Mariotovi dediči #1: Predurčenie

BOOK


Originál: Mariotovi dediči #1: Predurčenie (slovenská tvorba)
Autor: Marja Holecyová
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2010
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Mija
Vedl. postavy: Metoj, Miseag, Ivan, Pete, Danka, Bart, Joachim, Melánia, Anna
Hl. záporáci: Marioto

Žáner?
fantasy - čarodejníci

Obálka?
Taká detskejšia by som povedala, zobrazuje hl. hrdinku.

Strany?
344 strán deja + venovanie, obsah a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to tetralógia.

O čo ide?
Jeden deň, jedno stretnutie, jeden rozhovor prevrátia život štrnásťročnej Mije z Nitry naruby. Z bezstarostného študentského života ju náhle vytrhne správa o jej skutočnom pôvode. Naozaj má uveriť tomu, že je dcérou obávaného čarodejníka Mariota? Že čarovanie, lietanie a zaklínanie nie sú iba smiešne výmysly rozprávkarov?
Mija sa z jedného dňa na druhý stane súčasťou skrytého sveta mágie. Medzi čarodejníkmi ju však čaká len málo príjemného. Svoj strach, nenávisť a opovrhovanie Mariotom prenášajú členovia čarodejníckych klanov na jej plecia. Oporu nachádza len v priateľstve chlapca s podobným osudom – ďalšieho Mariotovho dediča. Hnev z krivdy a zúfalstvo ju napokon prinútia prekonať tú najväčšiu prekážku – svoj vlastný strach. Netuší, že tým otvára dvere nebezpečným udalostiam, ktoré na oboch dedičov čakajú.


Humor?
Páčilo sa mi, keď sa Mija rozčuľovala, čo sa dialo dosť často 8D

Nuda?
Zaujala ma celá originálna koncepcia príbehu, je to ukrytý čarodejnícky svet s vlastnými pravidlami a zákonmi, vždy som rada čítala o niečom novom, je to ako keď ste objavovali všetky tajomstvá Rokfortu v HP 8)

Láska?
Hlavní hrdinovia majú 14 rokov, takže akurát tak nejaké menšie pohľady, ale črtá sa tam na pozadí aj niečo väčšie.

Akcia?
Na konci jej bolo dostatok.

Napätie?
Od začiatku sa dokážete vžiť do mierne šialenej a mrzutej Miji, ktorá všetko rada komentuje, rada sa sťažuje a rada kričí 8D

Smrť?
Áno.

Koniec?
Pekne akčný.

Čo som čakala?
Úprimne, neočakávala som nič svetoborné, slovenské autorky ma však čím ďalej, tým viac prekvapujú.

Čo som dostala?
Knižka je naozaj pravá fantasy. Má vlastné pravidlá, zákony, ktorými sa musíte riadiť. Čarodejnícke rodiny sú usporiadané podľa hierarchie dôležitosti. V knihe ide dosť o politiku a rodinné vzťahy. Nie s každým je vám dovolené sa rozprávať a k vysoko postaveným rodinám sa musíte chovať s úctou a neodvrávať. Hl. hrdinka Mija je dcéra najobávanejšieho zlého čarodejníka Mariota. Celý čarodejnícky svet je pred ňou 14 rokov ukrytý, až si po ňu raz Starešina Ľubietovej príde a prikáže jej učiť sa čarovať (prikázať je silné slovo, pretože Mija len tak ľahko neposlúcha toho, kto sa k nej chová ako k handre).
Môžete tu nájsť mnohé podobnosti zo sériou Harry Potter. Napriek tomu je však kniha veľmi kreatívne vymyslená. Autorka si to všetko prepojila dômyselne a všetko sa dozvedáte v pravý čas. Niektoré veci som síce odhalila omnoho skôr ako hl. hrdinka, ale povedzme, že ja už mám také vnútorné tušenia a každého v knihách z niečoho podozrievam 8D
Páčila sa mi papuľnatá Mija, ktorá sa chovala dosť reálne. Predsa len, keby ste po 14-tich rokoch zistili, že ste čarodejnica, že máte rodičov, o ktorých ste nevedeli, že máte dedičstvo, ktoré nemôžete tak ľahko odmietnuť, tiež by ste sa chovali podozrievavo ku všetkému a ja osobne by som teda neverila nikomu! No narozdiel od Miji by som vrešťala od radosti, kebyže zistím, že som čarodejnica.
Starešina Metoj je typ postavy, ktorého by ste najradšej zabili, nemožno mu tak ľahko odporovať a veľmi mi pripomínal vysoko postavených politikov či kráľov v historických filmoch - "Urobíš, čo ti kážem, lebo ja som najvyšší!" - z takýchto ľudí je mi zle.
Potom ešte treba spomenúť druhého Mariotovho dediča menom Miseag. Je to taký namyslený, drzý pajác, ktorý ale má určitú iskru a myslím, že si ho zamilujete.
Bohužiaľ, nemôžem sa zmieriť s menami a názvami v tejto knihe. Niekedy som mala pocit, že autorka sa sama nevie rozhodnúť či zvolí tradičné slovenské mená alebo ich prekombinuje s angličtinou či s niečím iným. Nehovorím, že nie je kreatívna, pretože tie mená sa tam nakoniec vlastne aj hodia, ale nedokázala som si na ne poriadne zvyknúť a mierne ma rušili.
Kreativita a fantázia sa autorke nedajú odoprieť, vymyslela naozaj jedinečný svet, pravidlá, čarodejnícke vymoženosti, spojenie s ľudským svetom a s 21. storočím... Bude to baviť ako mladšie ročníky, tak aj staršie. Mňa čítanie veľmi bavilo a aj keď to bola kniha trošku hrubšia s menšími písmenkami a čítala som ju dlhšie, pamätám si veľa detailov a situácií. Vykresľovanie charakterov, opisy prostredia a vymýšľanie čarodejníckych pomôcok ide autorke skvele a ja si veľmi rada prečítam aj 2. diel tejto fascinujúcej série 8)


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4 z 5 hviezdičiek




Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!




E_V_E   

Komentáre

  1. nechcem sa chvalit, ale... ja som ti to vravela! :D miseag je uzasny a ty sa mas tesit nielen na dvojku :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobre, ešte mi to kludne omielaj o hlavu celý nasledujúci rok 8D bolo to naozaj super až na pár drobností, čo mi nesadli.

      Odstrániť
  2. Slovenské autorky naozaj prekvapujú :D A dobre si to s tou recenziou vystihla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 8)
      Tiež si myslím, čím viacej slovenského čítam, tým viacej sa mi ten náš realistickejší štýl páči 8)

      Odstrániť
  3. Ja som si na tie mená nakoniec zvykla :D Som rada, že sa ti to páčilo, lebo toto je fakt to lepšie zo slovenskej tvorby =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak predpokladám, že v 2ke už sa menami ani zaoberať nebudem, len teraz mi to proste nedalo, často mi to prišlo potom detské alebo nereálnejšie s tými menami, ale inak fajn 8)

      Odstrániť
  4. MD úplne žeriem, sú čím ďalej, tým lepší... ten úplný koniec...:O :D Veď uvidíš.:D Inak tie mená mi tiež prišli zvláštne spočiatku, ale potom fajn.:D A Miseag je ňu.^^ :D
    Ozaj vidím, že čítaš Dcéru kostí a dymu - aké to je? Minule som zvažovala v knižnici, či ju skúsiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dcéru čítam už vyše 2 mesiace 8D Neviem sa vtom pohnúť nejako ďalej, lebo niežeby ma to extra nudilo, ale malé písmená, vyššie strany a je ich okrem toho ešte dosť, nečíta sa mi to ani moc dobre a ani ten obsah nie je taký, žeby som z toho na zadok padala. Ešte to dlho budem mať otvorené. Námet je fajn, ale proste ma to ku knihe nijako neláka.

      Odstrániť
  5. Fu to je ešte asi dosť ďaleko 8D ale toto sa mi naozaj páčilo 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára