Alchymie věčnosti #1

BOOK


Originál: Incarnation #1 - The Alchemy of Forever
Autor: Avery Williams
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Serafina/Kailey
Vedl. postavy: Noah, Bryan, Charlotta, Leyla, rodičia, Taryn
Hl. záporáci: Cyrus, Nicole

Žáner?
fantasy - reinkarnácia

Obálka?
Krásna fialová.

Strany?
176 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to dvojdielna séria, 2. diel nesie názov The Impossibility of Tomorrow.

O čo ide?
Serafina už zažila leccos. Na zemi strávila celých šest set let. Věčný život a bohatství mají ovšem vysokou cenu - životy nevinných lidí. Její přítel Cyrus před stoletími objevil alchymistickou metodu, která umožňuje duším střídat těla. A Serafina teď už není schopna nést vinu za to, co provádí. Rozhodne se Cyruse opustit, utéct od něj a zemřít. Do cesty se jí však připlete šestnáctiletá Kailey a Sera je zničehonic v životě dívky, o které nic neví, a musí předstírat pravý opak....

Humor?
Nie.

Nuda?
Kniha nám na začiatku predostrela, ako taká výmena duší vôbec prebieha a ako sa k tomu dostala hl. hrdinka. Neskôr si vymyslela plán, ako sa zabije, ale náhodou skončila v tele 16-ročnej Kailey a teraz musí žiť jej život. Autorka to pekne rozdelila na niečo ako predtým/potom a tak sa stretávame s viacerými postavami. Nepovedala by som, že som sa nudila, pretože objavovanie života niekoho nového bolo rovnako vzrušujúce ako prevtelenie.

Láska?
Žiarlivý, agresívny, majetnícky, nesmrteľný ex-priateľ a sladký, milý, smrteľný nový priateľ.

Akcia?
Je zaujímavé predstaviť si prechod duše do iného tela, čomu musí predchádzať smrť, ale o nejakej extra veľkej akcii sa hovoriť nedá.

Napätie?
Prežívala som Serafinin strach, pretože Cyrus je fakt psychopat.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Vedela som, že sa to stane, ale predsa som zostala v šoku, že mi to autorka naozaj urobila.

Čo som čakala?
Zaujala ma obálka knihy a téma reinkarnácie, ale nečakala som od knihy nič svetoborné.

Čo som dostala?
Knižka je veľmi tenká, príbeh ubehne naozaj rýchlo. Niekde mi ale chýbalo nejaké rozvinutie situácie, na konci som sa konečne začala báť o hrdinku a ono sa to hneď aj skončilo.
Musím priznať, že počas polovice knihy som si o Serafine myslela, že je to ufňukaná vrahyňa a je smutné, že na to, že má 600 rokov, nedokáže sama nič urobiť, akoby sa ani rozhodnúť nevedela. Nedokáže sa ani poriadne zabiť! Tak keď sa chcem vážne zabiť, že mám také obrovské výčitky svedomia, pretože kradnem ľuďom telá, tak sa normálne bodnem nožom v kuchyni a neplánujem si cestu k vodopádom a ešte záchranu nejakej cudzinky. Je pravda, že Sera sa v živote nemohla nijako rozhodnúť, musela trpieť svojho namysleného, majetníckeho a agresívneho priateľa Cyrusa, ktorý ju urobil nesmrteľnou pre vlastné potešenie. Cena za to je ale vysoká. Kradnúť telá nevinných a vymieňať si ich každých 10 rokov je hnusné, vražedné a nemorálne. Ale aj to je spôsob večného života. Nie je to o nič hnusnejšie ako to, čo robia upíri.
Oceňujem, že je to iba dvojdielna séria. Autorka ani nepotrebuje veľa priestoru na to, aby vyjadrila všetko podstatné. Pekne ide od bodu k bodu a zbytočne sa nerozpisuje o hlúpostiach. Veľmi sa mi páčilo, že autorka v príbehu využila výdobytky modernej techniky ako Google Maps či iphone (netušila som, že existuje Scrabble hra medzi 2 telefónmi!).
Vytvorila úplne sladkého a skvelého priateľa, no na druhej strane aj nesmrteľného psychopata typu "Budeš robiť čo ja poviem, vlastnú vôľu nemáš". Páčilo sa mi, že Cyrusa sme spoznávali cez retrospektívne dialógy do minulosti. Vyskytol sa v príbehu, to áno, ale väčšinou všetko objasňovala Sera a čítalo sa to tak pohodlne ako obyčajný vonkajší pozorovateľ. Nakoniec som si obľúbila aj Seru, dokážem pochopiť jej morálnu dilemu, ale keby sa zabila hneď na začiatku, nemusela sa tak trápiť. Je ale zaujímavé, že pôžitok v živote našla až po 600 prežitých rokoch.
Autorka nápad s prevtelením duší využila dobre a pridala aj peknú romantickú líniu. Kniha sa mi páčila, čítanie som si užila. Síce som veľa vecí uhádla skôr ako Sera, vedela som dokonca aj ako to celé skončí, no predsa som bola v šoku, že sa to autorka opovážila urobiť. Som teda veľmi zvedavá na 2. diel, kde sa budem o hrdinov strachovať ešte viac. Knihu odporúčam.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media!



E_V_E   

Komentáre

  1. Původně jsem si knížku nechtěla ani přečíst, ale po tvé recenzi mám chuť si knížku hned teď přečíst :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8_) to som veľmi rada 8) je to také milé jednoduché čítanie 8)

      Odstrániť
  2. Aloha :)
    tak na tohle už se nějakou dobu chystam, ale teď jsi mě na to perfektně naladila, tak si zejtra v práci snad počtu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obálku to má fakt bombovú, ale neviem, či by ma to bavilo. Podľa anotácie a toho čo si napísala to až tak zaujímavo nevyzerá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite existujú aj prepracovanejšie, ale je to príjemná oddychovka 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára