Ríša temnoty #3: Čierna mágia

BOOK


Originál: Night World #3 - Spellbinder
Autor: L. J. Smith
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Thea
Vedl. postavy: Blaise, Eric, Dani, Vivienne, Selena, babička, Pilar
Hl. záporáci: duch

Žáner?
fantasy - čarodejnice,  duchovia, nadprirodzené schopnosti

Obálka?
Síce netuším, čo tam ten motýľ robí, ale je to pekné.

Strany?
245 strán deja + venovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Goodreads ukazuje 10 častí a podľa anotácie som usúdila, že všetko sú to príbehy z Ríše temnoty o rôznych postavách a ich životoch.

O čo ide?
Thea a jej sesternica Blaise sú čarodejnice a ovládajú mágiu, ale každá toto umenie využíva inak. Divoká krásavica Blaise zvádza len tak pre zábavu svojich spolužiakov, aby ich pomocou kúziel privádzala do šialenstva. Pokojnejšia Thea se hneď prvý deň v novej škole zamiluje do obyčajného ľudského chlapca a pokúša sa ho zachrániť pred Blaise pomocou mágie. Obe porušia zákony Ríše temnoty, a to sa neodpúšťa.
Zachránia sa dievčatá pomocou zakázaných kúziel alebo ich čarovanie zničí? Čo je Thea ochotná obetovať kvôli láske človeku?


Humor?
Smiala som sa akurát na zlomyseľnosti Blaise 8P

Nuda?
Príjemná oddychovka do práce či do školy.

Láska?
Lezie mi krkom pojem "spriaznené duše". Vyzerá to tam potom ako pri vlkolakoch v Twilight-e.

Akcia?
V tejto časti jej bolo najviac aj kvôli prítomnosti Blaise a zlého ducha, čo považujem za vydarenú vsuvku.

Napätie?
Občas.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Happy-end, čo ma sklamalo.

Čo som čakala?
Táto séria sa mi od L. J. Smith páči zatiaľ najviac aj vďaka tomu, že sú to samostatné príbehy s inými postavami a dejom. Veľmi som sa tešila na 3. diel, ktorý je o mojich obľúbených bosorkách.

Čo som dostala?
Smithová má taký divný štýl príbehov. Veľmi apeluje na lásku, zaľúbenosť na večnosť a toto mi na tejto sérii veľmi vadí - pojem "spriaznené duše". Už mi to lezie krkom. Viem, že celá séria je založená na tom, že sa tvor Ríše temnoty zamiluje do človeka a aký trest ich postihne, ale je zaujímavé, že hl. postavy vždy nejako nájdu svoj happy-end a začínam pochybovať o tom, že tú Radu Ríše temnoty vôbec zaujímajú tieto veci. Naozaj by som privítala, keby autorka konečne uplatnila svoje vlastné zákony v knihe a hl. postavy by proste zabila. To by bolo vzrúšo 8D
Inak sa mi téma čarodejníctva veľmi páčila, autorka to spracovala krásne, dokonca pridala aj ducha, lenže nepovedala mi nič, čo by som už niekde predtým nevidela či nečítala. Ale zase legenda o Hecate bola super.
Musím uznať postavu Blaise, bosorka, ktorá je neuveriteľne namyslená, prefíkaná a využíva svoje schopnosti na očarovanie chlapcov. Potom ich opustí a iba sa s nimi vlastne hrá. Autorka túto postavu zvládla dokonale, pretože aj v skutočnom živte existujú takéto mrchy, ale voči rodine sú predsa len lojálne. Thea bola zase bosorka dobrá, no kúsok malichernosti a osobného prospechu sa nájde v každom.
Osobne mi nevyhovovalo, že autorka vykreslila mladé čarodejnice ako potvory, čo si robia, čo chcú. Ja som vždy preferovala bosorky dobré, ktoré pomáhajú svojou mocou ľuďom alebo potom brutálne temnú mágiu! Tu to bolo také niečo medzi, akoby autorka nechcela vlastne nikoho uraziť a zobrala trochu z toho a trochu z tamtoho. 
Nie som spokojná s koncom, kde som čakala veľkú bitku medzi dobrom a zlom a bohužiaľ som sa jej nedočkala. Keď zoberiem do úvahy, že to je veľmi dlhá séria, takéhoto nejakého boja sa buď dočkám niekde úplne na konci alebo vôbec. Je plusom, že každá kniha má v sebe iné postavy, iný dej a iné príšery, ale dúfala som, že po 3. časti sa nám začne dávať dokopy nejaký ten obrázok spoločného cieľu. Preto vôbec nezáleží na tom, ktorú časť začnete čítať ako prvú. 
Zatiaľ sa mi tento diel asi páčil aj najviac alebo aspoň rovnako ako 2ka, malo to zaujímavý dej, postavy a keď zavriem obe oči nad tými spriaznenými dušami, tak to bola príjemná oddychovka, ktorá ma zamestnala v práci a sériu odporúčam, je jedna z lepších od Smithovej.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek




Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!


E_V_E   

Komentáre

  1. Pekná recenzia, vyzerá to fakt ako dobrá Smithovka.:D Ak budem mať niekedy náladu na niečo oddychové a narazím na ňu, why not...:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite to má lepší nápad ako napr. Temné vízie, to bolo skôr také obyčajnejšie 8)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára