Čierna labuť vzlieta #1

BOOK


Originál: Black Swan Rising #1
Autor: Lee Carroll (manželský pár - Carol Goodman a Lee Slonimsky)
Vydavateľstvo: Motto, 2013
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Garet
Vedl. postavy: Will, Oberón, Lol, Roman, Kiernan, Zach, Jay, Becky, Mel, Ariel
Hl. záporáci: John Dee, démoni

Žáner?
fantasy - nadprirodzené schopnosti, bytosti

Obálka?
Prenádherná z obidvoch strán.

Strany?
394 strán deja + venovanie a poďakovanie

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to trilógia.

O čo ide?
Jedného pochmúrneho dňa sa Garet Jamesová, šperkárka z New Yorku, zatúla do čudesného starožitníctva a v tej chvíli sa jej život obráti naruby. Záhadný obchodník John Dee jej ponúkne veľmi štedrú sumu za otvorenie starej striebornej skrinky. Garet nemôže uveriť vlastným očiam, keď na skrinke zbadá symbol labute - identický so znakom na prsteni, ktorý dostala od svojej zosnulej mamy. Ale keď skrinku otvorí, začnú sa diať prapodivné veci. Garet sa pustí do pátrania a zistí že sa ocitla v storočnom proroctve. Otvorením skrinky totiž vypustila zlé sily. Postupne sa dozvedá, kým vlastne je, a aj to, že ju mama pred týmto poznaním chcela za každú cenu ochrániť. Mocní démoni totiž sužovali a nakoniec zahubili mnoho žien z Garetinho rodu po celé generácie - vrátane jej milovanej mamy. Dokáže Garet využiť svoje schopnosti a porazí tak ničivé sily z podsvetia?

Humor?
Nie, všetko je skôr pochmúrnejšie.

Nuda?
Boli časti, kde neprebiehalo dokopy nič a niektoré prvky mi prišli akoby už otrepané a tak som nesúhlasne krútila hlavou.

Láska?
Aj keď tu je vytvorená ústredná dvojica, vôbec som im to neverila a nič romantické mi na ich "vzťahu" nepripadalo. 

Akcia?
Posledných 100 strán je nabitých strachom o svet ľudí a napätím a dostaneme aj menšiu akcičku. Aj v priebehu knihy sa vyskytnú určité nebezpečné situácie, hlavne pri spoznávaní magických bytostí.

Napätie?
Knihe vládne smutnejšia a napätejšia atmosféra.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Posledné kapitoly akoby vyvrátili úplne všetko, čo sme sa v knihe dozvedeli, čo sa mi zdalo ako nie celkom zvládnuté konečné slovo príbehu, ale posledných 100 strán bolo veľmi prekvapivých a zaujímavých.

Čo som čakala?
Knižka ma zaujala predovšetkých dychvyrážajúcou obálkou a zaujímavým námetom.

Čo som dostala?
Príbeh Margaret (Garet) a jej zaujímavého dedičstva ako Strážna veža medzi svetom ľudí a svetom magických bytostí je nabitý magickými stvoreniami a umením. Všade sa nachádzajú obrazy a skoro všetkých umelcov v histórii ľudstva ovplyvnili víly. Páčilo sa mi prepojenie magických bytostí s históriou a takmer všetko zásadné, čo sa vo svete udialo je spojené s bytosťami nadprirodzena.
Bohužiaľ, niektorým výrazom v knihe som vôbec nerozumela, napr. pokožka farby oolongu. Túto farbu zrejme poznajú iba maliari (mala by predstavovať hnedú), lebo v živote som to slovo nepočula. Nachádzali sa tam aj iné výrazy a snáď som im nerozumela preto, že sa umením nezaoberám a nie preto, žeby som bola nevzdelaná. Niekedy som totiž naozaj nechápala, čo za slovo to čítam. Nezaškodilo by trochu tie slová zovšeobecniť, aby tomu rozumel aj laik. Ale na druhej strane, bola som fascinovaná všetkými spomenutými maliarmi a spisovateľmi. Je ich tak veľa a ja som poznala iba pár z nich, že autori sú do umenia pravdepodobne blázni, keď toto všetko poznajú a využili to aj v knihe.
Hl. hrdinka Garet má po 25ke a snaží sa uživiť seba aj otca výrobou a predajom šperkov. Je to dospelá a múdra žena, ktorá sa iba snaží pomôcť aj keď netuší ako, no inokedy mi prišla naivná a hlúpučká, hlavne keď sa k nej priplietol ten upír. Normálne upírov zbožňujem, ale tu mi vadil a nepripadal mi vôbec úžasný alebo dôležitý. Skôr som podľahla vílam a hlavne vílčatám, ktoré mi prišli strašne rozkošné!
Na začiatku mi príbeh pripadal ako niečo podobné príbehu o Pandorinej skrinke, do čoho sú ešte vložené v ľudskom svete sa skrývajúce a prispôsobené nadprirodzené bytosti ako víly, mantichory, škriatkovia, sylfy, vílčatá, draci, banší, upír a rôzne iné. Neskôr sa autori začali venovať romantickej línii, čo im podľa mňa vôbec nevyšlo, pretože využili veľmi otrepané prvky, ktoré ste už mohli vidieť inde. Žiadnu lásku som im neuverila. Koniec priniesol veľký strach o ľudský aj nadprirodzený svet a menšiu akciu a napäté, prekvapivé a vyhrotené situácie a to aj vďaka záhadnému záporákovi.
Niektoré časti ma bohužiaľ nudili, iné boli fascinujúce, kreatívne vymyslené a zaujímavé, no vcelku by asi neuškodilo, keby autori knihe ubrali takých 100 strán. Neviem si to síce nijako potvrdiť, ale myslím, že som vycítila, kedy sa v písaní zmenili autori. Spisovateľ proste zanechá určitý odraz v diele a často som vycítila, ktorú časť napísala žena a ktorú časť jej manžel. Kniha sa mi ale čítala dobre, má totiž veľmi zaujímavé spracovanie, nádherný magický svet a aj krásne zakomponovaný do sveta ľudí. Rozhodne stojí za prečítanie.


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 3.5 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media!


E_V_E

Komentáre

  1. "Spisovateľ proste zanechá určitý odraz v diele a často som vycítila, ktorú časť napísala žena a ktorú časť jej manžel. " By aj mňa zaujímalo či by som vycítila. Ale určite, že by sa to za tých 400 rozlišovalo. :D
    Víly...maliari...umenie...divné ničnehovoriace výrazy. Kto by tú knihu nechcel mať doma keď k tomu pridám aj obálku, no nie?!
    Objektívne tvrdím, že by som knihu brala kebyže ju vyhrám a dobrovoľne ju nekúpim. Všetko sa mi zdá drahšie odkedy dostávam pevne stanovené hranice možností (debilné vreckové 5 eur na mesiac...veď je to hneď fuč..pff).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. fu, tak vieš, hrubá kniha, veľa papieru, taká je aj cena 8D ale zase za prečítanie stojí 8)

      Odstrániť
  2. Rýchlo sa k tomu dostať, aj keď som teraz trošku menej nabudená než som bola predtým po prevažne pozitívnych recenziách. Tá tvoja sa mi zdá negatívnejšia, ale aj trefne napísaná. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne hlavne nesedeli niektoré tie výrazy a ten upír, ale tá mágia bola skvelá a akonáhle sa priplietla nová magická bytosť, všetko bolo super 8)

      Odstrániť
  3. Tak to je ťažko sa zhodnúť, keď ju píšu dvaja :) Možno sa pohádali, a preto niektoré časti nevyšli :D Jeeej keď tam je kokteil nadprirodzených bytostí, tak to sa teším :) vždy sa bavím, keď sa miešajú banány s jahodami :D och, ale kniha bez humoru? tak to teda neviem :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. banány s jahodami 8DDD
      Ale vieš, ten humor tam ani nepotrebuješ, lebo ono sa tam sústredíš na úplne iné veci a nevšimla som si žeby som to postrádala, možno tam, kde sa nedialo nič závažné sa mohlo niečo humorné vopchať, ale inak je to dobré aj bez toho.

      Odstrániť
  4. Nad touto knihou strašne váham. Raz ju chcem, potom nie :) Neviem, veru, či jej dať šancu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že sa oplatí, toľko skvelých magických príšeriek a dobrá myšlienka tam je, že to človeka aj baví čítať. Len je to trošku natiahnuté.

      Odstrániť
  5. V podstate súhlasím, aj keď som ju hodnotila pozitívnejšia. Ale ja som fakt ovplyvnená tým, že som to čítala pri mori, tam to bolo taký iný zážitok, pozitívnejší :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja zase skôr pri daždi 8D zaujímavé, ako počasie ovplyvňuje náladu 8D

      Odstrániť
    2. Určite áno, na človeka vplýva strašne veľa faktorov :)

      Odstrániť
  6. Ja by som jej nedala viac ako 3*, nebolo to zlé, ale hrdinka mi vôbec, ale vôbec nesadla, nehovoriac o tom jej vzťahu s tým upírom. Hlavne to na tej pláži či kde to bolo, to bol od autorky mierny prešľap si myslím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to bolo hrozné 8D ja som len kulila očami, že čo sa deje, akože toto má byť romantika? 8D ten vzťah ich mi vôbec nesadol, divný bol.

      Odstrániť
  7. Kupovať to asi nebudem, ale ak sa to zjaví v knižnici, tak si ju vypožičiam :D A o "oolong"e/u(ako sa to dopekla skloňuje) asi dokonca nehovoria ani maliari, asi len tí, ktorí sa venujú čajom :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na neviem, ako šperkárka a predajkyňa obrazov to hl. hrdinka poznala, tak som vydedukovala, že asi maliari to používajú 8D

      Odstrániť
  8. nad touto knihou sa rozhodujem dosť dlho, čítam rôzne názory, ale som pevne rozhodnutá, že ju musím mať :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Knihu mám na svojom wishliste, ale neviem sa rozhodnúť, či si ju mám kúpiť alebo nie :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára