #3 - The Indigo Spell
Autor: Richelle Mead
Vydavateľstvo: Razorbill, 2013
Čítané v jazyku: EN (moja 2. anglická kniha)

Hl. postavy: Sydney
Vedl. postavy: Adrian, Jill, Eddie, Angeline, Marcus, profesorka Terwilligerová, Stantonová, Ian, Alice
Hl. záporáci: Veronica

Žáner?
fantasy - upíri, nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Na obálke: Marcus, Sydney a Adrian. Nepáči sa mi modelka na Sydney, zato tie ľalie sú krásne.

Strany?
401 strán

Filmové spracovanie?
Zatiaľ nie.

Má pokračovanie?
Je to spin-off úspešnej 6-dielnej série - Upírska akadémia. Goodreads ukazuje plánovaných 6 dielov.

O čo ide?
Sydney Sageová je alchymistka, ktorá má za úlohu dať pozor na princeznú upírov. Má okolo seba 4 upírov, ktorých, aj keď nerada, ale považuje za rodinu. Navyše jeden z nich ju miluje. Ale miluje ona jeho? Nie! Nemôže! Nechce! Ona je človek a on je upír. Nemôžu mať budúcnosť. Adrian sa však rozhodol presvedčiť ju, že aj ona miluje jeho. Je dosť ťažké odolať romantickým slovám, gestám a krásnym zeleným očiam, aj keď ide o upíra.
Navyše musí riešiť neustále postrkovanie svojej profesorky - čarodejnice, ktorá do magického biznisu presviedča aj Sydney. Takisto je dôležité zistiť, či jej klamú Alchymisti alebo ex-alchymista Marcus. Napriek tomu, že bola vychovaná v nenávisti k upírom, tých pár priateľov sa jej nezdajú ako najhnusnejšie a najkrvilačnejšie stvorenia na zemi. Niektorí obyčajní ľudia sú 100krát horší. Bude Sydney súhlasiť s názormi, ktorými bola vychovaná alebo bude robiť vlastné rozhodnutia? V obidvoch prípadoch toho môže stratiť veľmi veľa.

Humor?
Adrianove vtipné hlášky sú legendárne! Ak sa do toho zakomponuje ešte aj romantika, úsmev vám z tváre mizne veľmi ťažko.

Nuda?
Iba časti, kde nebol Adrian 8D Ono je zaujímavé, čo sa tam deje, ale predsa len to bolo iba tak na pozadí a skutočne ma zaujímali iba spoločné scény Adriana, Sydney a ostatných.

Láska?
Ešte to niekto nepochopil? 8D Adrian je tak sladký, romantický, milý, krásny, vtipný, zaujímavý, úžasný... že sa čudujem, že sa na neho Sydney vždy okamžite nevrhla! Ja už by som bola dávno v nebi s takým chlapom 8_) Tie vyznania lásky, ktoré bol schopný vyprodukovať, to bolo proste neuveriteľné a ja som si ich často prečítala aj viackrát za sebou, len aby som mohla opakovane pocítiť motýle v bruchu 8_) Odporúčam vám ísť si prečítať nejaké citácie na Goodreads a potom pochopíte, ako veľmi ľahko sa dá do Adriana Ivashkova zamilovať 8)
Mrzí ma len, že autorka nevyriešila to, čo je medzi Eddiem a Jill, pretože je jasné, že tam niečo je a ja by som im to tak moc priala 8)

Akcia?
Pri tomto spin-offe som už zvyknutá, že akcia je vždy na konci a na tom sa nič nezmenilo. Tentokrát sa to aj hodilo, pretože sme sa počas knihy mohli plne sústrediť na Adrianove vyznania lásky, aj keď sa v pozadí riešili zápletky.

Napätie?
Neustále motýle v bruchu a úsmev na tvári, keď na scénu nastúpil Adrian 8P Navyše magický boj na konci bol nečakaný a finish bol nádherný!

Smrť?
Áno.

Koniec?
8_) to si musíte prečítať!

Čo som čakala?
Máj 2013 som venovala Vampire Academy a ja som sa po dočítaní pôvodnej VA série veselo pustila do spin-offu, ktorý pre mňa nie je lepší, ale je tiež veľmi zaujímavý a veľa ponúkne. Preto som sa rozhodla prečítať si 3. diel spin-offu v angličtine a teraz netuším, ako vydržím do septembra 2013 na nový diel!

Čo som dostala?
Zatiaľ najlepší diel zo spin-offu 8) Ktože za to môže? No samozrejme Adrian! Keby mi niekto vyznal lásku tak, ako ju Adrian vyznával Sydney, neodolala by som ani keby to bol zombie alebo duch! Ten chlapec je poklad! Napriek odmietnutiu sa nenechá odbyť a stále ukazuje Sydney, ako ju naozaj miluje. Vysloví 1 vetu a JA som v nebi, o Sydney ani nehovoriac. Jeho činy, slová, skutky sú pozoruhodné a je nad slnko jasné, aká láska, chémia a vášeň je medzi ním a Sydney. Vzťahy medzi človekom a upírom sú tabu. Sydney bola vychovaná v úcte k pravidlám a zákonom a toto je proste neprirodzené. Napriek tomu je všetkým jasné, že aj ona miluje jeho. Ale čitateľ sa môže aj hodiť o zem, kým to slečne Alchymistke dôjde. Napriek tomu som  si Sydney obľúbila, konečne totiž otvára oči a nie je mechanickým strojom s blbými názormi na upírov. Získala si moje sympatie a všetky jej rozhodnutia sa dajú pochopiť.
Čo sa týka zvyšku postáv, mrzí ma, že Jill, Eddie a Angeline dostávajú menší priestor, pretože konkrétne Eddieho zbožňujem.
Na druhej strane profesorka Terwilligerová je vo svojom živle, keď učí Sydney mágii a zaklínadlám. Protesty sú zbytočné, na okolí totiž pobehuje pojašená bosorka, ktorá vysáva mladosť z mladých dievčat a Sydney je takisto v nebezpečenstve. Nevadilo mi, že Sydney s Adrianom pátrajú po šialenej bosorke, učiť sa kúzlam je tiež super, ale táto zápletka mi prišla veľmi na silu. Od ochrany upírskej princeznej sa ten dej otočil niekam úplne inam. Takisto ex-alchymista Marcus, ktorý sa snaží presvedčiť Sydney o svojom názore na Alchymistov mi tiež prišiel ako zbytočný prvok. Síce sme sa dozvedeli veľa o Alchymistoch a ich práci a je to zaujímavá spoločnosť, keď už sme mimo toho upírieho sveta a zdržujeme sa skôr v tom ľudskom, ale nejako ma tie časti nebavili. Asi proste nemôže byť na každej strane Adrian, čo už 8D
Už som si zvykla, že akcia je vždy na konci, preto som sa preorientovala na tento štýl, ktorý viac vyhovuje osobnosti Sydney. Navyše posledné stránky ma totálne dojali a preto bude pre mňa veľmi ťažké vydržať do novembra 2013, kedy vyjde 4. diel série.
Som veľmi rada, že práve táto kniha si vyslúžila status mojej 2. anglicky prečítanej knihy a aj keď boli veci, ktoré som nie úplne chápala, z kontextu som si vedela všetko pekne vyvodiť. Ono to potrebuje iba prax, takže vám radím, aby ste sa do toho pustili, aj keď sa bojíte. Ja som sa toho tiež bála, ale bez svojej dennej dávky Adriana som vydržať nemohla 8D Stále si stojím za tým, že spin-off je o niečo slabší ako pôvodná VA séria, lenže tie postavy majú odlišné osobnosti, sú tu rôzne zápletky, preto je to celé iné. Je to však veľmi dobrá séria a autorka sa právom zaradila k mojim obľúbeným autorom.

100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Že je Adrian úžasný? ŽE?! :D :D A mysli na čas, keď si z neho ešte nebola paf xD Ako to máme do novembra vydržať?! Už chcem ďalšiu dávku, z jeho pohľadu! :D Ale bojím sa toho konca, Richele vravela, že bol dokonca horší než koniec VA3, tak sa trošku bojím...*ale aj tak ju to neodradí od čítania hneď v deň, keď to vyjde*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bože, hneď ako to vyjde, to musím mať! strašne sa teším z toho, ako sa to tu vyvinulo 8P a jeho pohľad? omg sem s tým 8_) už som čítala na GR nejaké citáty zo 4ky a wau!!! teším 8P

      Odstrániť
  2. Do této série se chci někdy pustit:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já jsem přeskakovala jen k částem s Adrianem.. Že bych to v AJ přečetla celé nehrozí. :D
    Adrian je prostě úžasný a to všechno, co jsi napsala. :D :D ♥
    Nemůžu se dočkat TFH, protože ten konec... :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj ja som mala sto chutí preskakovať 8D ale potom by som stratila niť 8D
      neuveriteľne sa teším, čítala som už nejaké vety, čo tam dala autorka a sú úžasné!!! 8D

      Odstrániť
  4. Už sa teším, keď konečne dočítam celú VA a vrhnem sa aj na spin-off. Asi sa nechám od teba inšpirovať a prečítam to všetko naraz nech to mám pekne ucelené :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa riadila základnou potrebou čítať o Dimitrim, Adrianovi, Christianovi a Eddiem, takže som to zhltla všetko naraz 8D a teraz som už pár hodín smutná, lebo netuším, čo mám bez nich robiť 8D

      Odstrániť
  5. Safra po téhle tvé recenzi bych se hned na knihu vrhla. Ale jsem rozhodnuta, že celou tuhle sérii chci číst v češtině, takže si ještě docela počkám, ale vzhledem k zástupu čejících knih, to nebude tak šílené čekání. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som po pár stranách neodolala a prečítala som to nakoniec celé. Po anglicky mi to šlo pomalšie, ale za 2 večery v pohode 8) Prečítam si to ešte aj v češtine 8)

      Odstrániť
  6. Ak je v knihe taký úžasný chalan ako Adrian, je na tom veľmi zlé, že potom sa ľudia ako ja na nič iné v knihe nevedia sústrediť. Ale snažila som sa trochu sledovať aj ten dej, aby sa nepovedalo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Gratulujem k druhej anglickej knižke ;) Zachvíľu budeš čítať (len) tie :D Ja hádam sa tiež niekedy k nejakej dostanem ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No už som nejako nabrala sebavedomie a nebudú mi tie anglické už asi robiť problém, aj keď na príliš ťažké a s cudzími fantasy vymyslenými názvami si ešte netrúfnem.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára