Ptačí zpěv

BOOK


Originál: Skylark #1
Autor: Meghan Spooner
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Linda
Vedl. postavy: Oren, Zinka, Kris, Dorian, Veronika, Cézar
Hl. záporáci: koordinátorka

Žáner?
dystópia s prvkami fantasy a sci-fi, YA

Obálka?
Prenádherná, tajomná.

Strany?
298 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Goodreads ukazuje 3 diely.

O čo ide?
Patnáct let čekala Linda Ainsleyová, až ji předvolají ke kouzlobraní. Až se konečně stane dospělou a začne se připravovat na svoje budoucí povolání. Počítala s tím, že jí po odebrání kouzelné síly bude přidělena nějaká menší úloha v zaběhnutém, pevně daném řádu města, které od okolní krajiny odděluje energetická zeď. Myslela si, že bude pomáhat zajistit a udržet útočiště lidí, kteří jako jediní přežili hrozivou válku, že se stane kolečkem v dobře promazaném stroji, no nřkdo pro ni připravil jiný život.

Humor?
Od robotického vtáčika, ktorý srší sarkazmom 8D 

Nuda?
Nie, vždy je tam niečo nové na objavenie.

Láska?
Pocit, že potrebujete pri sebe niekoho, kto vám rozumie a rozvíjajúca sa láska.

Akcia?
Na začiatku som bola napätím celá bez seba, neskôr ma zaneprázdňovalo ticho a nebezpečenstvo lesa a nakoniec som dostala naozaj slušný sci-fi/fantasy finish. Akcie tam bolo dosť.

Napätie?
Častý strach o hrdinku a nebezpečenstvo tohto knižného sveta.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Akčný, romantický - veľmi sľubné pokračovanie!

Čo som čakala?
Nevedela som, do čoho idem, ale tá obálka je tak prenádherná, že som si ani anotáciu nemusela prečítať a vedela som, že to bude fascinujúci príbeh.

Čo som dostala?
V živote som nečítala o tak detailne prepracovanom knižnom svete! Autorka sa krásne pohrala s tisíckami nápadov. Skombinovala dystopický svet s pokročilou sci-fi technológiou a s prvkami magickej moci. Na celej knihe je (okrem obálky) najlepší práve knižný svet.
Kniha je rozdelená na 3 časti. V 1. časti sa nachádzame v meste, ktoré potrebuje magickú energiu na chod a bezpečný život ľudí. V 2. časti sme v strašidelnom a nebezpečnom lese plnom transformovaných ľudí, ktorých poškodila mágia a technológia (ja ich nazývam zombie). V 3. časti sme zase v inom meste s úplne inou hierarchiou a chodom života. Bolo to fantastické! Všetky tie robotické vynálezy, napodobenie nášho súčasného života, pričom v knihe sme už stovky rokov po smrti, nové zákony, pravidlá a nebezpečenstvá sveta, zombíci, duchovné odtlačky ľudí v lesoch a magická energia vytvárajúca hrôzostrašné vidiny a prostredie. Je neuveriteľné, kam až autorkina myseľ zaliezla a čo zo svojej hlavy vydolovala. Dokonca si všetko pekne rozdelila a príbeh podala postupne, aby sme sa so všetkým zoznámili po svojom.
Veľmi ma bavili opisy prostredia. Hrdinovia viac ako polovicu knihy nevedú dialógy a vôbec mi to nevadilo! Linda je rozumná a realistická, dokáže dobre vyhodnotiť situáciu a rozhodnúť sa múdro. Oren je typ človeka vychovaného prírodou a to bolo tak sexy! 8D "Bzučilka" (robotický vtáčik) je zase krásnym príkladom neposlušného domáceho miláčika 8D Zvyšok postáv sa objavuje okrajovo, no majú v príbehu svoju rolu. Zase tu máme typický príklad tyranie v dystópiách, čo predstavujú zvrátené úmysly vyššie postavených. To mučenie na začiatku som veľmi prežívala.
Kniha, príbeh, dej sú zabijácky kreatívne vymyslené. Veľmi sa mi páčilo, ako autorka postupne odhaľovala tajomstvá a učila hrdinku prežívať a vyvíjať sa. Koniec ma veľmi prekvapil, pretože pravdy, ktoré vyšli najavo som ani len netušila a aj keď som mala pocit, že tam je toho trošku veľa, priebeh knihy ma uspokojil. Máme tu akčnú, napätú aj romantickú stránku. Toľko nových vynálezov a ten les mi vždy pripomenie mágiu a husto rastúce stromy ukazujúce sa v dúhových farbách. Autorka vám naservíruje dokonalý dystopicko/sci-fi/fantasy svet, od ktorého sa nebudete môcť odtrhnúť. Knihu vrelo doporučujem!

100 ľudí, 100 chutí
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek




Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media!


E_V_E   

Komentáre

  1. ja ju akurát čítam a je fakt dobrá... mám rada dystopické knihy, z ktorých mám aspoň trochu strach a zimomriavky. Niekedy mi to dokonca trochu pripomínalo Pascu, ale len tými psycho prvkami, keď bola Linda na tých prístrojoch. Som zvedavá, ako kniha skončí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som mala neuveriteľný strach a zimomriavky a pocit, že ma niekto sleduje 8D a samozrejme nemohla som neobdivovať tú úžasnú krajinu!

      Odstrániť
    2. Zabite ma, mala som si to vypýtať :D A tá obálka je brutálna :D
      Inak parádna recenzia, z tvojich opisov to vyzerá veľmi sľubne a hlavne niečo pre mňa. xD

      Odstrániť
    3. Mala veru 8D Ešte stále môžeš, je to naozaj dobré 8)

      Odstrániť
  2. Zrovna jsem v první třetině a je to neuvěřitelně čtivé.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wow, tak tu si musím přečíst ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Znie to naozaj super, musím si to prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tohle jsem si chtěla už přečíst, když to vyšlo v angličtině, pak to vydalo cooboo a zase jsem na to dostala chuť. Jinak skvělá recenze a zase si mě navnadila! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mám to rozčítané, fakt je to dobré, ani som nečakala, že sa mi to bude páčiť až tak :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja som vôbec nečakala, tak zaujímavo ticho sa to tvári a pritom je to úžasné 8)

      Odstrániť
  7. Tato kniha vypadá tak skvěle! Proč jsem si ji jenom nekoupila? Musím to brzo napravit! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. dneska jsem tu knihu otevřela a pak zase zavřela. ale přesvědčila jsi mě, jdu do toho :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8D to ma veľmi teší, začiatok je dosť krutý a potom je to také strašidelné ešte, je tam veľa opisov, čo ma bavili teda najviac, mne sa to teda rozhodne veľmi páčilo 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára