Letní dumání #2


Organizuje: Syki
Úloha: napísať články na vopred dané témy


Téma: Erotická kanonáda


Mám rada, keď sa hl. hrdinka v knihe rozplýva nad sexi chlapcom 8P Kto by to nemal rád? Je to super! Čítala som viacero kníh, kde sa hrdinovia "skoro" dostali k sexu. Tam je ale vždy nejaká poriadne veľká zápletka či už paranormálna alebo obyčajná. Páči sa mi však, ak sa autorka nebojí vložiť do knihy sex. Je to potom omnoho väčšie vzrúšo a veď sme predsa v 21. storočí. Keď sa tomu prispôsobili filmy a seriáli, prečo nie knihy?




Moja 1. knižka, kde sa vyskytol sex bola Na půl cesty do hrobu - 1. diel série Noční lovci. Je to síce o upíroch, ale o sexi upíroch 8P Pamätám si, ako veľmi som sa červenala a ako som kulila oči, že také niečo v knihe je. Odvtedy som čítala už viacero podobných.

Za vyslovene erotický román považujem sériu 50 odtieňov. Musíte ale pochopiť, pre koho je určený. Ja sama sa nebojím vyjadriť, že je to brak s minimom deja a orgazmom na každej strane, ale do šľaka, tak dobre sa to čítalo! Ja som pri tejto sérii odporučila istú vekovú hranicu a to, že si najprv prečítajte, do čoho vlastne idete, aby vás to potom neprekvapilo alebo nesklamalo.

Ďalšou sexom nabitou sériou je Drew + Fable. Čítala som 2 diely po anglicky, väčšina z vás to asi nepozná, mám na to recenzie, takže kludne si to vyhľadajte. Erotický román to zrovna nie je, pretože sa tam riešia skutočné a citlivé témy, preto ma to aj tak dostalo, ale zase je tam kopa sexu 8P

Myslím si, že erotické romány tu vždy boli a vždy budú, ale momentálne ich zasiahol veľký boom a teraz po nich každý pokukuje alebo ich odsudzuje. Ak sa vám to nepáči, tak to nečítajte, ale nekydajte na to hnoj len za to, že to je pre vás tabu téma. Aspoň 1 knihu si prečítajte, keď už máte pocit, že to musíte okomentovať. Ja som mala napríklad na 50 odtieňov sivej vnútorný pocit, že budem patriť k haterom. Knihu som našťastie vyhrala v jednej súťaži, inak by som si ju neprečítala. A nakoniec sa mi aj páčila. Vždy kecajte len do toho, čo ste skutočne prečítali.


Nebránim sa ďalším erotickým románom, rada si prečítam niečo nové, môže to človeka milo prekvapiť, ale určite ich nejako extra nevyhľadávam. Mám radšej knihy s nadprirodzenom a romantikou a nejakým tým sexom, ale nie knihu o sexe s nejakým tým dejom. Rozhodne by ste tomu ale mohli dať šancu aspoň pre to, aby ste si na to vytvorili vlastný názor. V súčasnej dobe proste sex predáva 8D 


E_V_E

Komentáre

  1. Ja som na tom tak, že by som si rada prečítala nejakú brutálne dobrú fantasy knihu so super zápletkou a s normálne opísaným sexom.
    Nechápem jedno. Ako sú dnešní autori schopní opisovať v knihe (hlavne v YA) krvilačné a dopodrobna rozvedené hororové scény, kde henten odhryzol hlavu tomu a na všetky strany striekala krv a po zemi sa váľalo k tomu ešte aj zopár rozbitých zubov, nerozumiem, prečo musia byť vynechaný sex. Mne osobne sa to zdá znesiteľnejšie ako potrhané črevá pohodené na chodníku.
    Teraz ide veľmi do módy New Adult, kde sex nechýba, ale zase nie je tam žiadne fantasy.
    Nočných lovcov som čítala a celkom sa mi to páčilo, ale tam som mala pocit, že je toho sexu dosť veľa. A taktiež ide aj o to, že v YA knihách by mal byť sex normálny, keďže tam vystupujú tínedžeri, ktorý podľa mňa v tom veku o ničom inom nerozmýšľajú. Ale v knihe sa autori týmto témam nejako vyhýbajú. Neverím, že ak nejaká hrdinka slintá na hlavným hrdinom a nakoniec sa dajú dokopy, budú sa len dva roky bozkávať a vôbec nebudú chcieť sexovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To si vystihla 8D Vždy len nechutne pokrútim hlavou, keď by som ja získala takého Bonesa, tak by na ňom nebolo oblečenie v tej sekunde už! 8D a ony sú schopné buď vôbec nedať sex alebo ho hodiť na koniec trilógie, nonsens!

      Odstrániť
    2. Na koniec trilógie, kde ho vôbec neopíšu, aj keď na to v podstate všetky baby čakajú, lebo vedľajšia dejová omáčka po toľkom naťahovaní nudí.

      Odstrániť
    3. Veď presne 8D niekedy je mi tak ľúto, že nám nedajú to, po čom túžime 8( oceňujem kreativitu autora a jeho vlastné myšlienky, ale zase keby raz za čas pridali to čo ja chcem, hneď by to bolo coolovejšie 8P

      Odstrániť
    4. Súhlasím, ale tak mne to jedna kamoška vysvetľovala, že to YA kníh nemôžu autori dávať príliš takééé... ehm... scény, lebo že vraj to vydavateľstvo zamietne a čo ja viem čo. A vraj oni si aj určia, koľko akcie tam má byť a tak. Akože podľa mňa to znie hlúpo, ja som tomu neverila, keď mi to hovorila, ale dávalo by to zmysel, lebo keď si to tak vezmeš, v podstate všetky knihy tohto žánru sú na jedno kopyto a čo sú napríklad New Adult knihy, tie sa väčšinou vydávajú ako kindle verzie.

      Odstrániť
    5. Áno, dáva to zmysel jednoznačne. Aj ja som počula, že to vydavateľstvá si ešte určujú pravidlá a zmeny, s ktorými autor proste buď súhlasí alebo dovidenia. Inak to v tomto biznise ani neide.

      Odstrániť
    6. Tak pokiaľ svoj príbeh nechcem meniť podľa ich pravidiel, to radšej nič nevydám. Ale niekomu ide možno len o publicitu, ale tak ja si napríklad neviem predstaviť, že by mi niekto nadiktoval "toto a toto daj preč, lebo je tam toho príliš veľa"

      Odstrániť
    7. No hej, ako malé rady a pozmenenia okej, ale celý príbeh a pointu prerobiť to už je potom o ničom.

      Odstrániť
    8. Existují i NA knihy s paranormálním nádechem, ale nejsou v tak velkém množství. Přece jenom si teď ten žánr NA v zahraničí definovali a víc a víc knih se dostává ven. U NA je ten problém, že to jsou v podstatě klasické romance, které běží na klasickém scénáři. I ten sex tam je více, protože se předpokládá, že budou čtenáři starší. Navíc je pro některé autory velice rychlé za jeden měsíc něco takového napsat i vydat alespoň jako ebook, proto je těch knih taky tolik, a proto se k nám dostanou třeba jen některé, jelikož si to autoři vydávají samonákladem. Ale už se dostávají i k nám a postupem času možná i tu erotiku vytlačí z no. 1 na našem trhu.

      Odstrániť
    9. Hej, ja by som bola rada, keby sem došlo čím viac kvalitných kníh, lebo aj také self-publish môže byť super ako napr. One week girlfriend 8) už aj o NA som počula a teoreticky čítala niečo, čo by sa do tohoto žánru dalo zaradiť a začína mi to asi aj viac vyhovovať ako YA, lebo však som staršia už aj ja 8D

      Odstrániť
    10. Ale myslím si, že pri knihách, ktoré si autori publikujú sami, je veľké riziko, že budú o ničom. :D Pretože sám autor sa väčšinou na svoje dielo neviem pozerať kritickým okom a ak aj vie, vždy mu niečo unikne.

      Odstrániť
    11. Ako u koho. Čítala som self-publish čo sa mi moc lúbilo a nechápala som, prečo si to autorka sama musela vydať. Neviem či som čítala takú knihu, ktorá bola self-p. a nelúbila by sa mi, možno skôr nejaké poviedky ešte neupravené alebo nevydané, tak tam sa nájdu chyby a také, že by som to tam ja napríklad nedala, ale zase čo ja o tom viem 8D
      Treba sa ale pozerať na dielo kriticky a dať niekomu nezainteresovanému a nie rodine a kamošom prečítať, lebo tam vždy hrozí konflikt záujmov a potom len chválenie 8D to by som nechcela, keď už niečo napíšem, tak nech to je poriadne a prijmem určite rady profesionálov, len v miere 8)

      Odstrániť
  2. hej pri tej zmluve som tiež googlila kadečo 8DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Neviem, ja už 2 mesiace čítam Fifty Shades a nejako ma to neoslovilo :D Možno tomu musím dať druhú šancu :)

    Ako si na tom s knihou Dcéra dymu a kostí?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi biedne 8D Akurát som dočítala Mariotovych dedičov, takže Dceru mám ešte stále v poradovníku 8D pomaličky budem hádam aj napredovať 8D

      Odstrániť
  4. Zatiaľ som čítala len 50 odtieňov sivej - a absolútne s tebou súhlasím, čo sa týka tejto knihy. A pamätám si, že som raz mala požičanú z knižnice jednu knihu, kde sa hlavný hrdina tuším menil na tigra a bolo tam docela veľa opisov sexu, ktoré som už preskakovala, bo toho bolo už príliš moc a príliš dopodrobna. Pri tejto knihe je 50 odtieňov sivej rozprávka :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. že na tigra asta 8D to by som si prečítala 8D

      Odstrániť
  5. "Vždy kecajte len do toho, čo ste skutočne prečítali." - to si vystihla a vôbec, dobrý článok.:) Osobne erotické romány nečítam, nejako nemám vo svojich 15 záujem (v budúcnosti uvidím:D), ale tak... je to žáner, ktorý niekomu vyhovuje a niekomu nie.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak v 15 ťa to v knihe asi až tak ešte nezaujíma 8D ale tiež je to podľa ba na hranici čitateľa, čo si prečíta 8)

      Odstrániť
  6. Hehehe...ja by som 50 odtieňov čítať nemohla. Vždy keď čítam časť so sexuálnou scénkou rehocem sa ako šibnutá. To by nešlo. Odviezli by ma niekde do Mental Hospital a bol by koniec tejto literatúry u mňa doma. Ale o pár rokov to aj tak skúsim. :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viem si predstaviť, čo si robila pri čítaní Na pul cesty do hrobu 8DDD

      Odstrániť
    2. Rehotala som sa ako blázon.
      A keď niekto prišiel rýchlo pod deku! Nech nevidia môj červený ksicht.

      Okrem iného...to poslúžilo k rozšíreniu fanúšikovškej základne hentej knihy...A nedá mi nespomenúť hru na predčítača.
      S Erinkovou sme nasadili zvodné hlasy. Ona robila akési jazzové melódie a ja som to čítala. Bolo dosť ťažké dočítať tri štyri vety bez rehotania. Nevraviac o tom, že sme to nahrali na mobil o pár týždňov jej niekto zobral v električke. Odvtedy si predstavujeme, že si to niekto púšťa. :D

      Odstrániť
    3. 8D to mohla byť sranda 8D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára