Tweety s city

BOOK


Originál: Tweet Heart
Autor: Elizabeth Rudnick
Vydavateľstvo: CooBoo, 2012
Čítané v jazyku: CZ

Hl. postavy: Claire, Lottie, Will, Bennett
Vedl. postavy: Jack, Jessica

Žáner?
romantický román pre mládež

Obálka?
Krásna romantická, ale postavy v knihe mi na to nesedia.

Strany?
264 strán + venovanie, berte ale do úvahy, že román je napísaný v tweetoch, e-mailoch a blogových príspevkoch, takže samotný text tvorí v skutočnosti omnoho menej strán

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Nie.

O čo ide?
Claire nemůže uvěřit, že si ji na Twitteru našel její vysněný kluk. Myslela si, že si jí nikdy ani nevšimne, ale jak se zdá, rozumí jí líp než kdokoliv jiný. Twittersmír je ale záhadné místo, kde se občas přátelé chovají jinak než v reálném světě. A aby toho nebylo málo, Claire si uvědomí, že je zamilovaná do úplně posledního kluka, který kdy připadal v úvahu.

Humor?
Bennet je úžasne sarkastický a hneď si ma získal 8D Pekne mu sekunduje ukecaná Lottie.

Nuda?
Tie tweety a odkazy boli zaujímavo spracované, takže nenudila som sa, len príbeh bol taký proste jednoduchší.

Láska?
Hrdinovia majú 16 rokov, ale mne pripadali ich problémy a riešenia ako u 14-ročných puberťákov. Riešia sa tu vzťahy, chalani a baby, ale na úrovni takého prvého oťukávania a flirtovania stredoškolákov. Asi som už proste z takého niečoho vyrástla 8D  

Akcia?
Nie.

Napätie?
Nie.

Smrť?
Nie.

Koniec?
Očakávaný happy-end.

Čo som čakala?
Na túto knižku som sa veľmi tešila hlavne preto, že je inak esteticky upravená. Je písaná v tweetoch, blogoch a e-mailoch a zvnútra vyzerá veľmi jedinečne.

Čo som dostala?
Čo sa týka vzhľadu knihy, vyzerá to absolútne úžasne. Na stranách knihy máte vytrhnuté tweety. V modrom rámčeku sú súkromné správy a zvyšné sú čierne. Aj e-maily máte vložené tak, ako aj normálne vyzerajú. Blogové príspevky Benneta a Claire majú takisto svoj vlastný vzhľad. Nemáte tu žiadneho vonkajšieho rozprávača alebo doplňujúce texty, všetko sa deje v priamej reči, respektíve v správách, tweetoch. S takýmto niečím som sa ešte nestretla, ale vyzerá to veľmi krásne a vďaka tomuto optickému klamu máte knihu veľmi rýchlo prečítanú, keďže skutočný text tvorí vlastne iba polovicu hrúbky knihy. Čo sa teda vzhľadu knihy týka - perfektné!
Dej nie je nijak komplikovaný. Štyria priatelia si tweetujú a zhovárajú sa o bežných veciach, riešia svoje milostné vzťahy, školu, koniec je predvídateľný, nič komplikované.
Postavy, na druhej strane, sú na mňa príliš mladé. Možno, že už ja som stará, ale mne pripadali akoby mali 14 rokov a proste si robili zbytočné problémy, riešili hlúposti. Nehovorím, že som sa tak nikdy nesprávala, lebo mala som aj ja presne takéto obdobie. Dokonca aj nedávno, na moju hanbu 8D Tiež som bezhľavo riešila niekoho, o ktorom som potom zistila, že si moju pozornosť nezaslúži. Každý sme určite takých ľudí okolo seba mali. Kniha bola vlastne veľmi zlatá. Vedela som sa vžiť do hrdinov, vedela som, aké to bolo voľakedy pre mňa, popadla ma nostalgia. Vďaka však za to, že kniha je tenučká a v tweetoch čas čítania beží rýchlejšie. Asi by som viac nezmyselných vzťahových problémov nezvládla, mám ich sama dosť 8D
Knižku by som odporučila tak do 18 rokov, neviem či tie staršie ročníky nebudú príbeh pokladať skôr za trápne jednoduchý, ako skvelý. Malo to svoje čaro, bolo to veľmi milé, ale keby to nebolo písané v tweetoch a tak úžasne esteticky upravené, myslím, že väčší úspech by to asi nemalo. Rozhodne vás od knihy ale neodrádzam, lebo je to milá jednohubka, u ktorej sa aj nasmejete (Bennetta by som chcela mať doma!) a aj si pospomínate na mladšie časy.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3.5 z 5 hviezdičiek



Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media!



E_V_E   

Komentáre

  1. Chcela by som si ju prečítať, no asi máš pravdu. Asi by sa mi zdalo správanie postáv detinské :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdalo určite, ale je to také jednoduché, milé a ten vzhľad vo vnútri je naozaj super, plynie to veľmi rýchlo 8)

      Odstrániť
  2. Tweety s city jsem si chtěla koupit, taky mě nadchlo grafické zpracování. Ale pak jsem si četla na albatrosmedia ukázku z knihy a přišlo mi to hloupé a opravdu docela dětinské, jako by postavám bylo míň než má být... Takže jsem si nákup nakonec rozmyslela a i přes nádherné zpracování jsem si knihu nekoupila...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tiež mi prišlo, že skôr by sa to lúbilo takým 14-16 ročným, ich sa to všetko aj týka, niektoré slangy a skratky som tiež nepochopila, takže asi som už fakt stará 8D

      Odstrániť
  3. Po té estetické stránce to musí být určitě dobré :)
    Nečetla jsem, ale vypadá to na takové oddechové letní čtení :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chcela som aj odfotiť vnútorné stránky, ale potom sa mi nechcelo moc 8D dám ich ale vrámci nejakého meme alebo aspoň na FB, lebo je to naozaj krásne 8)

      tu sú na stránke - http://www.albatrosmedia.sk/tweety-s-city.html?type=author&searchFor=R

      Odstrániť
    2. Díky! To provedení je fakt originální :D

      Odstrániť
  4. Uz som cítala niekoľké kníh v e-mailoch a v správach. Meg Cabot je na to expert. Ale táto knižka asi nebude pre mňa, kedže sa ti zdalo, že hl. postavy sa správajú ako 14-roční, ale určite poteší mladšie ročníky. No keď budem v kníhkupectve, určite si ju otvorím a pozriem sa dovnútra :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi skôr pre mladších, ale inak je vnútri naozaj krásna 8)

      Odstrániť
  5. O této knize se pořád mluví,ale stále mě neláká.. :D :))
    Ps: Mám změněnou adresu blogu. Kdyby jsi mě hledala,tak mě najdeš na tomto odkazu:http://kniznikralovstvi.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj nie je zlá, len myslím, že patrí do tej nižšej vekovej kategórie 8)

      Odstrániť
  6. Nasmejem, há? Dobre.
    Síce som trochen mladší ročník ale aj tak ma tieto príbehy nechytajú za srdce (skôr ma vie uraziť, že postava je o ten rok staršia odo mňa a správa sa tak ako sa správa).
    Teraz som ochotná prižmúriť oči. Zavrieť ich (vypichnúť si ich môžem potom).
    Páči sa mi, že je to rozprávané formou blogových príspevkov, tweetov...mne sa to páči (v tomto prípade to bude asi rozhodujúce. Keby som to mala brať iba podľa obsahu. Nakoniec po tom siahnem. Chcem si to trošku porovnať so svojim životom). A to bude v tomto prípade stačiť. Keď budem mať oddych time prečítam si. x)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára