Mariotovi dediči #2: Blúdenie

BOOK


Originál: Mariotovi dediči #2: Blúdenie (slovenská tvorba)
Autor: Marja Holecyová
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2010
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Mija
Vedl. postavy: Miseag, Natriga, Naglius, Metoj, Henrich, Florián, Adria, Danka, Pete, Bart, Norglius, Galea
Hl. záporáci: Marioto, Grigorias

Žáner?
fantasy - čarodejníci

Obálka?
Miseag na obálke sa mi páči a ten oheň je tiež cool, no nie je to najkrajšia obálka zo série.

Strany?
343 strán deja + venovanie a obsah

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to tetralógia.

O čo ide?
Veštba, ktorá zmenila život Mariotových dedičov, sa začína napĺňať. Mija a Miseag stoja pred súdom za to, že vnikli do tajnej Komory ľubietovského čarodejníckeho klanu. Súd však preruší nečakaná udalosť, ktorá dedičov zavedie na ďalšiu dobrodružnú cestu. V tajomných lesoch musia čeliť novým nebezpečenstvám – útokom orlajov aj vodných ľudí –, až sa napokon dostanú do legendárnej Maettregie. Pomôže to Miji lepšie pochopiť jej poslanie v čarodejnom svete? Odhalí Miseag podstatu Knihy odpovedí a dosiahne s jej pomocou to, po čom túži? Podarí sa tým dvom napokon v bezpečí vrátiť do svojich klanov? A akú úlohu v tom všetkom zohrá obávaný Marioto? 

Humor?
Smejem sa stále, keď sa Mija a Miseag hádajú 8D Ak nejde o nejaké extra závažné témy, iba sa proste smejem, lebo obaja sú strašne vtipní a ironickí.

Nuda?
Nie! Už na začiatku dostaneme krásnu akciu, napätie a strach o hl. hrdinov. Navyše ich vzájomné (ne)sympatie sú ako na hojdačke. Stále utekajú a ešte aj v bezpečí sa hádajú, no nakoniec si vždy pomôžu. Tieto postavy dodávajú knihe veľký šmrnc.

Láska?
Mija a Miseag sú úplne rovnakí a práve preto sa asi tak často hádajú. Ja milujem v knihách lásku zrodenú z nenávisti a hádok, je tam potom veľká vášeň a iskra. Preto dúfam, že sa dočkáme aj nejakej väčšej romantiky 8_)

Akcia?
Už od začiatku musia Mariotovi dediči unikať pred Zradcami a sú vo veľkom nebezpečenstve. Potom sa to síce trochu ukludní, no stále cítite strach a napätie. 

Napätie?
Už od začiatku.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Koniec je krásne akčný a veľa vysvetľujúci.

Čo som čakala?
1. diel sa mi páčil, no brala som to ako skvelé fantasy pre mladších. Tešila som sa ale na 2. diel.

Čo som dostala?
2. kniha zo série akoby dospela. Postavy sú dospelejšie, konajú normálnejšie a chovajú sa reálnejšie. Kniha je pre mňa veľkým prekvapením, pretože ju nedokážem považovať za fantasy pre deti, ale skôr za pekne sa rozvíjajúci kúzelnícky Young Adult. Hl. hrdinovia síce majú 15-16 rokov, no dokážu sa pohotovo a správne vynájsť. Takisto ale dokážu na seba Mija a Miseag kričať a hádať sa kvôli blbostiam. Dospelí by to nechali tak a riešili potom. Toto sú ale impulzívne deti, ktoré keď chytia rapel, tak to neskončí dobre 8D Náramne sa k sebe ale hodia. Je milé čítať o niekom, kto sa chová tak, akoby som sa asi chovala aj ja. Mija je mierny nervák, ale často má na raňajky vtipnú kašu, z čoho sa potom vykľujú krásne humorné situácie. Miseag je zase namyslený sebecký frajeríček, ktorý však má v srdci dobro a tak vám rozhodne učaruje. Obe postavy prešli od 1. dielu vývojom, majú nové a väčšie problémy a veľa leží, ako na Mariotových dedičoch, na ich pleciach. Myslím si, že by najradšej mali proste pokojný domček s bazénom a neriešili hlúposti kúzelného sveta. Tie sa ich však týkajú a ťažko sa dá povinnostiam vyhnúť. Miseag a Mija mali v knihe veľa krásnych momentov. Často som sa rehotala na ich hláškach a hádkach, inokedy usmievala nad nejakou úplne obyčajnou romantickou situáciou. Pomaly si našli k sebe cestu a dúfam, že sa v budúcnosti normálne do seba zaľúbia, zatiaľ je to akokeby tak "vo vývoji".
Strašne som znenávidela Grigoriasa Zku. Jednak pre to strašne blbo sa vyslovujúce priezvisko (ja ho volám "Zetka") a potom aj pre jeho rafinovanosť a krutosť. Takisto Marioto mi nie je sympatický. Síce jeho nápad má opodstatnenie, ale to sa nemusí hneď riešiť vojnou a má aj postranné úmysly. Nepáči sa mi však, že len využíva Miju na to, na čo potrebuje a že je jeho dcéra je mu asi úplne ukradnuté.
Páči sa mi, že autorka presunula dej mimo Ľubietovú a to rovno do iného klanu. Maettregia je krásny klan a má rozmanitú kultúru a zákony. Pripadajú mi síce mierne primitívny, no ich učenie má istú pravdu. Rozhodne by som tam však žiť nevydržala. Dej sa tam však skvelo rozvíjal a spolu s návštevou Mariotovho Magradu sme spoznali nové zákutia tohto knižného sveta. Teším sa až v 3ke spoznáme aj Polis.
Veľa akcie a napätia vám zaručí, že sa nikdy nenudíte a máte vždy nad čím rozmýšľať a niekoho podozrievať. Všadeprítomné kúzla a mágia sa skvelo hodia do príbehu a často vyzdvihnú aj úplne obyčajnú konverzáciu či akciu. Lúbi sa mi aj, že autorka ukazuje príbeh z viacerých pohľadov. Máme tak možnosť vedieť aj o tom, o čom hl. hrdinovia nevedia, či o tom, čo cítia, aj keď to nahlas nepovedia.
Kniha sa mi čítala veľmi dobre a lepšie ako 1. diel. Táto séria sa síce mierne podobá na Harryho Pottera, no všetky prístroje, kúzla, postavy sú tam iné a každý má svoj účel. Je to proste veľmi dobre spracovaná fantasy a som rada, že sa našlo niečo tak dobré aj na Slovensku. Myslím, že je nám, Slovákom a Čechom, bližšia ako nejaké zahraničné tituly, pretože postavy sa správajú reálnejšie a podobnejšie nám. Ja som sa dokázala plne vžiť do Mije a do Miseaga sa jednoducho zaľúbiť. Nenechajte si túto skvelú sériu ujsť!


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek



E_V_E  

Komentáre

  1. Tak tá kniha musí byť naozaj skvelá :D Minule som ju videla zlacnenú v kníhkupectve, no nevenovala som jej nejakú zvlášť pozornosť, lebo som si myslela, že to bude niečo pre malé deti :D No, ale asi som sa mýlila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno sa to zdá ako fantasy pre deti alebo aspoň 1. diel, ale ono ma to strašne baví a naberá to omnoho teenegerskejší charakter, takže odporúčam 8)

      Odstrániť
  2. Mňa síce tento diel bavil najmenej, ale vravela som, že táto séria je skvelá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, plne ti už verím 8_) mňa toto bavilo veľmi 8)

      Odstrániť
  3. za túto sériu ťa uznávam :D milujem Mariotovcov.. :) a na druhom dieli ma bavilo najviac to, že autorka dala viac priestoru Miseagovi :D a to sme všetci chceli :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne taaak 8) lúbilo sa mi aj v tom druhom klane, bolo to skvelé 8)

      Odstrániť
  4. Na túto knihu som videla upútavku na zadnej strane Percyho Jacksna 4. A asi ako každý som ju rovno pochovala, ale ako sa pozerám, celkom rada by som si ju prečítala :D.
    Skvelá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára