Nadpozemská #3: Nespútaná

BOOK


Originál: Boundless #3
Autor: Cynthia Hand
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Čítané v jazyku: CZ (neoficiálny preklad)

Hl. postavy: Clara
Vedl. postavy: Tucker, Christian, Angela, Samjeeza, Phen, Clarina mama a otec, Wendy, Jeffrey, Lucy
Hl. záporáci: Asael

Žáner?
fantasy - anjel

Obálka?
Obálky tejto série sú nadpozemsky krásne spracované 8)

Strany?
384 strán

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to záverečný diel série Nadpozemská.

O čo ide?
Odkedy prišla na to, akú významnú úlohu zohráva medzi ostatnými anjelskými bytosťami, bola Clara odhodlaná ochraňovať Tuckera Averyho pred zlom, ktoré ju prenasleduje. Aj za tú cenu, že im to obom zlomí srdce. Clara sa rozhodne opustiť mesto a zamieri späť do Kalifornie – a to isté urobí aj Christian Prescott, neodolateľný chlapec z vízie, ktorá podnietila celú túto cestu. Padlý anjel, ktorý na Claru zaútočil, sleduje každý jej pohyb. A nie je jediný. Clara si musí raz a navždy vybrať svoj osud.

Humor?
Pár vtipných hlášok.

Nuda?
Začiatok bol pre mňa niekedy neprijateľný, lebo tam bolo na môj vkus príliš veľa Christiana, ale akonáhle som sa zblížila s priestormi Stanfordu a s novou nebezpečnou víziou, čítalo sa mi to omnoho lepšie. Autorka má pekný štýl písania a do deja ma vtiahla.

Láska?
Christian je anjelik a skutočne skvelý chlapec, ale u mňa víťazí Tucker, ktorý je absolútne úžasný a získal si moje srdce už v 1. dieli. Škoda, že ho tu bolo o dosť menej. Významný bol aj Clarin brat Jeffrey, ktorý má tiež svoje čaro.

Akcia?
Bolo jej tu naozaj dosť, keďže Čierne krídla nabrali vážnejší plán. Najviac sa mi lúbilo peklo, ktoré bolo super spracované.

Napätie?
Už od začiatku to bolo napínavé a tiež také rozpačité medzi Clarou a Christianom. Strach ešte pritiahol aj obdivovateľ Clarinej mamy - Čierne krídlo Samjeeza. Toho mi je ale po tomto dieli skôr strašne ľúto, než aby som bola na neho naštvaná.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Som spokojná aj s akciou a aj s vyriešením celej situácie 8_)

Čo som čakala?
Anjelov moc nemusím a práve o to viac ma prekvapilo, ako som si túto sériu zamilovala. Na záverečný diel som sa chystala ale dlho, keďže tam malo byť menej Tuckera, z čoho som mala nervy 8D

Čo som dostala?
Autorka píše skvele a táto jej séria ma jednoducho dostala. Vysvetlenie anjelov, všetkých možných druhov a ich poslania sa síce niekedy zdá mätúce, ale nakoniec som si na všetko zvykla a už som vedela aj lepšie odhadnúť zmysel vízií. Niekedy lepšie než samotná Clara.
Clara je dieťa anjelov, veľmi vzácny druh anjela. Snaží sa žiť svoj život normálne, no bez Tuckera je to iba prežívanie a nie žitie. Sama si uvedomuje, že sa musí posunúť ďalej, pretože pre človeka je nebezpečné milovať anjela, nech už je štvrtinový, polovičný či trištvrtinový. Jej anjelský priateľ Christian je vkuse s ňou, ale sama nevie, čo vlastne cíti. V tomto mi Clara prišla niekedy racionálna a niekedy zase hlúpa. Tuckera do nebezpečenstva vrhnúť nechcela a preto schvaľujem, že pre jeho dobro sa rozišli, aj keď som predtým dosť nadávala. Ale to neznamená, že treba uvažovať o Christianovi! Medzi toľkými problémami, do ktorých sa dostala a ktoré ju ešte len čakali by som ja s chlapcami počkala až kým sa všetko nevyrieši a nekomplikovala zbytočne všetko ešte naviac. Christiana som si dokázala konečne trochu obľúbiť, ale niekedy sa mi zdalo, že je to zase ten starý vtieravý "osudový" Christian, ktorého som v predchádzajúcich dieloch tak veľmi nenávidela. Musím ešte pochváliť Angelu, ktorá prešla obrovskou zmenou a že autorka jej do života vložila naozaj krásnu veľkú zmenu. Vďaka tomu som ju mala ešte radšej ako predtým.
Celková zápletka a dej boli pekne a dobre spracované, ale stále mi vŕta v hlave otázka "prečo?". Tie Čierne krídla boli vymyslené veľmi dobre, ale ten celkový zmysel ich práce mi nejako unikol. Ale páčilo sa mi, že ich tam bolo tentoraz omnoho viac a že niektorí boli fakt strašne zlí!
Musím pochváliť vyobrazenie pekla, ktoré bolo skvelé a takisto zmenu prostredia na Stanford. Tá škola je fascinujúca a konečne sme sa od stredoškolákov posunuli trochu vyššie. Škoda, že potom to odišlo viac do úzadia, no aj tak to bolo milé oživenie.
Musím priznať, že som rada, že je koniec, pretože autorka mi naservírovala pár infarktových stavov a často som sa jednoducho zľakla a mala chuť rozbíjať veci naokolo 8D
Favoritom pre mňa ostáva 1. diel, pretože som sa pri jeho čítaní zaľúbila do romantického a úžasného kovboja Tuckera 8_) ale so záverečným dielom série som taktiež spokojná. Mohlo tam byť síce trochu viac Tuckera a trochu menej drámy milostného trojuholníka, ale do príbehu som sa vedela vžiť a čítanie som si užila. Zhltla som to za 2 večery a túto sériu vám určite odporúčam. Ja, ktorá nemám veľmi v láske anjelov túto sériu zbožňujem!


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 4.5 z 5 hviezdičiek



E_V_E   

Komentáre

  1. Na závěrečný díl téhle série se teprve chystám. A podle tvé recenze to vypadá velmi dobře =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 8) určite odporúčam, u mňa to bolo také chvílkové rozhodnutie 8D

      Odstrániť
  2. Ja chem prvý diel :/ cry cry cry ... fakt si ho prosím :)
    znie to zaujímavo a anjelov mám rada, ale nie stále sa podaria :)
    ale len tie obálky, No tááááááák :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto sú jedny z tých podarenejších 8) Odporúčam Tuckera... ehm teda sériu 8D

      Odstrániť
  3. keby som mala o trošku viac času, hneď by som si posledné dve knihy prečítala. Recenzia je super ako vždy, hneď ma naladí na čítanie. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já mám zase víc ráda Christiana. Těším se až si závěrečný díl přečtu a doufám, že mě bude bavit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nespútaná sa mi páčila, určite viac ako Zasvätená, no ja zbožňujem najviac prvé diely :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára